Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Στην ίδια στέγη όλες οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης!

Σημαντικές αλλαγές στην υγεία από το 2011 προγραμματίζονται σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που αφορά τον συγκεκριμένο τομέα και αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή στις αρχές Ιανουαρίου. Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές, σύμφωνα με το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, προβλέπει τη συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε ένα φορέα.
Συγκεκριμένα, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, οι νοσηλευτικές μονάδες του ΙΚΑ, τα κέντρα υγείας, οι αγροτικοί ιατροί και οι υπηρεσίες υγείας του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ, του ΠΑΔ και του Οίκου Ναύτου, θα υπαχθούν στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Ο φορέας θα βρίσκεται υπό την εποπτεία των υπουργείων Υγείας και Εργασίας. Κάθε χρόνο θα επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό με πόρους ίσους με το 1,2% του ΑΕΠ. Παράλληλα, θα αυξηθεί η εισφορά των συνταξιούχων του Δημοσίου, από 2,55% σε 4% έως το 2013.
Όσον αφορά στους εργαζόμενους, όσοι απασχολούνται στα νοσοκομεία του ΙΚΑ -είτε ως διοικητικό προσωπικό, είτε ως ιατροί και νοσηλευτές- θα υπαχθούν στο ΕΣΥ, με την ίδια εργασιακή σχέση. Δεν προσδιορίζεται, ωστόσο, αν θα ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις ιατρών και οδοντιάτρων. Ημερομηνία πρώτης λειτουργίας του νέου οργανισμού πρωτοβάθμιας υγείας, ορίζεται η 1η Ιουνίου 2011.
Επίσης σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, αλλάζουν και οι ρυθμίσεις για τις τρίτεκνες.
Πιο αναλυτικά, στη μητέρα που αποκτά τρίτο παιδί καταβάλλεται, μέχρι αυτό να συμπληρώσει το 6ο έτος της ηλικίας του, επίδομα ύψους 177 ευρώ, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα της οικογένειας δεν υπερβαίνει το ποσό των 40.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν μόνιμη και συνεχή δεκαετή παραμονή στην Ελλάδα.
Επιπλέον, στη μητέρα που έχει ή αποκτά τρία παιδιά χορηγείται μηνιαίο επίδομα για κάθε άγαμο παιδί της, κάτω των 23 ετών, το οποίο ισούται με το επίδομα που καταβάλλεται για κάθε παιδί πολύτεκνης οικογένειας και καθορίζεται από 1-1-2011 στο ποσό των 44 ευρώ.
Όσον αφορά στους πολύτεκνους, καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα ύψους 44 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 40.000 ευρώ, ενώ στη μητέρα που δεν δικαιούται πλέον το παραπάνω επίδομα χορηγείται ισόβια σύνταξη ποσού 102 ευρώ.
Στις πολύτεκνες οικογένειες, από 1-1-2011 και για όσο χρονικό διάστημα καταβάλλεται το επίδομα τρίτου παιδιού δεν θα καταβάλλεται το επίδομα παιδιού πολύτεκνης οικογένειας.
Άλλες ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, αφορούν στη σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής Προµηθειών, µε στόχο την ενοποίηση των διαγωνισμών προµηθειών προϊόντων και υπηρεσιών σε επίπεδο εθνικό ή περισσότερων υγειονοµικών περιφερειών προκειμένου, όπως επισημαίνεται, να επιτυγχάνεται η µέγιστη δυνατή οικονοµία κλίµακας.
Ακόμη καθιερώνεται ποσό επιστροφής από ιδιωτικά φαρμακεία. Όπως έγινε γνωστό, τα χρήµατα που θα επιστρέφονται θα δίνονται υπέρ των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Το "rebate" από τα φαρμακεία, είναι το κλιμακούμενο ποσοστό επιστροφής επί του ύψους του αιτούμενου ποσού. Μέχρι 2.000 ευρώ θα επιστρέφεται 0,5%, από 2.001 έως τις 5.000 ευρώ το 1% από 5.001 µέχρι 10.000 ευρώ, το 2%, από 10.001 έως 20.000 ευρώ, το 3%, από 20.001 έως 30.000 ευρώ, το 4% από 30.001 έως 40.000 ευρώ το 6% και για περισσότερα από 40.001 ευρώ το 8%.