Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Πέφτουν μέτρα σαν το χαλάζι!

Τα νέα μέτρα: Εκτακτη εισφορά, φόροι σε χυμούς - αναψυκτικά και αύξηση ΦΠΑ
ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΔΥΝΑΤΗ πηγή αναζητεί έως την προσεχή Πέμπτη 31 Μαρτίου η κυβέρνηση 4 δισ. ευρώ που «λείπουν» από το δημοσιονομικό πακέτο της τριετίας 2012-2014, το οποίο έμεινε γνωστό ως «πακέτο των 22 δισ. ευρώ», αλλά όπως όλα δείχνουν θα είναι τελικά πολύ μεγαλύτερο.
Τα μέτρα θα σταλούν για... προέγκριση στην τρόικα πριν το τέλος του μήνα μαζί με ένα πρώτο σχέδιο αξιοποίησης ΔΕΚΟ και κρατικών ακινήτων, αναλυτικό απολογισμό της προηγούμενης τετραετίας, αλλά και νέους στόχους για φέτος που μπορεί να φέρουν πρόσθετα μέτρα άγνωστης ακόμη
αξίας.
Τα στοιχεία θα τα μελετήσουν Ε.Ε. και ΔΝΤ και θα αποτελέσουν τη βάση της διαπραγμάτευσης που προγραμματίζεται να ξεκινήσει στην αρχή του Απριλίου, με την κάθοδο κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα. Θα εξετάσουν τα μέτρα πριν αυτά οριστικοποιηθούν από το υπουργικό συμβούλιο και ανακοινωθούν στα μέσα του μήνα, ώστε να αποτελέσουν αντικείμενο κοινωνικού διαλόγου.
Ακόμη πολλά μέτωπα παραμένουν ανοικτά:
*Το βασικό πακέτο των μέτρων για την περίοδο 2012 - 2014 δεν έχει ακόμη κλείσει, καθώς τα λεφτά δεν μπορούν να βρεθούν χωρίς η κυβέρνηση να υπερβεί «κόκκινες γραμμές», δηλαδή όχι νέα μείωση κύριων συντάξεων, αύξηση ΦΠΑ, περικοπή επενδυτικών δαπανών κ.λπ. Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι από τα 22 δισ. ευρώ έχουν «εξασφαλιστεί» τα 18 και αναζητούνται τα υπόλοιπα 4 δισ. Το θέμα πρέπει να λήξει μέχρι την επόμενη Πέμπτη και προς τον σκοπό αυτό δεν αποκλείονται πιο σκληρές παρεμβάσεις στο μισθολόγιο, με μετάβαση από τον κανόνα «1 πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις» στο 1 προς 7, στο ασφαλιστικό, στις δαπάνες υγείας και παιδείας, όλα αυτά παρά τις αντιδράσεις που έχουν εκφράσει επισήμως ή παρασκηνιακά οι αρμόδιοι υπουργοί.
Κάθε χρόνο
Σημειώνεται ότι το «μεσοπρόθεσμο» πακέτο θα αβγατίζει ένα χρόνο, κάθε χρόνο. Δηλαδή τώρα φτάνει επισήμως έως το 2014, του χρόνου θα καλύπτει και το 2015 κ.λπ.
*Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας επιχειρείται να αποδειχθεί, με τα στοιχεία που θα σταλούν την προσεχή εβδομάδα, ότι τα 15 δισ. ευρώ μπορεί να έρθουν γρήγορα στα κρατικά ταμεία και ότι υπάρχει επαρκής σχεδιασμός για να βρεθούν ακόμα και 50 δισ. ευρώ. Ως βασικό εργαλείο προωθείται η «προεξόφληση» μελλοντικών εσόδων από αξιοποίηση ακινήτων, παραχώρηση αδειών, δικαιωμάτων, εσόδων.
*Μεγάλο αγκάθι είναι το πού θα βρεθούν τα χρήματα που θα καλύψουν τις αστοχίες του 2010 αλλά και του 2011. Η Ελλάδα θα στείλει απολογιστικά στοιχεία για το 2010, τα οποία θα περιλαμβάνουν και αναλυτική λίστα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και την εκτέλεση του προϋπολογισμού έως το Μάρτιο με τις νέες εκτιμήσεις για την πορεία των εσόδων - δαπανών φέτος.
Η «τρύπα» άνω του 1 δισ. ευρώ στα έσοδα του πρώτου διμήνου προκαλεί πονοκέφαλο, καθώς στελέχη της τρόικας λένε ότι αν δεν αποδειχθεί στην πράξη ότι θα ανατραπεί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, θα οδηγήσει σε ισόποσα νέα εισπρακτικά μέτρα, τα οποία θα περιλαμβάνονται στο νόμο του Μαΐου για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Τα λεφτά δεν είναι λίγα. Πριν από δύο μήνες υπολογίστηκαν από την τρόικα σε 1,74 δισ. ευρώ (πριν δηλαδή φανούν οι αποκλίσεις) και κάποιοι μιλούν για επιπλέον μέτρα αξίας ακόμη και 1 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι αναζητούνται παρεμβάσεις τόσο στο μέτωπο των δαπανών όσο και των εσόδων.
Υπάρχει δε ο κίνδυνος να είναι πολύ μεγαλύτερες, αν η οριστικοποίηση της λίστας ληξιπρόθεσμων οφειλών του 2010 δείξει ποσό υψηλότερο των 3 δισ. ευρώ που έχουν ήδη προβλεφθεί. Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα έχει ήδη ζητήσει και η κυβέρνηση εφαρμόζει τη διάθεση μόνο του 1/14ου των ετήσιων δαπανών κάθε μήνα (ώστε να δημιουργείται ένα μαξιλάρι ασφαλείας), ενώ κρατάει και ένα αποθεματικό 500 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν θα αποδοθεί παρά μετά τον Σεπτέμβριο, αν έχει εν τω μεταξύ διασφαλιστεί η ομαλή εξέλιξη του προϋπολογισμού.
Η συγκεκριμένη παρακράτηση έχει προκαλέσει νέο κύμα στάσης πληρωμών τόσο σε δικαιούχους έργων όσο και σε συμβασιούχους και προμηθευτές, οι οποίοι μένουν απλήρωτοι για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Οι σωρευτικές οφειλές έως το τέλος του 2010 έφτασαν τα 5,3 δισ. ευρώ.