Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Παίζουν με τη ζωή των πασχόντων με μεσογειακή αναιμία!


Κορόνα γράμματα παίζει η κυβέρνηση τη ζωή των ασθενών με μεσογειακή αναιμία που είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο του Δημοσίου (ΟΠΑΔ).Τους τελευταίους πέντε μήνες τους υποχρεώνει να πληρώνουν από την τσέπη τους τα αναλώσιμα υλικά που είναι αναγκαία για τη θεραπεία της αποσιδήρωσης στην οποία υποβάλλονται και τα οποία κοστίζουν έως και 1.800 ευρώ τον μήνα. Αποτέλεσμα είναι οι θαλασσαιμικοί να μην ακολουθούν την ενδεδειγμένη θεραπεία της αποσιδήρωσης και να κινδυνεύει η ζωή τους από τις σοβαρές επιπλοκές που επιφέρει στην υγεία τους η διακοπή της θεραπείας. Αιτία για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι το άρθρο 24 του νόμου 3867 του υπουργείου Οικονομικών, βάσει του οποίου οι δαπάνες για την αγορά αναλώσιμων υλικών της αποσιδήρωσης (σύριγγες, καθετήρες, αντλίες) απαγορεύεται να εκκαθαριστούν “εάν δεν κοστολογηθούν με τροποποίηση του κανονισμού παροχών του ΟΠΑΔ”. Ωστόσο, παρά τις διαμαρτυρίες των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία και παρά την επιστολή που έστειλαν τον περασμένο Οκτώβριο στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με κοινοποίηση και στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την τροποποίηση του κανονισμού παροχών.
Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, η απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη σε ερωτήσεις βουλευτών ήταν ότι “μελετάται η νομοθετική ρύθμιση του θέματος προκειμένου να καταστεί δυνατή η πληρωμή των δικαιούχων για την προμήθεια των εν λόγω αναλώσιμων υλικών μετά τις 3 Αυγούστου 2010”. “Έως πότε θα μελετάται το θέμα αυτό; Προφανώς, ο κ. Σαχινίδης δεν έχει αντιληφθεί ότι δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια, ότι οι πάσχοντες από θαλασσαιμία δεν ακολουθούν σωστά τη θεραπεία της αποσιδήρωσης τους τελευταίους πέντε μήνες και ότι κινδυνεύει η ζωή τους από σοβαρές επιπλοκές που επιφέρει στην υγεία τους η διακοπή αυτής της θεραπείας”, τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας Βασίλης Δήμος. Παράλληλα αναφέρει ότι η μεσογειακή αναιμία απαιτεί συστηματική θεραπευτική αντιμετώπιση, με μεταγγίσεις αίματος ανά 15 ημέρες και με καθημερινή λήψη φαρμακευτικής αγωγής με τις ουσίες της αποσιδήρωσης. Σημειώνεται ότι η θεραπεία της αποσιδήρωσης είναι πρώτης τάξεως και πως το σύνολο των θαλασσαιμικών ασθενών την ακολουθεί με εξατομικευμένο θεραπευτικό σχήμα το οποίο εξαρτάται από την εκτίμηση του βαθμού της αποσιδήρωσης του οργανισμού τους και της γενικότερης κατάστασης της υγείας τους.
Επιστολή στον πρωθυπουργό: Μπροστά στο σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει, η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας απέστειλε χθες επιστολή στον ίδιο τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Με τον τρόπο αυτό τον ενημερώνει για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΠΑΔ, καθώς, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 24 του νόμου 3867, έχει απαγορευτεί η εκκαθάριση των δαπανών για την αγορά αναλώσιμων υλικών της αποσιδήρωσης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προμηθευτούν υλικά για τη θεραπεία τους. Στην ίδια επιστολή επισημαίνεται ότι η διακοπή της θεραπείας της αποσιδήρωσης θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των θαλασσαιμικών, αφού όλες οι επιστημονικές μελέτες έχουν καταδείξει την άμεση συσχέτιση του προσδόκιμου ορίου επιβίωσής τους με τη συμμόρφωση στη θεραπεία αυτή. Παράλληλα, οι θαλασσαιμικοί ζητούν από τον πρωθυπουργό να παρέμβει, διότι φοβούνται για τις σοβαρές επιπλοκές που επιφέρει στην υγεία των θαλασσαιμικών η έλλειψη της θεραπείας της αποσιδήρωσης.