Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Δελτίο τύπου έκτακτης γενικής συνέλευσης Π.Ι.Σ 12/3/11.

Σε κλίμα αγωνιστικής ενότητας, έντονου προβληματισμού και ανησυχίας για το αύριο χιλιάδων γιατρών ανά την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με θέμα την κατάσταση που διαμορφώθηκε στο χώρο της υγείας μετά την ψήφιση του νόμου 3918/2.3.2011 «Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε ερήμην τους.

Στην Γενική Συνέλευση μίλησε ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. κ.Εμμανουήλ Καλοκαιρινός , ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα σύγκλησης της Συνέλευσης και περιέγραψε την διαμορφωθείσα κατάσταση μετά την ψήφιση του επίμαχου Νόμου. Αναφέρθηκε στις περαιτέρω δραστηριότητες του Π.Ι.Σ. ενόψιν των διαφαινόμενων αλλαγών στο γενικότερο Σύστημα Περίθαλψης και την επαγγελματική υπόσταση των γιατρών. Η εισήγηση του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. έγινε στη συνέχεια από τον Γενικό Γραμματέα κ. Κωνσταντίνο Αλεξανδρόπουλο.


Κατά την συζήτηση οι Πρόεδροι και οι Εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων από όλη την Χώρα που πήραν μέρος στη συνέλευση άσκησαν έντονη κριτική στη στάση της Κυβέρνησης που προχώρησε εκβιαστικά στην ψήφιση του Νόμου, χωρίς κανένα διάλογο ουσίας και χωρίς να λάβει υπόψιν της τις προτάσεις των αρμόδιων φορέων των γιατρών που είχαν απορρίψει ομόφωνα το Νομοσχέδιο στην Γενική Συνέλευση της 15.1.2011. Τόνισαν ότι δεν θέλουν να γίνουν όμηροι ενός Νόμου που δίνει την δυνατότητα στον εκάστοτε Υπουργό να αποφασίζει με Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις για το μέλλον τους.

Κατά την ψηφοφορία που ακολούθησε, εγκρίθηκε από την πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης η εισήγηση του Διοικητικού Συμβούλιου του ΠΙΣ με μικρές τροποποιήσεις που ενσωμάτωσαν επί μέρους προτάσεις ομιλητών. Στα πλαίσια αυτά και εν όψει των Υπουργικών Αποφάσεων που πρόκειται να εκδοθούν για την ενεργοποίηση του ΕΟΠΥΥ, η Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ επικαιροποίησε το διεκδικητικό της πλαίσιο ως εξής:

Α. Καθιέρωση ενός Ενιαίου Εξωνοσοκομειακού Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο θα εξυπηρετεί ισότιμα όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, με την αποκλειστική οικονομική κάλυψη των ασφαλιστικών τους Οργανισμών, και το οποίο θα αξιοποιεί το σύνολο του εξωνοσοκομειακού ιατρικού δυναμικού και της υφιστάμενης ιατροτεχνολογικής υποδομής.

Β. Θεσμοθέτηση Γενικής Συλλογικής Σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τον ΠΙΣ, με ελεύθερη ένταξη των επιθυμούντων ιατρών, αμοιβές κατά πράξη και περίπτωση βάσει του ισχύοντος ιατρικού κοστολογίου, χωρίς αριθμητικό περιορισμό των προσερχόμενων ασθενών και με διατήρηση του δικαιώματος στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και παραπεμπτικογραφία των μη συμβεβλημένων ιατρών.

Γ. Ολοκλήρωση των ιατρικών κρίσεων που βρίσκονται σε ετοιμότητα και κατοχύρωση της υπηρεσιακής και ασφαλιστικής υπόστασης όλων των υπηρετούντων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ιατρών ανεξάρτητα από τις περαιτέρω δομές Υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα με τα ως άνω κεντρικά αιτήματα της Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ, επικαιροποιήθηκε η διεκδίκηση για την κατάργηση του νόμου 3868/10 και την καθιέρωση στα νοσοκομεία αξιόπιστων και ασφαλών προτύπων και προγραμμάτων εφημέρευσης, τα οποία θα χρηματοδοτούνται εξολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό, με παράλληλη επίσπευση των διαδικασιών πρόσληψης του αναγκαίου αριθμού νέων ειδικευμένων και ειδικευόμενων Ιατρών.

Ακόμα επαναβεβαιώθηκαν οι πάγιες διεκδικήσεις για τον υγειονομικό χάρτη της χώρας, την ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής, τον ιατρικό πληθωρισμό, την ιατρική ανεργία, την ιατρική φορολόγηση, την διαρκή επιμόρφωση-εκπαίδευση των ιατρών, την δυσφήμηση του Ιατρικού Σώματος και τα ειδικότερα προβλήματα των νέων Ιατρών.

Ειδικότερες επισημάνσεις εγένοντο για τον Τομέα Υγειονομικών του ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΑΥ) για τις οποίες αποφασίστηκαν διεκδικητικές παρεμβάσεις.

Για την επιτυχή προώθηση του διεκδικητικού πλαισίου αποφασίστηκε να ζητηθεί πριν την έκδοση οιασδήποτε Υπουργικής Απόφασης, η πραγματοποίηση ουσιαστικού διαλόγου των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων με τον ΠΙΣ και την συμμετοχή της ΟΕΝΓΕ, της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, των Ιατρικών Συλλόγων και των Ιατρικών Επαγγελματικών Φορέων και η έναρξη κινητοποιήσεων.

Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων εντάσσεται η συστηματική ενημέρωση όλων των ιατρικών κλάδων και ομάδων για το νέο διαμορφούμενο περιβάλλον στην ιατρική απασχόληση, καθώς και η ενεργοποίηση των ιατρικών συλλόγων, των εργασιακών ιατρικών ενώσεων και των κατά τόπους ιατρικών εργασιακών σωματείων.

Παράλληλα θα αναπτυχθούν δράσεις ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τις επιπτώσεις στην περίθαλψη των πολιτών, μέσω συνεχών δελτίων τύπου, μέσω του διαδικτύου και με κατά τόπους οργάνωση ενημερωτικών ημερίδων.

Τέλος θα κηρυχτούν απεργιακές κινητοποιήσεις και θα υποστηριχτούν οι κινητοποιήσεις των κλαδικών ιατρικών συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Η Γενική Συνέλευση κατά πάγια αρχή, εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο να ενεργοποιήσει όλες τις απαιτούμενες δράσεις προκειμένου να προωθηθούν τα ζητήματα που αποφασίστηκαν.