Κατάργηση κλινικών και δημιουργία τριών Τομέων (Παθολογικός, Χειρουργικός και Εργαστηριακός), είναι μία από τις βασικές προτάσεις που θα εισηγηθεί ο πρόεδρος της επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο Υγείας για τις συγχωνεύσεις καθηγητής Λυκούργος Λιαρόπουλος.
Το πλαίσιο και οι βασικές αρχές που θα ληφθούν υπόψη για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων συζητήθηκαν την Παρασκευή, πρώτη μέρα του κοινωνικούδιαλόγου για τις συγχωνεύσεις.
Ο διάλογος θα διαρκέσει τρεις μήνες και οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την 1η Ιουλίου.
5 μορφές συγχωνεύσεων
Όπως είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος θα υπάρξουν 5 μορφές συγχωνεύσεων:
-Ένα νοσοκομείο με ένα διοικητή.
-Συγχώνευση δύο ή περισσότερων νοσοκομείων με ένα διοικητή
-Συγχωνεύσεις μονάδων και τμημάτων του ίδιου νοσοκομείου
-Συγχωνεύσεις κλινικών ή τμημάτων σε νοσοκομεία που βρίσκονται σε κοινή απόσταση
-Μετατροπή μικρών νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας ή σε εξειδικευμένα Κέντρα Υγείας.
«Θα ξεκινήσουμε από την Αθήνα και συγκεκριμένα από τη Λεωφόρο Βας. Σοφίας», ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος είπε ότι «οι συγχωνεύσεις δε θα ξεκινήσουν από την περιφέρεια όπως πολλοί νομίζουν, ούτε θα κλείσουμε νοσοκομεία, σύμφωνα με διάφορες φήμες που έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε ορισμένες περιοχές της χώρα».
Επικίνδυνα τα νοσοκομεία
Ο καθηγητής Λυκούργος Λιαρόπουλος, αναλύοντας το σκεπτικό του για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, τόνισε ότι στην Ελλάδα έχουμε 158 νοσοκομεία, τα περισσότερα από τα οποία είναι πολύ παλιά, ξεπερασμένης τεχνολογίας, χρειάζονται συνεχώς επισκευές με αποτέλεσμα να είναι και επικίνδυνα για τους ασθενείς. Αλλά και τα μικρά νοσοκομεία είναι επικίνδυνα, γιατί ο ασθενής πιστεύει λανθασμένα ότι έχουν τις υπηρεσίες ενός μεγάλου νοσοκομείου και ταλαιπωρείται χάνοντας πολύτιμο χρόνο για την αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας που έχει».
Κλείσιμο κλινικών
Αναφερόμενος στις κλινικές των νοσοκομείων, ο κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος είπε ότι «πάρα πολλές έχουν δημιουργηθεί γιατί ήθελαν οι γιατροί και όχι γιατί εξυπηρετούσαν ανάγκες ασθενών», υποννοώντας σαφώς ότι η φιλοδοξία κάποιων γιατρών να γίνουν Διευθυντές του ΕΣΥ ήταν η αιτία για την ανάπτυξη κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία.
Γι αυτό το λόγο είναι καλύτερα, συνέχισε να υπάρχουν Τομείς, ο Παθολογικός, ο Χειρουργικός και δύο Εργαστηριακοί, σε κάθε ομάδα νοσοκομείων που θα συγχωνευθούν.
Σε ότι αφορά το διάλογο, θα γίνονται συσκέψεις ανά περιφέρεια, περιοχή ή και νομούς της χώρας και οι εμπλεκόμενοι φορείς θα μπορούν να καταθέτουν τις απόψεις τους. Η πρώτη σύσκεψη θα γίνει τη Μεγάλη Εβδομάδα και θα αφορά τα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά.