Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

«Ραντεβού» του ΕΣΥ με το Mνημόνιο

Στο στόχαστρο ανεξάρτητης επιτροπής ειδικών τίθεται από σήμερα και για ένα πεντάμηνο η συνολική λειτουργία του συστήματος Yγείας στη χώρα μας. Στόχος της Επιτροπής -η δημιουργία της οποίας προβλέπεται στο Mνημόνιο- είναι να αξιολογήσει τις δράσεις και τις πολιτικές που εφαρμόζονται στον χώρο της Yγείας συνολικά (δημόσια και ιδιωτική) και να προτείνει βελτιωτικές κινήσεις για την καλύτερη αποτελεσματικότητα και την επάρκεια του συστήματος Yγείας, καθώς και τη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών Yγείας. Οπως χαρακτηριστικά είπε χθες ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Α. Λοβέρδος, η 11μελής Ανεξάρτητη Επιτροπή Ειδικών σε ζητήματα πολιτικών Yγείας, που τελεί υπό τον συντονισμό του καθηγητή της πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κ. Ηλία Μόσιαλο, θα έχει την ευθύνη να εισηγηθεί ακόμα και την αναθεώρηση του
Mνημονίου στα θέματα που αφορούν στην Yγεία, εφ' όσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
Ειδικότερα, η ανεξάρτητη επιτροπή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το ΔΝΤ, υποχρεούται να παραδώσει έως το τέλος Μαΐου του 2011 ένα τελικό πόρισμα στο οποίο θα αποτιμά πολιτικές που εφαρμόστηκαν στον χώρο της Yγείας έως τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και να παρουσιάσει προτάσεις για -μεταξύ άλλων- τη χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας (άντληση εσόδων, συλλογή οφειλών, ορθολογική διαχείριση των κεφαλαίων των ασφαλιστικών οργανισμών), εναρμόνιση των πακέτων Yγείας για τους δικαιούχους όλων των Tαμείων, μηχανισμούς ελέγχων των δαπανών, συνεργασία δημοσίων και ιδιωτικών φορέων παροχής Υγείας, αποτελεσματικότητα νοσοκομειακών υπηρεσιών, φαρμακευτική κατανάλωση και διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού. Το πόρισμα της επιτροπής θα περιλαμβάνει ποσοτικούς στόχους και με απώτερο σκοπό να συνεισφέρει στη διατήρηση της δημόσιας δαπάνης για την Yγεία σε ποσοστό μικρότερο του 6% του ΑΕΠ.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι έχουμε εισέλθει σε ένα πολύ κρίσιμο έτος στον χώρο της Υγείας, όπου, όπως είπε χαρακτηριστικά, «σε έξι μήνες θα πρέπει να γίνουν όσα δεν έγιναν τα τελευταία χρόνια και να γίνουν καλά», διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Yγείας και να επιτευχθεί οικονομία, χωρίς, ωστόσο, να γίνουν εκπτώσεις στην καθολική πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες Yγείας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λοβέρδος παρουσίασε τις δράσεις που έχει θέσει ως στόχο για το πρώτο εξάμηνο του 2011, πολλές εκ των οποίων περιγράφονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και το οποίο αναμένεται τη μεθεπόμενη Τετάρτη να κατατεθεί στη Βουλή. Μεταξύ αυτών είναι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος προμηθειών των δημοσίων νοσοκομείων με στόχο τη μείωση της σχετικής δαπάνης κατά 400 εκατ. ευρώ εφέτος (250 για προμήθειες υλικών και 150 εκατ. ευρώ για προμήθειες φαρμάκων), η ενοποίηση του ΕΣΥ με τις μονάδες Yγείας ασφαλιστικών ταμείων, η ολοκλήρωση του ψηφιοποιημένου διπλογραφικού συστήματος και της μηχανογράφησης των λογιστηρίων, φαρμακείων και αποθηκών των νοσοκομείων (έως τα τέλη Μαρτίου), η νέα κοστολόγηση όλων των ιατρικών πράξεων, η έναρξη αξιολόγησης των νοσοκομείων της χώρας, καθώς και η αξιολόγηση των διοικητών νοσοκομείων (εντός Ιανουαρίου).
Επιπλέον, το πρώτο εξάμηνο του 2011 θα γίνει ο κοινωνικός διάλογος για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, ο σχετικός διάλογος θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου. Διευκρίνισε ότι οι συγχωνεύσεις θα έχουν τη μορφή της συνδιοίκησης νοσοκομειακών μονάδων είτε της συνεργασίας κοντινών νοσοκομείων σε εφημερίες, στη λειτουργία κλινικών ή και στην αλλαγή χαρακτήρα ενός νοσοκομείου. Οπως είπε ενδεικτικά, «ένα κατ' όνομα νοσοκομείο θα μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας».