Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Δωρεάν τεστ Παπ και μαστογραφία από τον Απρίλιο 2011, ανακοίνωσε ο Α. Λοβέρδος!

cancer
Από τον Απρίλιο του 2011 θα ξεκινήσουν προληπτικοί έλεγχοι για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του καρκίνου του μαστού με δωρεάν τεστ Παπανικολάου και μαστογραφία, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος κατά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο, στο Ζάππειο
Με υπουργική απόφαση θα οριστούν οι ηλικιακές ομάδες των γυναικών που θα μπορούν να εξεταστούν και τα νοσοκομεία και τα Κέντρα αναφοράς στα οποία θα γίνονται οι εξετάσεις αυτές. Στο πρόγραμμα αυτό
θα συνεργαστούν και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο
Στο Εθνικό Σχέδιο για τον καρκίνο περιλαμβάνεται ακόμα η λειτουργία του Εθνικού Αρχείου νεοπλασιών, η εντατικοποίηση των εκστρατειών πρόληψης για τις επιπτώσεις του καπνίσματος, του αλκοόλ, της παχυσαρκίας, της έλλειψης σωματικής άσκησης και της κακής διατροφής. Επίσης, προβλέπεται η ανάπτυξη θεσμικού πλαισίου για την κατ’ οίκον νοσηλεία και τη λειτουργία ξενώνων ασθενών τελικού σταδίου καθώς και η χαρτογράφηση γονιδιακών αλλοιώσεων σε ογκολογικούς ασθενείς.
Η πορεία του καρκίνου στην Ελλάδα
Σε ότι αφορά τη θνησιμότητα από τον καρκίνο, μεταξύ των 34 χωρών-μελών του Ο.Ο.Σ.Α, η Ελλάδα κατατασσόταν το 2004 στη 19η θέση για τους άνδρες και στην 23η στις γυναίκες.
Ωστόσο στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, παρατηρείται μεταξύ των ετών 1980-2004 σταθερή αυξητική τάση στους θανάτους από καρκίνο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
Στους άνδρες (αλλά τώρα πια και στις γυναίκες) πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, και ακολουθούν του προστάτη και του παχέος εντέρου. Στις γυναίκες πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο είναι ο καρκίνος του πνεύμονα και ακολουθούν του μαστού και του παχέος εντέρου.
Το κόστος για τη θεραπεία του καρκίνου κυμαίνεται περίπου στο 6,5% των συνολικών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη. Το έμμεσο κόστος υπολογίζεται ότι είναι τουλάχιστον διπλάσιο του άμεσου.
Οι καρκίνοι του πνεύμονα, του στομάχου και του οισοφάγου εμφανίζονται συχνότερα στα κατώτερα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα. Ο καρκίνος του μαστού εντοπίζεται συχνότερα στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα, ενώ του τραχήλου της μήτρας στα κατώτερα.
Έχει επίσης πλήρως τεκμηριωθεί ότι για τις περισσότερες μορφές καρκίνου (π.χ. του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του μαστού) άτομα χαμηλότερου κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου έχουν μειωμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, με αποτέλεσμα ανεπαρκή πρόληψη, διάγνωση του καρκίνου σε πιο προχωρημένα στάδια και πλημμελή θεραπεία.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το Εθνικό Σχέδιο δράσης για τον Καρκίνο
ΣυνημμένοΜέγεθος
ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ-2010.doc88 KB