Σοβαρές καταγγελίες για αδιαφανείς διαδικασίες στις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας και για διπλοθεσίτες γιατρούς που διορίζονται παράνομα με την ανοχή των αρμοδίων, περιέχει η πολυσέλιδη αναφορά προς το υπουργείο Υγείας και στις δικαστικές αρχές, που κατέθεσε η ιατρός-χειρουργός Δήμητρα Λυμπεροπούλου, μητέρα τριών ανήλικων παιδιών.
Οπως καταγγέλλει η γιατρός, στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει μέσα από νόμιμες διαδικασίες μια θέση στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας,
βρέθηκε αντιμέτωπη με αδιαφανείς διαδικασίες αλλά και εχθρικές συμπεριφορές υπαλλήλων του νοσοκομείου και του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Μάλιστα, παρά τις αλλεπάλληλες αναφορές της προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει καμιά απάντηση.
Η κ. Λυμπεροπούλου επικαλούμενη πλήθος εγγράφων αναφέρει ότι: «Εχοντας όλα τα νόμιμα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, υπέβαλα δις υποψηφιότητα για την κατάληψη θέσης επιμελητή Β'' Χειρουργικής του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας. Κατά τη συγκριτική αξιολόγηση των υποψηφίων από τους εισηγητές κατατάσσομαι σε λίαν χαμηλή θέση και στις δύο κρίσεις. Επειδή διαφωνώ με τους αξιολογικούς πίνακες, ζήτησα και έλαβα από το Συμβούλιο Προσλήψεων αντίγραφα των φακέλων των συνυποψηφίων μου, τους οποίους συγκριτικά εξέτασαν οι άνω εισηγητές-κριτές, με πρόθεση να υποβάλω ένσταση, όπως ο νόμος προβλέπει.
Ομως από την αναλυτική μελέτη των δικαιολογητικών των φακέλων, προκύπτουν κάποια ζητήματα και ερωτήματα ως προς την προϋπηρεσία δύο εκ των συνυποψηφίων μου, οι οποίοι υπηρετούν στο ίδιο νοσοκομείο ως επικουρικοί ιατροί».
Διαλέχτε
Η κ. Λυμπεροπούλου καταγγέλλει επίσης μεταξύ άλλων ότι: «Χειρουργός, μέσα σε διάστημα ενός μηνός, διορίζεται δύο φορές ως επικουρικός από το υπουργείο Υγείας επιλέγοντας τελικά ο ίδιος πού επιθυμεί να διοριστεί. Ο ίδιος γιατρός φαίνεται να έλαβε μετεκπαίδευση διάρκειας έξι μηνών σε νοσοκομείο άλλης πόλης, κατά τη διάρκεια της δωδεκάμηνης επικουρικής θητείας του, (κατά την οποία πρέπει να σημειωθεί ότι ο ιατρός είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο νοσοκομείο που διορίζεται) και ενώ το υπουργείο έχει αποφανθεί ότι ο ιατρός δεν δικαιούται εκπαιδευτική άδεια, οι αρμόδιοι φορείς (διοίκηση νοσοκομείου, 6η ΥΠΕ, Ιατρικός Σύλλογος, υπουργός Υγείας), παρότι ενημερωμένοι, είτε δηλώνουν αναρμόδιοι είτε τηρούν σιγήν ιχθύος».
Περαιτέρω, «η διοίκηση του νοσοκομείου όχι μόνο δεν τιμωρεί τον ιατρό για την αδικαιολόγητη απουσία του με διακοπή της σύμβασης και εφαρμογή των λοιπών διατάξεων του πειθαρχικού κώδικα όπως ο νόμος προβλέπει, όχι μόνο δεν διενεργεί έρευνα για να διαπιστωθούν τα πραγματικά γεγονότα και η γνησιότητα της "βεβαίωσης" μετεκπαίδευσης από πανεπιστημιακό γιατρό της Πάτρας (η οποία σημειωτέον δεν φέρει καν αριθμό πρωτοκόλλου!) αλλά τον επιβραβεύει, επιτρέποντας διά μέσου του διοικητή και προέδρου του Συμβουλίου Προσλήψεων την τοποθέτησή του πριν από λίγο καιρό σε θέση μόνιμου επιμελητή».
Δύο σε ένα
Στο ίδιο νοσοκομείο -όπως λέει- και στην ίδια κλινική εργάζεται και άλλος επικουρικός χειρουργός, ο οποίος, ενώ το Μάρτιο του ''09 διορίζεται από το υπουργείο Υγείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, λίγες μέρες μετά και με έγγραφα αμφιβόλου γνησιότητας, υπογράφει σύμβαση για δύο(!) θέσεις και τελικά καταλήγει να εργάζεται στη χειρουργική κλινική, κι όλα αυτά με την ανοχή των αρμόδιων υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας! Στη συνέχεια ο ίδιος γιατρός προτάσσεται ως καταλληλότερος υποψήφιος για την κατάληψη θέσης μόνιμου επιμελητή ΕΣΥ από το Συμβούλιο Προσλήψεων του νοσοκομείου και αναμένει από στιγμή σε στιγμή το διορισμό του!
Η «Ε» επικοινώνησε με τον Γιώργο Μπέζο, διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ο οποίος δήλωσε τα εξής:
«Τα επιχειρήματα της κ. Λυμπεροπούλου είναι αστεία. Το ίδιο και οι καταγγελίες. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και όλα έχουν γίνει στο πλαίσιο της νομιμότητας. Ακόμα και το υπουργείο Υγείας, στο οποίο προσέφυγε η γιατρός, έκρινε ότι οι καταγγελίες της δεν είχαν βάση».