Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Οι 10 αποφάσεις του Γεν.Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ.

two-doctors-discussing
Αποφασισμένοι να αντισταθούν είναι οι νοσοκομειακοί γιατροί και ήδη η ΟΕΝΓΕ πήρε 10 αποφάσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα των κινητοποιήσεων και της ενημέρωσης των γιατρών και του κόσμου για τα προβλήματα του θα προκύψουν από την εφαρμογή του μνημονίου και του νομοσχεδίου για την υγεία.
Συγκεκριμένα η ΟΕΝΓΕ αποφάσισε:

1.Να εισηγηθεί στις Ενώσεις την άρνηση εκτέλεσης από τον τρέχοντα μήνα οποιασδήποτε πρόσθετης εφημερίας σε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας εάν δεν διασφαλίζεται η πλήρης αποζημίωση της. Επαναλαμβάνουμε την πλήρη κάλυψή μας
σε συναδέλφους που αντιδρούν στη μετατροπή ενεργών εφημεριών σε εφημερίες άλλου τύπου, όπως επίσης και σε συναδέλφους που αντιδρούν σε μετακινήσεις τους από ΚΥ και Πρωτοβάθμιες Υπηρεσίες Υγείας προς τα Νοσοκομεία.
 2. Την προκήρυξη παν-ιατρικής απεργιακής κινητοποίησης εντός του Ιανουαρίου σε συνεργασία με τον ΠΙΣ, τον ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ και τους τοπικούς Ιατρικούς Συλλόγους, ζητώντας την απόσυρση του νέου σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας. Η ΟΕΝΓΕ προτείνει προς τους άλλους ιατρικούς φορείς την προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 20 Ιανουαρίου και 48ωρης κατά την ψήφισή του με ταυτόχρονη διοργάνωση συναυλίας και συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα.

3. Τη διοργάνωση πολιτικής καμπάνιας της Ομοσπονδίας με τίτλο « Οι περικοπές στο ΕΣΥ κοστίζουν ακριβά στην Υγεία», με αφίσα, έντυπο υλικό, εξορμήσεις, εκδηλώσεις στα νοσοκομεία, συσκέψεις φορέων, ενημερωτικές συζητήσεις, παρεμβάσεις σε Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια κλπ.
4. Να ξεκινήσει καμπάνια εναντίον της επιβολής του εξέταστρου των 5 ευρώ
καθώς και όλων των άλλων επιβαρύνσεων που προκύπτουν από εργαστηριακές και λοιπές εξετάσεις, καλώντας τους πολίτες να αρνούνται να πληρώσουν για τρίτη φορά υπηρεσίες που πλήρωσαν ήδη μέσω της φορολογίας και των ασφαλιστικών τους εισφορών. Καλεί όλες τις Ενώσεις να διοργανώσουν τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου κλείσιμο ταμείων από κοινού με τοπικούς φορείς και εκπροσώπους ασθενών, διεκδικώντας την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
5. Να προωθήσει κάθε μορφής δράση κοινωνικής αλληλεγγύης, δημιουργώντας και ενισχύοντας ιατρεία για άπορους και ανασφάλιστους, διαθέτοντας φάρμακα που χωρίς να λήξουν έμειναν αχρησιμοποίητα, στηρίζοντας ανθρώπους που βρέθηκαν στο περιθώριο.
6. Να κινηθεί δικαστικά εναντίον κάθε Διοικητή Νοσοκομείου και ΥΠΕ που εκβιάζει γιατρούς και παρανομεί, καθώς επίσης να προσβάλλει νομικά κάθε
διάταξη του νομοσχεδίου που πρόκειται να κατατεθεί στην Βουλή και παραβιάζει την κλαδική συμφωνία. Επιπλέον το Γενικό Συμβούλιο δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορο στη έκνομη δραστηριότητα πανεπιστημιακών γιατρών οι οποίοι παρά τις ρητές νομοθετικές ρυθμίσεις που προβλέπουν το κλείσιμο των ιδιωτικών τους ιατρείων αυτοί συνεχίζουν να τα διατηρούν ανοιχτά με την ανοχή και υπόθαλψη του υπουργείου Υγείας.
 7. Να καταγγείλει στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας το ελληνικό Υπουργείο Υγείας, διότι παρά την δέσμευση που έχει αναλάβει, ως Κράτος –Μέλος ΠΟΥ να λαμβάνει Μέτρα που θα συμβάλουν στην Καθολική Υγειονομική Κάλυψη του πληθυσμού καθώς και τη Σύσταση– μέσω της Ατζέντας Δράσης 2010- για Χρηματοδότηση των Υγειονομικών Συστημάτων των Χωρών-Μελών με Σταθερούς Προπληρωμένους Πόρους και αποφυγή μέτρων οδηγούν τμήματα του πληθυσμού να πληρώνουν με δικά τους χρήματα υπηρεσίες Υγείας που έχουν ανάγκη, κάνει ακριβώς το αντίθετο και μεγάλα τμήματα του πληθυσμού να μην έχουν Υγειονομική Κάλυψη.

Επιπλέον το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ αποφασίζει :

1. Να συμμετάσχει μαζί με άλλα σωματεία και Ομοσπονδίες του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα σε απεργιακή κινητοποίηση στις 10 Φεβρουαρίου, προβάλλοντας την ανάγκη στήριξης ενός δημόσιου, οιοτικού και δωρεάν συστήματος υγείας στη χώρα.
 2. Να διοργανώσει Ημερίδα για την ιατρική εκπαίδευση σε χρόνο που θα ορίσει επιτροπή που εξέλεξε το Γενικό Συμβούλιο.
 3. Να αποστείλει άμεσα επιστολή έντονης διαμαρτυρίας στον υπουργό Υγείας για το πάγωμα των προσλήψεων γιατρών που παρατηρείται από 1ης Ιανουαρίου, παρά τις ρητές δεσμεύσεις ότι προκηρύξεις που έγιναν μέχρι 31-12-2010 θα διεκπεραιωθούν ακώλυτα.