Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Από εξετάσεις περνούν διοικητές νοσοκομείων!

Τις πρώτες εξετάσεις τους θα περάσουν μέχρι την Παρασκευή οι διοικητές 30 μεγάλων νοσοκομείων, οι οποίοι είχαν υπογράψει το Σεπτέμβριο τρίμηνο μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Υγείας.

Τις αξιολογήσεις θα κάνει κλιμάκιο υπό το γενικό γραμματέα του υπουργείου Νίκο Πολύζο, ο οποίος σήμερα επισκέπτεται το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ενώ αύριο θα επιθεωρήσει το «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσει σύσκεψη στελεχών στα γραφεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην Αριστοτέλους, ενώ αμέσως μετά το κλιμάκιο θα μεταβεί στο νοσοκομείο Κατερίνης.
Πρόκειται για την τέταρτη περιοδεία του γενικού γραμματέα σε νοσοκομεία ανά την Ελλάδα, ο οποίος
ορίστηκε επικεφαλής πενταμελούς επιτροπής για την παρακολούθηση των στόχων που έχουν τεθεί κατά τις συσκέψεις της τρόικας με τα στελέχη του υπουργείου Υγείας και αφορούν την περικοπή δαπανών κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις του γ.γ. θα παρουσιαστούν στο υπουργείο Υγείας, όπου θα αποφασιστεί εάν και πόσοι από τους διοικητές των 30 νοσοκομείων (εκ των οποίων τα δέκα ανήκουν στις υγειονομικές περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης) θα ανανεώσουν το μνημόνιο συνεργασίας τους. Ανάλογο τρίμηνο μνημόνιο αναμένεται να υπογράψουν τις επόμενες ημέρες και οι διοικητές των υπολοίπων μικρότερων νοσοκομείων.
Οι οδηγίες που έχουν δοθεί στους διοικητές των νοσοκομείων αφορούν τη χρήση κατά 50% γενόσημων (αντιγράφων) φαρμάκων, καθώς και προσλήψεις 3.000 νοσηλευτών μέχρι το τέλος του 2010, αν και από την 1η Ιανουαρίου τίθεται σε ισχύ και στον τομέα της Υγείας η ρύθμιση για το δημόσιο τομέα με βάση την οποία θα γίνεται μόνο μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Επίσης δόθηκαν οδηγίες προετοιμασίας για την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ, τις προμήθειες, το διπλογραφικό σύστημα και τη μηχανοργάνωση, ενώ στη συμφωνία του υπουργείου Υγείας με την τρόικα συνομολογήθηκε η αύξηση του «εισιτηρίου» για τα εξωτερικά ιατρεία από 3 σε 5 ευρώ, χρέωση που, όπως αναφέρεται, «επεκτείνεται και σε αδικαιολόγητες επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά», χωρίς όμως να προσδιορίζεται και το κριτήριο με βάση το οποίο θα κρίνονται «αδικαιολόγητες».
Εκκρεμότητες στο «Παπανικολάου»
Κατά την αυριανή επίσκεψη του κ. Πολύζου στο «Παπανικολάου» αναμένεται να τεθεί και το πρόβλημα που έχει προκληθεί με την επί ενάμιση χρόνο εκκρεμότητα δημιουργίας υποδομών υποστήριξης της καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής, όπου λειτουργούσε το πάλαι ποτέ μεταμοσχευτικό κέντρο του Π. Σπύρου. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε ενημέρωση για τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει από τις αρχές του 2009 και αφορά το αν θα δεσμευτούν κρεβάτια από την υπάρχουσα β’ μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) αποκλειστικά για τους ασθενείς της καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής ή θα δημιουργηθεί νέα μονάδα μετεγχειρητικής παρακολούθησης (λύση που προωθούσε η προηγούμενη «γαλάζια» διοίκηση της υγειονομικής περιφέρειας). Ο διευθυντής της β’ ΜΕΘ Νίκος Καπραβέλος τονίζει ότι αντιτίθεται στο ενδεχόμενο σύστασης νέας μονάδας, χωρίς, όπως λέει, να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις εξειδικευμένων εντατικολόγων και επειδή κάτι τέτοιο προϋποθέτει τροποποίηση του οργανισμού του νοσοκομείου.
Το πρόβλημα έγινε πιεστικό το τελευταίο διάστημα, καθώς η καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική, που είναι πλήρως στελεχωμένη, διαθέτει κλίνες και χειρουργικά τραπέζια, δεν μπορεί να προχωρήσει σε μεγάλο αριθμό επεμβάσεων και μεγαλώνει η λίστα αναμονής. Το επιστημονικό συμβούλιο εισηγήθηκε στο δ.σ. του νοσοκομείου τη με κάθε τρόπο απρόσκοπτη διακίνηση των χειρουργημένων ασθενών της καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής με άμεση λειτουργία μονάδας αυξημένης φροντίδας και πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, την ενίσχυση της β'' ΜΕΘ με το απαραίτητο προσωπικό, ενώ χαρακτηρίζει λεπτό το ζήτημα της εποπτείας κλινών της β’ ΜΕΘ από γιατρούς της καρδιοθωρακοχειρουργικής, αφού στην περίπτωση αυτή «ασθενείς που έχουν ανάγκη εντατικής θεραπείας δεν θα περιθάλπονται από εντατικολόγους». Παράλληλα το επιστημονικό συμβούλιο υπογραμμίζει την ανάγκη «διαρκούς προσπάθειας για την αγαστή συνεργασία» των δύο κλινικών, αφού «είναι φανερό ότι πολλά προβλήματα θα είχαν λυθεί, εάν είχαν αποκατασταθεί η επιστημονική συνεργασία και συναδελφική αλληλεγγύη των δύο κλινικών».
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο διοικητής του «Παπανικολάου» Γ. Καλτσίδης προώθησε μία τρίτη λύση, για να δώσει απάντηση στο πρόβλημα: τη δημιουργία τμήματος (και όχι μονάδας) μετεγχειρητικής παρακολούθησης με επτά κρεβάτια εντός της καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει στα μέσα Ιανουαρίου, μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακαίνισης.