Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Δεν θα απεργήσουν οι φαρμακοποιοί, σημείο τριβής η λειτουργία των φαρμακείων το Σάββατο

farmakio2
Οι φαρμακοποιοί δεν θα προχωρήσουν τελικά σε κινητοποιήσεις μετά την κατ αρχήν συμφωνία για άνοιγμα τους επαγγέλματος του φαρμακοποιού για τους νέους φαρμακοποιούς με τη λύση των συστεγάσεων.
«Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου δε θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, αφού ο διάλογος με το υπουργείο Υγείας είναι σε καλό σημείο»,είπε ο πρόεδρος του φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κ. Λουράντος, «ωστόσο, κόκκινο πανί παραμένει για μας το θέμα της λειτουργίας των φαρμακείων το Σάββατο».

Η συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό και τον υφυπουργό υγείας κ. κ. Α. Λοβέρδο και Μ. Τιμοσίδη και τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών, έγινε σε καλό κλίμα και οι δύο πλευρές συμφώνησαν κατ αρχήν στο άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού για τους νέους φαρμακοποιούς με τρόπο τέτοιο που να επιτρέπονται οι συστεγάσεις φαρμακείων αλλά και να μην επηρεαστεί επί της ουσίας το κληρονομικό δικαίωμα της μεταβίβασης της άδειας.
Όπως είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος «δε θέλουμε να ανοίξουν περισσότερα φαρμακεία επειδή όμως το μνημόνιο μιλά για άνοιγμα του επαγγέλματος πρέπει να βρούμε ισοδύναμα μέτρα. Γι αυτό προτείνουμε λειτουργία όλων των φαρμακείων το Σάββατο, κλιμακωτή έκπτωση (rebate) και συνεργασία φαρμακείων. Η έκπτωση (rebate, δηλαδή το ποσό επιστροφής από τα φαρμακεία στα ασφαλιστικά ταμεία) συμφωνήθηκε να είναι κλιμακωτή, αλλά να μην ισχύσει για τις πρώτες 3.000 ή 4.000 ευρώ.
Ο υπουργός Υγείας ουσιαστικά μιλά για λειτουργία όλων των φαρμακείων το Σάββατο και όχι μόνο των εφημερευόντων. Οι φαρμακοποιοί διαφωνούν στη λειτουργία όλων των φαρμακείων το Σάββατο και προτείνουν τη λειτουργία φαρμακείων σε ποσοστό 20%-25% κυκλικά από τους καταλόγους των φαρμακευτικών συλλόγων, όπως ισχύει σήμερα για τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.
Ο υπουργός είπε να επιτρέπεται να λειτουργούν όλοι, να είναι δηλαδή στη διακριτική ευχέρεια κάθε φαρμακείου αν θα ανοίξει ή όχι και το ελάχιστο ποσοστό να καθορίζει ο περιφειάρχης αντί του οικείου συλλόγου, ωστόσο οι φαρμακοποιοί σε αυτό το σημείο παραμένουν αρνητικοί. Τελικά μετά από πρόταση του υπουργού «να αφήσουμε το χρόνο να λειτουργήσει υπέρ μας» συμφωνήθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα να αντιμετωπιστεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, ώστε να μην μπλοκάρει τώρα τη συμφωνία.
Στην επόμενη συνάντηση το θέμα συζήτησης θα είναι τα πληθυσμιακά κριτήρια που θα τεθούν για τη λειτουργία φαρμακείων το Σάββατο.