Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

5,5 δις. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός για την Υγεία!

ypourgio ygias

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Υπουργείου για το 2011 περιορίζεται στα 5,518 δισ. ευρώ έναντι 6,1 δισ. που ψήφισε η Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προυπολογισμού.
Να σημειωθεί, ότι στον προϋπολογισμό του 2011 συμπεριλαμβάνεται και ο ΕΦΕΤ και των διευθύνσεων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που υπήχθησαν στο υπουργείο Υγείας.
Ο κ..Λοβέρδος μίλησε στη Βουλή για εξοικονόμηση πόρων κατά 1,4 δις ευρώ, ενώ αναφέρθηκε και
στο χρονοδιάγραμμα ενεργειών του υπουργείου Υγείας το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα εξής:
-- Έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2010 η ανάληψη υπηρεσίας 2800 νοσηλευτών.
-- Έως το τέλος Ιανουαρίου του 2011 πρέπει να έχει μεταφερθεί από το Υπουργείο Οικονομίας στο Υπουργείο Υγείας ο καθορισμός της τιμής των φαρμάκων και από την 1η Απριλίου το υπουργείο Υγείας να ασκεί με τρόπο ολοκληρωμένο αυτή την αρμοδιότητα.
-- Έως το τέλος Ιανουαρίου να έχει λειτουργήσει στην πράξη το νέο σύστημα πληρωμών των προμηθευτών, που θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές και να έχει ψηφιστεί το νέο σύστημα προμηθειών που θα λειτουργήσει από το 2012.
-- Έως τα τέλη Ιανουαρίου να έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη η μεταφορά των μονάδων υγείας των ασφαλιστικών Ταμείων στο Ε.Σ.Υ.
-- Έως τα τέλη Ιανουαρίου να έχει θεσπιστεί η επιστροφή κερδών από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τα φαρμακεία, καθώς και να έχει μειωθεί κατά 2.5% το κέρδος των φαρμακαποθηκών.
--Τον Ιανουάριο να γίνει η αξιολόγηση των διοικητών και από τον Φεβρουάριο να εφαρμοστεί η δυνατότητα ο ίδιος διοικητής να διοικεί περισσότερα νοσοκομεία.
--Από τη 1η Ιανουαρίου να ξεκινήσει να εφαρμόζεται στην πράξη η κατεύθυνση το 50% της συνολικής νοσοκομειακής φαρμακευτικής κατανάλωσης, να είναι γενόσημα.
Συγχώνευση νοσοκομείων

Βάσει των διαδικασιών που έχουν ήδη ξεκινήσει, 1η Απριλίου θα αρχίσει ο κοινωνικός διάλογος για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων με σκοπό την 1η Ιουνίου να έχει ολοκληρωθεί και από την 1η Ιουλίου να αρχίσει να εφαρμόζεται η συγχώνευση νοσοκομείων με τις διάφορες μορφές της.
Σε ότι αφορά την τιμή του εισιτηρίου για τα εξωτερικά ιατρεία, ο κ. Λοβέρδος απέφυγε να μιλήσει για συγκεκριμένο ποσό, δηλαδή αν θα παραμείνει στα 3 ευρώ ή θα αυξηθεί στα 5 ή και 10 ευρώ.

Διαβάστε εδώ την ομιλία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου στη Βουλή
ΣυνημμένοΜέγεθος
ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ.doc42 KB