Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Σοβαρές οι ευθύνες Λοβέρδου και υπουργείου Υγείας για την έλλειψη φαρμάκων.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ καταγγέλλει τις παράνομες εξαγωγές φαρμάκων, ο πρόεδρος του αρμόδιου κρατικού φορέα (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) επιβάλλει πρόστιμα, αλλά το αποτέλεσμα δεν αλλάζει: η κερδοσκοπία έχει εξαφανίσει από την ελληνική αγορά αρκετά φάρμακα, από τα πλέον στοιχειώδη ώς και βαριά ψυχοφάρμακα.
ΤΟ φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και άλλοτε στο παρελθόν, κάθε φορά που λαμβάνονταν αποφάσεις για μειώσεις των τιμών. Αυτή τη φορά, όμως, φαίνεται ότι το πρόβλημα παίρνει διαστάσεις, τουλάχιστον όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι
των φαρμακοποιών και παραδέχονται, εμμέσως, οι εκπρόσωποι της πολιτείας. Οι οποίοι, όμως, δεν πρέπει να αρκούνται στις διαπιστώσεις, αλλά έχουν καθήκον να παίρνουν μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
ΤΗ δημιουργία του προβλήματος έπρεπε να την έχουν προβλέψει. Οι μειώσεις των τιμών που επέβαλε, ορθώς, το αρμόδιο υπουργείο από τον περασμένο Σεπτέμβριο κινητοποίησε όλο το κύκλωμα των φαρμάκων, που υπολόγισε ότι αυτή η απόφαση θα επέφερε και μείωση των κερδών του. Η «λύση» για να μη συμβεί αυτό είναι γνωστή και δοκιμασμένη: εξαγωγές σε χώρες όπου οι τιμές είναι μεγαλύτερες, έως και διπλάσιες.
ΕΤΣΙ, φαρμακευτικές εταιρείες, έμποροι, ακόμη και κάποια φαρμακεία -όπως έχει διαπιστώσει ο ΕΟΦ- φροντίζουν να συντηρούν και να αυξάνουν τα κέρδη τους, διοχετεύοντας στο εξωτερικό φάρμακα που έγιναν πιο φτηνά στην Ελλάδα. Επιπλέον, σύμφωνα με τις καταγγελίες, φροντίζουν να κρατούν στις αποθήκες τους όσα φάρμακα δεν μπορούν να εξαγάγουν (απαγορεύεται), ασκώντας έτσι πίεση στο ελληνικό κράτος να ανεβάσει τις τιμές τους. Ολοι αυτοί είχαν πάρει τα μέτρα τους, από τη στιγμή που η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει τις μειώσεις των τιμών. Φρόντισαν να μην έχουν αποθέματα την ημέρα που ίσχυσε η απόφαση για τη μείωση, αυτομάτως δημιουργήθηκε πρόβλημα στις παραδόσεις και το αποτέλεσμα φαίνεται σήμερα στα φαρμακεία.
ΟΛΑ αυτά φαίνονται «φυσιολογικά». Οι βιομηχανίες και οι φαρμακέμποροι φροντίζουν για τα συμφέροντά τους. Είναι, όμως, οι πρακτικές τους νόμιμες; Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας είπε χθες ότι γίνονται και παράνομες εξαγωγές φαρμάκων χωρίς κουπόνια, τα οποία έχουν ήδη χρεωθεί σε ασφαλιστικά ταμεία. Και ο πρόεδρος του ΕΟΦ είπε ότι έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε εταιρείες για ελλείψεις φαρμάκων και μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων. Ομως, τα πρόστιμα αυτά είναι της τάξης λίγων δεκάδων χιλιάδων ευρώ (το ανώτατο προβλεπόμενο είναι 44.000), δηλαδή είναι μάλλον ποινές-χάδια, μπροστά στα τεράστια κέρδη που αποκομίζουν από την εξαγωγή των φτηνών φαρμάκων στο εξωτερικό.
ΤΟ υπουργείο και ο αρμόδιος φορέας του γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει με αυτές τις εξαγωγές, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Συνεταιρισμών. Επρεπε, λοιπόν, να έχουν δράσει προληπτικά και να μην περιμένουν να διογκωθεί το πρόβλημα. Αυτό επιβάλλει η προστασία των καταναλωτών και των χειμαζόμενων ασφαλιστικών ταμείων.