Κυριακή 24 Απριλίου 2011

ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Η κυβέρνηση με πυξίδα το μνημόνιο ρίχνει τη ναυαρχίδα της δημόσιας υγείας στα ...βράχια (ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ)

Το Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας αναμφισβήτητα είναι το πιο σύγχρονο στη Δυτική Μακεδονία και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου ως προς τις υποδομές του.
Αυτή τη ναυαρχίδα της δημόσιας υγείας που προσφέρει τα μέγιστα στην δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής, η κυβέρνηση την οδηγεί ολοταχώς πάνω στα βράχια. Οι «καπετάνιοι» του σκάφους της υγείας βαδίζουν σε λάθος πορεία, καθώς κινούνται με την πυξίδα του «μνημονίου» και του ΔΝΤ, που επιτάσσει δραματική μείωση δαπανών της δημόσιας και δωρεάν υγείας, υπέρτατο αγαθό και αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών. Αν δεν «διορθωθεί» άμεσα αυτή η πορεία, η σφοδρή πρόσκρουση θα γκρεμίσει τα στοιχειώδη κοινωνικά δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων που αδυνατούν να προσφύγουν σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
Η διαρροή των σεναρίων για πλήρη απαξίωση του Μποδοσάκειου νοσοκομείου, με «αντάλλαγμα» δήθεν ένα περιφερειακό νοσοκομείο στην Κοζάνη, αποκαλύπτει τα σχέδια της κυβέρνησης για
περαιτέρω υποβάθμιση των υπαρχόντων νομαρχιακών νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας και ολόκληρης της περιφέρειας. Φαίνεται ότι αποφάσισε οριστικά να ρίξει το σκάφος σε «ξέρα».
Δυστυχώς, το ρεπορτάζ του «Π» για το Μποδοσάκειο στις 9 Οκτωβρίου 2010, είναι σήμερα επίκαιρο, αλλά συγχρόνως αποδεικνύεται και προφητικό. Γιατί ακριβώς κατέγραφε τις δυνατότητες ανάπτυξης του νοσοκομείου, αλλά και τους κινδύνους που ενέχουν οι κυβερνητικές επιλογές με τη συστηματική απαξίωση των δημόσιων επαρχιακών νοσοκομείων. Κατέγραφε ακόμη τις αγωνίες και την κοινή προσπάθεια διοίκησης, γιατρών, νοσηλευτών και προσωπικού για την αναβάθμιση και την επέκταση του νοσοκομείου, με μοναδικό γνώμονα την βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Έστω και με μύριες δυσκολίες, κάποιοι σχεδιασμοί της διοίκησης προχωρούν, με τη στήριξη ολόκληρης της νοσοκομειακής κοινότητας του Μποδοσάκειου, όπως για παράδειγμα η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Έχει δρομολογηθεί επίσης η επέκταση του νοσοκομείου με νέα πτέρυγα που θα φιλοξενήσει νέες κλινικές και τμήματα. Βεβαίως, είναι φανερό ότι οι μεγαλεπήβολοι σχεδιασμοί απαιτούν και πολιτικές με κοινωνική ευαισθησία, οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την ανάλγητη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση το πλαίσιο του μνημονίου και του ΔΝΤ.
Το πλήρες ρεπορτάζ του «Π» στις 9/10/2010 είναι το παρακάτω:
ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Η ναυαρχίδα της δημόσιας υγείας στη Δυτική Μακεδονία
Το «οδοιπορικό» στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Περιφέρειας καταγράφει τις δυνατότητες και τις προωθούμενες αναπτυξιακές επενδύσεις, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα, με αιχμή την έλλειψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικούΗ άρτια κτιριακή υποδομή και ο σύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, αναγορεύουν αυτοδίκαια το Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, ως την ναυαρχίδα του δημόσιου συστήματος υγείας στη Δυτική Μακεδονία.
Το «κόσμημα» της ευρύτερης περιοχής παρέχει υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αν και είναι εμφανής η προσπάθεια απαξίωσης της δημόσιας υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων, από το ίδιο το κράτος. Οι περικοπές δαπανών στη δημόσια υγεία και η έλλειψη γιατρών είναι μία εικόνα που την βιώνει και το Μποδοσάκειο νοσοκομείο. Από τους 59 μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ που
προβλέπει το οργανόγραμμα διαθέτει μόλις 35, ενώ καλύπτει τις ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό, μόλις κατά περίπου 60%. «Έχουν αποφασίσει να απαξιώσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το δημόσιο νοσοκομείο και τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Όμως εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε όρθιο το Μοποδοσάκειο νοσοκομείο, ακόμη και με τους λιγοστούς γιατρούς, επειδή θεωρούμε ότι η δημόσια δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι αναφαίρετο δικαίωμα για κάθε πολίτη», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας και διευθυντής της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, Χρήστος Κατσίνας.Η νέα διοίκηση του νοσοκομείου σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή, τη νοσηλευτική υπηρεσία και το σωματείο των εργαζομένων, προσπαθούν αφενός να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά προβλήματα λειτουργίας του ιδρύματος, αλλά έχουν βάλει στόχο να πάνε το Μποδοσάκειο ένα βήμα πιο μπροστά.
Αναπτυξιακές επενδύσεις
Στην κατεύθυνση αυτή δρομολόγησαν ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα του νοσοκομείου αξιοποιώντας το ΕΣΠΑ, ενώ συγχρόνως έχουν υποβάλει στο υπουργείο Υγείας ένα υπηρεσιακό σχέδιο με ορίζοντα διετίας για την ανάπτυξη νέων τμημάτων. «Στρατηγικός στόχος των μεγάλων επενδύσεων που προωθούμε και του επιχειρησιακού σχεδίου που εκπονήσαμε είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής. Θέλουμε να καταστήσουμε το Μποδοσάκειο νοσοκομείο μία αξιοζήλευτη νοσηλευτική μονάδα, καθώς λόγω θέσης και δυνατοτήτων που έχει εξυπηρετεί πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας», τόνισε η διοικήτρια του νοσοκομείου Τάσα Μπούρτσου. Σύμφωνα με την διοικήτρια, δύο είναι οι μεγάλες επενδύσεις που προωθούνται:
Πρώτον, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Μποδοσάκειου νοσοκομείου, προϋπολογισμού 1,9 εκ. ευρώ. Ειδικότερα προβλέπεται η κατασκευή ελικοδρομίου, 120 νέες θέσεις στάθμευσης, πύλες εισόδου και εξόδου, παιδική χαρά κ.λ.π. Οι παρεμβάσεις αυτές θα αναβαθμίσουν αισθητικά και λειτουργικά το νοσοκομείο. Να σημειωθεί ότι το ελικοδρόμιο είναι το μοναδικό αδειοδοτημένο σε νοσοκομείο. Αυτό θεωρείται πολύ σημαντικό, καθώς θα επιτρέψει την ταχεία αεροκομιδή έκτακτων περιστατικών, ενώ σύμφωνα με την διοικήτρια θα μπορούν να έρχονται ασθενείς γειτονικών χωρών, κάποιου οικονομικού επιπέδου, οι οποίοι θα τονώσουν τα έσοδα του νοσοκομείου.
Το έργο διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου έχει δρομολογηθεί, καθώς εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ.
Νέα πτέρυγα και ογκολογικό τμήμα
Δεύτερον, προσθήκη νέας πτέρυγας εμβαδού 4.000 τ.μ., προϋπολογισμού 8,5 εκ. ευρώ. Οι σχετικές μελέτες έγιναν από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, όμως υπολείπονται κι’ άλλες μελέτες για τις οποίες η διοίκηση του νοσοκομείου αναζητά χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομικών ή από άλλες πηγές. Όλες οι προσπάθειες της διοίκησης κατατείνουν στο να εναχθεί το μεγαλεπήβολο έργο της επέκτασης του Μποδοσάκειου νοσοκομείου στο ΕΣΠΑ, καθώς, όπως σημείωσε η κ. Μπούρτσου, «αυτό το τρένο της ανάπτυξης των υποδομών υγείας μέχρι το 2015 μπορεί να είναι και το τελευταίο».
Πάντως για τη διοίκηση αποτελεί «στρατηγική επιλογή» η νέα πτέρυγα, καθώς μακροπρόθεσμα θα φιλοξενήσει νέα τμήματα, τα οποία θα δώσουν μία αξιοζήλευτη θέση στο Μποδοσάκειο, ως προς το επίπεδο των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών. Η «κορωνίδα» όλων θα είναι το ογκολογικό τμήμα, μας είπε η διοικήτρια του νοσοκομείου, προσθέτοντας ότι «ένα ογκολογικό τμήμα με μονάδα χημειοθεραπείας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα σε ένα νοσοκομείο μιας περιοχής, που λόγω της βιομηχανικής δραστηριότητας και της ρύπανσης παρουσιάζει αυξημένα κρούσματα καρκίνων». Επίσης, στη νέα πτέρυγα μπορούν να αναπτυχθούν νέα τμήματα, όπως χειρουργεία ημέρας για μικροεπεμβάσεις, παιδοψυχιατρικό τμήμα, αιματολογικό, ιατρείο πόνου κ.λ.π.
