Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΠΦΣ: Μόλις ξεκινήσουν οι πληρωμές θα ανασταλούν οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών.

farmakio2
Να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους και να ξαναρχίσουν να χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του Δημοσίου, μόλις ο ΟΠΑΔ ξεκινήσει να αποπληρώνει τις οφειλές του, καλεί τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους,  ο  Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.
Τη Δευτέρα, οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας κ. Α. Λοβέρδο και τον υφυπουργό κ. Μ. Τιμοσίδη. Στη σύσκεψη συμμετείχε τηλεφωνικά, σε ανοιχτή ακρόαση, και ο
υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης.
Η κυβέρνηση και ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ κ. Κ. Σουλιώτης δεσμεύθηκαν για τις πληρωμές ως εξής:

1ον, υπεγράφησαν χθες χρηματικά εντάλματα ύψους 100 εκατ. € για την πληρωμή φαρμακοποιών σε όλη τη χώρα. Τα χρήματα αυτά αφορούν τους λογαριασμούς του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου του 2011. Λόγω της μετατροπής του ΟΠΑΔ σε ασφαλιστικό ταμείο, η πληρωμή των φαρμακείων  θα γίνεται εφ' εξής απ' ευθείας από τις περιφερειακές υπηρεσίες, με την όλη διαδικασία να ελέγχεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
 2ον, για τον προγραμματισμό της κάλυψης των υποχρεώσεων του Οργανισμού μέχρι τις 31/12/2010, υλοποιείται άμεσα απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για πρόσθετη χρηματοδότηση του ΟΠΑΔ και, στη βάση αυτής, θα καταβληθούν οφειλές που αντιστοιχούν σε λογαριασμούς μέχρι και τον Οκτώβριο τον 2010 (υποβολές Νοεμβρίου 2010), τον Απρίλιο του 2011. Οι λογαριασμοί του τελευταίου διμήνου του 2010 θα εξοφληθούν εντός του Αυγούστου του 2011.
Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι, παράλληλα, θα εξοφλούνται εντός 45 ημερών οι τρέχουσες υποβολές λογαριασμών για το 2011.
Ο ΠΦΣ εκτιμά ως θετικό το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των φαρμακείων εφόσον όμως τηρηθεί και καλεί τους φαρμακοποιούς να παρακολουθήσουν τη διαδικασία αποπληρωμής των λογαριασμών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος  του ΟΠΑΔ  και να αναστείλουν την κινητοποίηση μόλις ξεκινήσει η ροή των πληρωμών.
Διευκρινίσεις από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για αποφυγή ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ
Ενημερωτική ανακοίνωση απέστειλε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) με άσκοπες επισκέψεις στα φαρμακεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να βεβαιώνονται ότι τα φαρμακεία, τα οποία λαμβάνουν, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τα χορηγούμενα από τα φαρμακεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ φάρμακα, τα οποία έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Ανάλογη ενημέρωση έχει γίνει και στους συνταγογράφους ιατρούς του ΟΠΑΔ.
Υπενθυμίζεται ότι από 24-03-2011, τα φαρμακεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους ΟΠΑΔ για την περιοχή της Αττικής και του Πειραιά με τα φάρμακα υψηλού κόστους για χρόνιες παθήσεις, που είναι ήδη δεσμευμένα και διατίθενται από τα φαρμακεία του Ιδρύματος. Επίσης, οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ δεν παραπέμπονται στις Επιτροπές φαρμάκων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και εκτελούνται οι σύνταγές τους μόνο με προσκόμιση συνταγής, γνωμάτευσης ή και έντυπο διάθεσης, όπου απαιτείται.