
Καλύπτουν, μεταξύ άλλων, το κόστος απασχόλησης εργαζομένων σε εταιρείες που έχουν
προβλήματα, δράσεις υγείας και φροντίδας ασθενών, προγράμματα στήριξης γυναικών και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού για να βρουν δουλειά, την κοινωνική ενσωμάτωση των λιγότερο ευνοημένων ατόμων, τη βελτίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου, αλλά και επενδύσεις σε κοινωνικές υποδομές.
Αποκαλυπτικά τα στοιχεία
Τα στοιχεία που αποκαλύπτουν τη μεγάλη αυτή καθυστέρηση προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δόθηκαν στη Βουλή κατά τη διάρκεια επερώτησης της Ν.Δ. από τον αρμόδιο υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Στόχος ήταν να δείξουν ότι το ΕΣΠΑ πάει καλά.
Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, η απορρόφηση κοινοτικών πόρων στο υπόλοιπο (εκτός κοινωνικών δράσεων) ΕΣΠΑ έφτασε έως τον Φεβρουάριο τουλάχιστο στο 18,3%. Εχουν «φτάσει» στα ελληνικά ταμεία 2,9 δισ. ευρώ από το 2008 με τη μορφή ενδιάμεσων πληρωμών.
Τα χρήματα προέρχονται από τα ταμεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Συνοχής και ο συνολικός προϋπολογισμός που μπορεί να πάρει η Ελλάδα έως το 2013 είναι 15,8 δισ. ευρώ. Εως το τέλος του 1010 η απορρόφηση ήταν στο 16,3%, δηλαδή είχαν διατεθεί σε έργα 2,6 δισ. ευρώ.
Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία για την πορεία των 12 μεγάλων έργων που βάσει Μνημονίου πρέπει να κοινοποιεί η Ελλάδα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, στο τέλος της περιόδου τα έργα αυτά θα φτάσουν στα 60. Ωστόσο κανένα από αυτά δεν έχει προς το παρόν εγκριθεί από τις κοινοτικές υπηρεσίες. *