Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Έκρηξη στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 8:22 το πρωί έξω από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών που βρίσκεται επί της οδού Λουίζης Ριανκούρ στους Αμπελόκηπους. Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην «Ε» .
Άγνωστος τηλεφώνησε στις 7:48 στην "Ε" λέγοντας ότι έχει τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός σε μοτοσυκλέτα που βρίσκεται έξω από το Πρωτοδικείο, δίνοντας μάλιστα ακριβή περιγραφή του οχήματος καθώς και τον αριθμό της πινακίδας, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για φάρσα και πως πρέπει να εκκενωθεί η Γενική Κλινική που βρίσκεται στην οδό
Γερουλάνου. Ανάλογο τηλεφώνημα είχε γίνει και στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER.
Από την έκρηξη δεν υπάρχουν θύματα, ωστόσο σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες έχουν σημειωθεί εκτεταμένες ζημιές στο Πρωτοδικείο καθώς και σε παρακείμενα κτίρια, ενώ πολλά αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στο σημείο καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που ακούστηκε σε πολλές περιοχές της Αθήνας.
Αμέσως μετά τα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση της αστυνομίας η οποία απέκλεισε τους γύρω δρόμους. Στην περιοχή έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα αλλά και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για προληπτικούς λόγους. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ενώ αστυνομικού του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών αναζητούν υπολείμματα του μηχανισμού προκειμένου να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα για την πατρότητα της οργάνωσης που βρίσκεται πίσω από την επίθεση.
Η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη. Ανδρες της πυροσβεστικής παραμένουν στο χώρο προκειμένου να απομακρύνουν τα σπασμένα τζάμια των κτηρίων προκειμένου να διασφαλίσουν ότι από την πτώση τους δεν θα υπάρξουν τραυματισμοί.
Οι πρώτες πληροφορίες της αστυνομίας αναφέρουν ότι το δίκυκλο είχε κλαπεί από την περιοχή του Γαλατσίου το προηγούμενο βράδυ και πάνω σε αυτό είχε προσαρμοστεί μπακαζιέρα όμοια με εκείνες που χρησιμοποιούν εταιρείες ταχυμεταφορών και τα ταχυφαγεία. Μέσα στην μπαγκαζιέρα τοποθετήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός ο οποίος σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αποτελούνταν από εκρηκτική ύλη ANFO.
Στο σημείο έσπευσε λίγο πριν τις 11:00 το πρωί και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης ο οποίος δήλωσε: 

"Δεν χρειάζονται λεκτικές καταδίκες. Εμείς καλούμαστε να συνεχίσουμε το έργο μας, με τις πρακτικές που ακολουθούμε και οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν πτοούν τη δημοκρατία".
Καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Σε ανακοίνωσή τους οι δικαστικοί υπάλληλοι της Ελλάδας εκφράζουν την  αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους τους  στα διοικητικά δικαστήρια της Αθήνας και καταδικάζουν "επιθέσεις και πρακτικές τυφλής βίας που στοχεύουν κατά των εργαζομένων και των διεκδικήσεων τους".
"Δυστυχώς σε μια εποχή εργατικών διεκδικήσεων που ο παλλαϊκός ξεσηκωμός ενάντια στα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ, δυνάμεις που αρέσκονται στην τυφλή βία, δυνάμεις με ξεκάθαρα αντιδημοκρατική και αντικοινωνική στόχευση και συμπεριφορά έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή εργαζομένων στο Δικαστικό Μέγαρο του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας τοποθετώντας βόμβα και προκαλώντας καταστροφές και ανησυχία σε εργαζομένους", αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΔΥΕ, προς τους πρωτοβάθμιους συλλόγους.
Τον αποτροπιασμό του εκφράζει ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών
Ο Γ. Φαλτσέτος, με δήλωσή του εξέφρασε "τον αποτροπιασμό του", για τη σημερινή βομβιστική ενέργεια στα Διοικητικά Δικαστήρια της Αθήνας, η οποία όπως είπε "θα μπορούσε να κοστίσει τη ζωή δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, αλλά και οποιουδήποτε διερχόμενου πολίτη".
Επίσης ο κ. Φαλτσέτος δήλωσε ότι αν και έχει ζητηθεί, κατ΄επανάληψη, η φρούρηση των δικαστηρίων, αυτή έως και σήμερα παραμένει "πλημμελής".
"Υπάρχει μόνο ένας φρουρός ανάμεσα στα δύο δικαστικά κτίρια, που δεν μπορεί να παρέχει ουσιαστική κάλυψη", επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης και πρόσθεσε πως η διοίκηση των Διοικητικών Δικαστηρίων έχει ζητήσει τη φρούρηση, αλλά και τη τοποθέτηση καμερών, η έλλειψη των οποίων δημιουργεί ανασφάλεια.