Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Χωρίς εφημερεύοντες γιατρούς ο νομός Γρεβενών.

Χωρίς εφημερεύοντες γιατρούς θα παραμένουν στο εξής, για πάνω από 11 ημέρες το μήνα, τα τμήματα και οι κλινικές του νοσοκομείου Γρεβενών και του Κέντρου Υγείας Δεσκάτης, αφού το υπουργείο Υγείας τα εξαιρεί από την άγονη ζώνη μην καλύπτοντας τα κονδύλια των εφημεριών. Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι σε όλο το Νομό, δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Η κατάσταση αυτή δημιουργείται λόγω της απόφασης του υπουργείου Υγείας να καταργήσει την ένταξη του νοσοκομείου Γρεβενών και του Κέντρου Υγείας
Δεσκάτης στην άγονη ζώνη, γεγονός που αναμένεται να περιορίσει τα κονδύλια για την κάλυψη των εφημεριακών τους αναγκών, όπως αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης.
"Το καθεστώς της άγονης ζώνης ήταν πολύ σημαντικό για την περιοχή μας καθώς έδινε ως τώρα κίνητρα στους γιατρούς να επιλέγουν τα αντίστοιχα νοσοκομεία. Διαφορετικά το προσωπικό θα ήταν ελάχιστο", εξηγεί ο Γ. Δασταμάνης.
Το πρόβλημα μάλιστα είναι ακόμη πιο σοβαρό καθώς η κατάργηση της ένταξης στην άγονη ζώνη αφορά και τα νοσοκομεία της Πτολεμαΐδας και της Καστοριάς. Το μοναδικό νοσοκομείο που διατηρείται στην άγονη ζώνη είναι αυτό της Φλώρινας.

«Σε περίπτωση ανάγκης, οι ασθενείς θα πρέπει να κάνουν πολλά χιλιόμετρα διαδρομής μέχρι τη Φλώρινα ή τη Θεσσαλονίκη. Και κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα δύσκολο, δεδομένων των καιρικών συνθηκών στη Δυτική Μακεδονία», λέει ο Γ. Δασταμάνης και γνωστοποιεί ότι θα θέσει το θέμα στο πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας. Για το ζήτημα έχουν κινητοποιηθεί, άλλωστε, και οι γιατροί των νοσοκομείων Δυτικής Μακεδονίας.
(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)