Επιχειρησιακό σχέδιο και νέα τμήματα
Μεγαλεπήβολο είναι και το επιχειρησιακό σχέδιο που κατέθεσε η διοίκηση του Μποδοσάκειου νοσοκομείου στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου το τελευταίο να συντάξει τον «Χάρτη Υγείας» της χώρας. Οι δομές και τα τμήματα του επιχειρησιακού σχεδίου θα πρέπει να γίνουν έως το 2012. Αυτές είναι:
-Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Να σημειωθεί ότι άνω των 220 κλινών (τόσες έχει το Μποδοσάκειο) πρέπει αυτονόητα να υπάρχει ΤΕΠ.
-Στεφανιαία μονάδα. Δεν νοείται καρδιολογική κλινική χωρίς στεφανιαία μονάδα.
-Νεφρολογικό τμήμα. Υπάρχει βεβαίως η μονάδα τεχνητού νεφρού, αλλά προτείνεται η μετεξέλιξη και αναβάθμισή της σε τμήμα.
Επίσης ιατρείο πόνου, τμήμα φυσικοθεραπείας, προμήθεια μαγνητικού τομογράφου, αναβάθμιση και ολοκλήρωση της μηχανοργάνωσης κ.λ.π.
Πάντως, αρκετοί ήταν οι γιατροί που απάντησαν στις προτάσεις που ακούστηκαν πριν από λίγο καιρό στο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης από βουλευτές και άλλους παράγοντες, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να σταματήσει κάθε χρηματοδότηση για επεκτάσεις και βελτιώσεις σε όλα τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου όλα τα χρήματα να πάνε στον κοινό κορβανά για την ανέγερση περιφερειακού νοσοκομείου. «Οι φωνές αυτές έχουν στόχο κατ’ ευθείαν το νοσοκομείο μας, αφού μόνο το Μποδοσάκειο έχει έτοιμες προτάσεις και ώριμες μελέτες για επεκτάσεις, καθώς και για ένα πρόγραμμα ανάπτυξης επενδύσεων». Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας, υπογράμμισε με νόημα ότι «όποιος μιλάει για την υγεία οφείλει να έχει γνώσεις και να μην λέει ανεδαφικά πράγματα». Πρόσθεσε ότι «στο ΕΣΥ δεν υφίσταται όρος περιφερειακό νοσοκομείο. Ούτε μπορεί να δημιουργηθεί πανεπιστημιακό νοσοκομείο χωρίς ιατρική σχολή. Στην Ελλάδα έχουμε 7 ιατρικές σχολές που παράγουν άνεργους γιατρούς. Άλλη μία ιατρική σχολή στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας που απαξιώνεται συνεχώς, είναι φανερό πως δεν μπορεί να γίνει, ούτε βεβαίως είναι δυνατή η διασύνδεση ενός περιφερειακού νοσοκομείου Δυτικής Μακεδονίας με την ιατρική σχολή του ΑΠΘ». Ο ορθοπεδικός γιατρός Νίκος Σαμαράς, υπογράμμισε ότι «δεν μπορούν να βγαίνουν άνθρωποι που άσκησαν εξουσία και να λένε ότι έχουμε πέντε νοσοκομεία στη Δυτική Μακεδονία, αλλά στην ουσία δεν υπάρχει ένα σωστό νοσοκομείο και οι πολίτες δεν μπορούν να βρουν γιατρό ή ανοιχτή κλινική την ώρα που χρειάζονται». Ο γνωστός γιατρός που «φωτογράφισε» κυβερνητικό βουλευτή της περιοχής, δήλωσε ότι «γι’ αυτή την κατάσταση ευθύνονται όλοι όσοι άσκησαν εξουσία και δεν φταίνε οι πολίτες».
Πληρότητα κλινικών και κίνηση ρεκόρ στα εξωτερικά ιατρεία
Το Μποδοσάκειο με 220 κλίνες είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Δυτικής Μακεδονίας. Η μέση πληρότητα που θεωρείται πολύ μεγάλη ανέρχεται σε 150 νοσηλευόμενους ημερησίως. Καθρέφτης του μεγάλου έργου του νοσοκομείου είναι ο ασύλληπτα μεγάλος αριθμός που επισκέπτεται τα εξωτερικά ιατρεία. Στο πρώτο τρίμηνο του 2010 προσήλθαν 19.461 ασθενείς, εκ των οποίων οι 11.488 στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και οι 7.973 στα εφημερεύοντα ιατρεία. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας εμπιστεύονται το Μποδοσάκειο νοσοκομείο. Άλλωστε, το νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας έχει να επιδείξει υποδειγματικές κλινικές, όπως η ορθοπεδική, η χειρουργική, η ΜΕΘ που είναι η μοναδική στη Δυτική Μακεδονία, η καρδιολογική κλινική, η μονάδα τεχνητού νεφρού κ.λ.π.
Ρεκόρ χειρουργικών επεμβάσεων στην ορθοπεδική
Βεβαίως, συγχρόνως αντιμετωπίζει και πολύ σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται άμεσα με την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Στην ορθοπεδική κλινική με 36 κλίνες και πληρότητα σχεδόν 100% το 2009 έγιναν 1.300 χειρουργεία, αριθμός που σύμφωνα με τον ορθοπεδικό Ν. Σαμαρά κατατάσσει το Μποδοσάκειο νοσοκομείο στην πρώτη πεντάδα πανελλαδικά. Τόνισε την μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, σημειώνοντας ότι το απόγευμα είναι δύο νοσοκόμες για 40 αρρώστους και το βράδυ μία νοσοκόμα για τον ίδιο αριθμό ασθενών. «Το Μποδοσάκειο νοσοκομείο έχει άριστη υποδομή και μεγάλες δυνατότητες, αλλά συγχρόνως έχει τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς και κυρίως σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό», σημείωσε ο Ν. Σαμαράς. Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται αυτή την περίοδο η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η οποία λειτουργεί μόνο με 2 γιατρούς, ενώ προβλέπονται 5 συν 2 επικουρικοί στο οργανόγραμμα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις εφημερίες και να κινδυνεύει να κλείσει. «Σφίγγουμε τα δόντια και κρατάμε ανοιχτή την ΜΕΘ ολόκληρο το μήνα οι δύο εντατικολόγοι γιατροί, δεν μπορούμε να βγάλουμε τους αρρώστους στο δρόμο», δήλωσε η διευθύντρια της ΜΕΘ Ευτέρπη Αποστολίδου.
Έκκληση για γιατρούς και νοσηλευτές
Ευχαρίστησε τους αναισθησιολόγους που κάνουν διπλή εφημερία και βοηθούν στο να μείνει ανοιχτή η ΜΕΘ, όμως δεν μπορεί να συγχωρήσει το γεγονός «να υπάρχουν εντατικολόγοι σε δημόσια νοσοκομεία του νομού Κοζάνης που οι ΜΕΘ είναι κλειστές και να μην έρχονται για εφημερίες στο Μποδοσάκειο, όπου λειτουργεί η μοναδική ΜΕΘ». Ζήτησε από την 3η ΥΠΕ μέχρι να γίνουν οι προσλήψεις γιατρών, τουλάχιστον να παρέμβει και να φέρουν αποσπασμένους εντατικολόγους από ΜΕΘ που δεν λειτουργούν. Στο σημείο αυτό εξέφρασε το παράπονό της για τον διοκητή της 3ης ΥΠΕ κ. Νάνο, που χτες πήγε στη Φλώρινα, λίγο νωρίτερα στην Κοζάνη, «αλλά δεν μπήκε στον κόπο να έρθει στο Μποδοσάκειο να δει τα προβλήματα της ΜΕΘ». Γενικότερα για το Μποδοσάκειο η Ε. Αποστολίδου, είπε ότι «συνυπάρχουν δύο πράγματα: είναι ένα απολύτως ευπρεπές επαρχιακό νοσοκομείο με ικανοποιητικό επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης, αλλά παράλληλα έχει τρομακτικές ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών».
