Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Κουτρουμάνης: Ο ΕΟΠΥΥ προχωρά με γρήγορους ρυθμούς...

koutroumanis Στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων ση Βουλή, τονίζοντας ότι «ο ΕΟΠΥΥ δε θα μείνει στα χαρτιά. Θα προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς για να λειτουργήσει από την 1η Ιουνίου».
Ο αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι σε γιατρούς και φαρμακοποιούς, οι οποίοι όπως είπε,  υιοθετούν καταχρηστικά μέτρα αντίδρασης, δημιουργώντας προβλήματα στους ασφαλισμένους.
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για τα πεπραγμένα του
ΟΠΑΔ και την κάλυψη των ασφαλισμένων του ΙΚΑ από τους συμβεβλημένους γιατρούς του (από το Διοικητή του ΟΠΑΔ κ. Σουλιώτη και τον υποδιοικητή του ΙΚΑ κ. Νικόλη), ο κ. Κουτρουμάνης ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της δημιουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, που θα λειτουργήσει από την 1η Ιουνίου έχει γίνει ο ορισμός του ΔΣ, ενώ εκδόθηκε η απόφαση για τον τρόπο που θα γίνεται η πληρωμή των γιατρών.
Παράλληλα ολοκληρώνεται ο Υγειονομικός Χάρτης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για όλη την Ελλάδα και μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουμε, όπως είπε, τον ενιαίο Κανονισμό.
Σχετικά με τον τρόπο αμοιβής των γιατρών, ο κ. Κουτρουμάνης επισήμανε ότι μέχρι να δημιουργηθεί ο ΕΟΠΥΥ οι γιατροί οι οποίοι συνεργάζονται με το ΙΚΑ θα πληρώνονται κατά πράξη και περίπτωση από το ΙΚΑ και κατόπιν παραμένει ζητούμενο ο τρόπος πληρωμής για εκείνους που θα συνεργαστούν συνολικά με τον νέο οργανισμό. Διαβεβαίωσε ότι «κανένας γιατρός δεν έχει χάσει τίποτα» και ότι όλα τα δικαιώματα που έχει σήμερα, θα τα έχει και μετά.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κατηγόρησε εκπροσώπους ορισμένων ιατρικών συλλόγων ότι ταλαιπωρούν τους ασφαλισμένους με προκάλυμμα το θέμα του καθεστώτος πληρωμής των γιατρών στον ΕΟΠΥΥ, σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν προσέρχονται στον διάλογο που έχει προτείνει το υπουργείο.
Το ίδιο, είπε, κάνουν και ορισμένοι φαρμακευτικοί σύλλογοι με αφορμή την καθυστέρηση πληρωμών μικρών χρεών, που δεν είναι καινούργιες κι ενώ πήραν διαβεβαιώσεις ότι θα γίνουν άμεσα. «Πληρώσαμε 4,28 δισ. ευρώ στα φαρμακεία και οφείλουμε 35 εκατ. στα Ταμεία, στα οποία έχουν διακόψει τη φαρμακευτική περίθαλψη», διευκρίνισε.
Όπως ανέφερε τέλος, κάλεσε τον Σύλλογο της Αθήνας και την Ομοσπονδία τους για να τους πει ότι οι οφειλές είναι πολύ λίγες για να οδηγούνται σε αυτό το μέτρο και εκείνοι από την πλευρά τους δεσμεύτηκαν ότι μέσα στη βδομάδα θα λήξει το θέμα..