Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Πόσο συμφέρει η παραχώρηση των «ασημικών» του Δημοσίου?


ΤΗΝ ΩΡΑ που η ελληνική κυβέρνηση έχει βγάλει στο σφυρί όλα τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας και προσδοκά να τα πουλήσει ή να τα αξιοποιήσει προκειμένου να εισπράξει 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, για να ανακουφιστούν οι πολίτες από τον «πόνο» που επιβάλλει ο επικίνδυνα τεντωμένος, στενός κορσές του χρέους, έρευνα της «Κ.Ε.» εξάγει εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα σχετικά με το θέμα:
1 Η ιστορία δείχνει ότι μεγάλες,
ηγέτιδες υπό κρατικό έλεγχο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους με ολιγοπωλιακά χαρακτηριστικά, όπως ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ, αποδίδουν στο Δημόσιο περισσότερο σε χρήμα και επιρροή απ' αυτά που έδωσαν οι μετοχοποιήσεις τους. Το συμπέρασμα προκύπτει από τα ιστορικά δεδομένα, παρ' ότι οι υπό κρατικό έλεγχο εταιρείες δεν φημίζονται για την υψηλή παραγωγικότητά τους και τη νοικοκυροσύνη τους.
Επιτυγχάνουν όμως μεγάλα κέρδη και υψηλές αποδοτικότητες ως προς τα απασχολούμενα κεφάλαια, παρά τις σπατάλες (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ), τις μίζες (ΟΤΕ), τα κομματικά ρουσφέτια, τις μεγάλες αμοιβές σε υπαλλήλους και στελέχη καθώς και τις πολυσυζητημένες χρηματοδοτήσεις σε συνδικαλιστικούς φορείς. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπως ο ΟΤΕ, στις οποίες το Δημόσιο είχε οικονομικά οφέλη, αφού λόγω συγκυρίας πούλησε σε υψηλές τιμές πακέτα μετοχών του.
2 Οι μετοχοποιήσεις -ειδικά αυτές που γίνονται μέσω χρηματιστηρίων- δημιουργούν «παράπλευρα» εισοδήματα και ώς ένα βαθμό κινητοποιούν την οικονομία. Κυρίως για το χρηματοοικονομικό κλάδο, δηλαδή τα χρηματιστήρια, τις τράπεζες, τους συμβούλους, τις χρηματιστηριακές αλλά και το ίδιο το Δημόσιο (από την είσπραξη των φόρων). Επίσης, δίνουν αυξημένη δημοσιότητα και διαφάνεια στις επιχειρήσεις και τα οικονομικά τους στοιχεία.
3 Πολλές χώρες υλοποιούν αυτή την περίοδο φιλόδοξα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων για να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους, γεγονός που γεννά ανταγωνισμό και μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τιμημάτων, άρα και σε λιγότερα έσοδα απ' αυτά που προσδοκά η κυβέρνηση.
Η τελευταία στην προσπάθειά της να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα χρήματα από τις αποκρατικοποιήσεις, έχει βάλει ως πρώτη προτεραιότητα τη διάθεση μετοχών σε κερδοφόρες υπό κρατικό έλεγχο επιχειρήσεις. Ηδη το αμέσως επόμενο διάστημα θα τρέξουν οι πωλήσεις μετοχών σε ΟΤΕ, ΔΕΠΑ, Λάρκο, Καζίνο, ΟΔΙΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ κ.λπ.
Υπάρχουν όμως και αντιδράσεις που εκφράζονται ακόμα και από μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Υποστηρίζουν την ανάγκη να μείνουν στο κράτος στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις γιατί επενδύουν στη χώρα, δημιουργούν θέσεις εργασίας και συμβάλλουν στην όποια τεχνολογική πρόοδο, και να μην πωληθεί κρατική περιουσία στη σημερινή συγκυρία χαμηλών αποτιμήσεων.
Επιχειρηματικοί κύκλοι επισημαίνουν από την πλευρά τους ότι η πώληση δεν είναι ταμπού, αφού και η πλειονότητα των πολιτών συμφωνεί ως προς την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων -και την πώλησή τους--που όχι μόνο δεν αποδίδουν σήμερα ούτε ένα ευρώ στο Δημόσιο, αλλά αντίθετα εξυπηρετούν διάφορα συμφέροντα.
Ισως η ουσία να βρίσκεται στη «μέση», δηλαδή σε αυτό που υιοθετούν κυβερνήσεις άλλων χωρών, που εστιάζουν όχι τόσο στο να ξεπουλήσουν, όσο να πουλήσουν σε καλές τιμές, όπως έκανε και το ελληνικό Δημόσιο με τον ΟΤΕ τα τελευταία 16 χρόνια.