Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Σε διαρκές μπλακ-άουτ το TAXIS!

Την ώρα, που η επίτευξη του στόχου των εσόδων στον προϋπολογισμό αποτελεί κατεπείγουσα προτεραιότητα...
Την ώρα, που επιβάλλονται αυξήσεις έμμεσων φόρων και έκτακτες εισφορές για να εισπραχθούν περισσότερα έσοδα...
Την ώρα, που ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες απειλούνται με φυλάκιση, ακόμα και από το πρώτο ΕΥΡΩ φοροδιαφυγής...
Στο υπουργείο οικονομικών φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρονται και ιδιαίτερα για να βάλουν στα δημόσια ταμεία όσο το δυνατόν ταχύτερα και όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα.
Το κέντρο πληροφορικής του υπουργείου οικονομικών και η γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων αποδεικνύεται – για ακόμα μια φορά μέσα σε λίγους μήνες – η
αχίλλειος πτέρνα του συστήματος.
Μετά από τα λάθη στα εκκαθαριστικά της περαίωσης, τα… λάθη στα εκκαθαριστικά της έκτακτης εισφοράς και τα… λάθη στη διαδικασία υποβολής εκκαθαριστικών δηλώσεων Φ.Π.Α. (που οδήγησε στην παράταση των σχετικών προθεσμιών), ήρθε και η κατάρρευση του συστήματος σε ό,τι αφορά την υποβολή περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. και δηλώσεων φόρου εισοδήματος.
ΥΠΟΒΟΛΗ Φ.Π.Α.: ΚΩΔΙΚΟΣ FORBIDDEN
Καθ΄ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, όσοι επιχειρούσαν να υποβάλουν περιοδική δήλωση Φ.Π.Α., έβλεπαν στην οθόνη τους την εξής ένδειξη: FORBIDDEN (ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ)! Εκτός από αυτό, πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, που υπήχθησαν σε καθεστώς Φ.Π.Α. το καλοκαίρι του 2010 και έχουν υποβάλει έκτοτε περιοδική δήλωση, δεν αναγνωρίζονται από το σύστημα ! Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ηθοποιού, η οποία υπέβαλε την πρώτη της περιοδική δήλωση το φθινόπωρο του 2010 και – όταν την προηγούμενη εβδομάδα πήγε να κάνει το ίδιο μέσω του TAXISNET – το σύστημα την απέρριπτε. Απευθυνόμενη στην εφορία, όπου υπάγεται, της είπαν ότι στο λογισμικό φαίνεται ότι είναι εκτός καθεστώς Φ.Π.Α., γιατί δεν παρουσιάζεται πουθενά ότι έχει ήδη υποβάλει μία περιοδική δήλωση. Αποτέλεσμα; Της ζητούν να πληρώσει και πρόστιμο, γιατί – όπως υποστηρίζουν - δεν έχει ακόμα υπαχθεί σε Φ.Π.Α. !!!
Με αυτά και με αυτά, το υπουργείο οικονομικών υποχρεώθηκε σε ανακοίνωση, με την οποία καλεί τους υπόχρεους να… αναβάλουν την υποβολή φορολογικής δήλωσης ηλεκτρονικά αυτή την εβδομάδα, γιατί το σύστημα δεν θα λειτουργεί, και να το κάνουν μέσω των ΔΟΥ !
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΛΟΓΩ ΑΝΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ
Το ίδιο συνέβη και με την περίπτωση της υποβολής φορολογικής δήλωσης από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η πρώτη προθεσμία – για όσους έχουν Α.Φ.Μ. που λήγει σε 1 – έληγε σήμερα, 1η Μαρτίου. Παρ΄ όλα αυτά, όσοι επιχειρούσαν να μπουν στο σύστημα – αφού είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονική η υποβολή της – έβλεπαν ότι αυτό δεν είναι έτοιμο να δεχθεί τις δηλώσεις. Αποτέλεσμα; Μπροστά στον κίνδυνο να χαρακτηρισθούν ως εκπρόθεσμες οι δηλώσεις αυτές, στο υπουργείο οικονομικών επέλεξαν – και εδώ – τη λύση της παράτασης των προθεσμιών. Έτσι, οι προθεσμίες για την υποβολή δήλωσης από τους ελεύθερους επαγγελματίες αρχίζουν να λήγουν στις 4 Απριλίου.
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΚΕΠΥΟ
Οι παρατάσεις επί παρατάσεων σίγουρα δεν αποτελούν λύση όταν προκύπτουν τέτοια προβλήματα. Όταν, μάλιστα, τα θέματα αυτά αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στην είσπραξη φόρων, τότε απαιτούνται άμεσες λύσεις, που να λύνουν απευθείας και να μην κουκουλώνουν το πρόβλημα. Όταν, επιπλέον, τα προβλήματα αυτά είναι επαναλαμβανόμενα και προέρχονται από την ίδια πηγή, τότε η λύση είναι – μεταξύ άλλων – να αναζητηθούν ευθύνες από τον επικεφαλής του ΚΕΠΥΟ. Τι έχει κάνει ο κ. Διομήδης Σπινέλης, από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκαν τα προβλήματα στα εκκαθαριστικά της περαίωσης, το περασμένο φθινόπωρο; Προσπάθησε να βρει την πηγή του προβλήματος, ώστε να το διορθώσει; Αν το TAXISNET αντιμετωπίζει προβλήματα, που ίσως είναι δυσεπίλυτα, γιατί προχωρά στην επέκταση των ηλεκτρονικών υποβολών δηλώσεων και γιατί δεν έχει ενημερώσει την ηγεσία του υπουργείου οικονομικών για τα όποια θέματα;
Γιατί, είτε ο γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων δεν έχει πλήρη εικόνα της υπηρεσίας, της οποίας προΐσταται, είτε οι υπάλληλοι κάνουν λευκή απεργία και ο ίδιος δεν μπορεί να τη σταματήσει, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο:
Το ΚΕΠΥΟ υπολειτουργεί εδώ και μήνες, καθυστερώντας χαρακτηριστικά τη διαδικασία είσπραξης εσόδων, η οποία οφείλει να είναι όσο το δυνατόν αμεσότερη και ταχύτερη. Η ζημιά, μάλιστα, είναι διπλή, καθώς όλη αυτή η κατάσταση αποτελεί και πλήγμα στην ήδη πληγείσα εικόνα της φερεγγυότητας και συνέπειας του Δημοσίου.