Επείγουσα ανάγκη στεφανιαία μονάδα
Ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής Στέλιος Λαμπρόπουλος, δήλωσε ότι γίνονται 150 εισαγωγές ασθενών το μήνα, ενώ στα εξωτερικά ιατρεία η κίνηση είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς εξετάζονται μαθητές σχολείων, αθλητές αθλητικών σωματείων κ.λ.π. Η καρδιολογική κλινική έχει τρεις καρδιολόγους και λείπει ένας με βάση το οργανόγραμμα, η λειτουργία της κρίνεται ικανοποιητική, όμως κατά τον διευθυντή της, υπάρχει ένα μείζον θέμα: «δεν μπορεί να υπάρχει καρδιολογική κλινική και να μην λειτουργεί στεφανιαία μονάδα. Η στεφανιαία μονάδα είναι το Α και το Ω». Είπε μάλιστα ότι «ο βασικός εξοπλισμός, της στεφανιαίας, έστω για 4 κλίνες υπάρχει».
Ο Ονούφριος Μαυρίδης, διευθυντής της κλινικής ΩΡΛ, εξέφρασε την άποψη ότι «η σωστή λειτουργία ενός νοσοκομείου είναι θέμα γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Κλινικές που έχουν γιατρούς έχουν να επιδείξουν αξιοζήλευτα αποτελέσματα. Αντιθέτως κλινικές με μεγάλες ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών αντιμετωπίζουν προβλήματα». Βεβαίως δεν ήταν συμπτωματικό το γεγονός ότι βρήκαμε τον Ον. Μαυρίδη να κάνει εξωτερικά ιατρεία, έχοντας μία ειδικευόμενη νοσηλεύτρια. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε ειδικευμένη νοσηλεύτρια στα εξωτερικά ιατρεία», μας είπε.
1.200 χειρουργεία ετησίως
Η χειρουργική κλινική επιτελεί ένα πολύ μεγάλο έργο, καθώς βγάζει περίπου 1.200 χειρουργεία ετησίως. Ο διευθυντής της Ιορδάνης Ανδρεάδης εκτιμά παράλληλα ότι «υπάρχει μία μεγάλη απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας και μία απορρύθμιση του δημόσιου τομέα, με πολύ μεγάλες επιπτώσεις». Τόνισε την ανάγκη ενός ενιαίου φορέα πρωτοβάθμιας περίθαλψης για τον συντονισμό της κατάστασης. Είπε για παράδειγμα «δεν μπορεί να έχει το Ασφαλιστικό της ΔΕΗ πέντε παρασκευάστριες χωρίς αντικείμενο και στο Μποδοσάκειο να έχουμε ουρές στα εργαστήρια από εργαζόμενους της ΔΕΗ για εργαστηριακές εξετάσεις». Ο Ι. Ανδρεάδης είναι πεπεισμένος ότι «τα καλύτερα φάρμακα και τα καλύτερα υλικά να χρησιμοποιήσουμε, μπορούμε να έχουμε δημόσια υγεία με χαμηλό κόστος, αρκεί τα χρήματα να μην πάνε στη μαύρη τρύπα της αδιαφάνειας και των κερδοσκοπικών παιχνιδιών που γίνονται με φαρμακευτικές εταιρίες, με τις ευλογίες του κράτους».
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, Γιάννης Παπαδόπουλος, παρατήρησε ότι «οι δαπάνες στη δημόσια υγεία μειώνονται επικίνδυνα. Η σχέση των χρημάτων που δίνονται μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιο τομέα υγείας, είναι 55% για τους ιδιώτες και 45% για την δημόσια υγεία. Η μείωση των δαπανών έχει σαν αποτέλεσμα την αιμορραγία σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Προβλέπονται 241 νοσηλευτές και έχουμε 151. Παρατηρείται μεγάλη εντατικοποίηση και εξουθένωση των εργαζομένων. Σκεφτείτε ότι στη νυχτερινή βάρδια μία νοσηλεύτρια πρέπει να καλύψει μία κλινική με 30-40 ασθενείς!».
Εν κατακλείδι πρέπει να σημειωθεί ότι το Μποδοσάκειο είναι ένα νοσοκομείο με σημαντική προσφορά, με πολλές δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης, αλλά και με μείζονα προβλήματα. Για να αξιοποιηθούν αυτές οι προοπτικές και για να μην «βαλτώσει» στα προβλήματα το Μποδοσάκειο οι τοπικοί φορείς οφείλουν να συμβάλλουν τα μέγιστα. Οφείλουν επίσης να πάρουν θέση όλοι οι υποψήφιοι στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.