Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, θα εφημερεύει το νοσοκομείο Χανιων!

Τον κίνδυνο να σταματήσουν οι πρόσθετες εφημερίες από τις 20 Ιανουαρίου στο Νοσοκομείο Χανίων επισημαίνουν οι γιατροί.
Κι αυτό λόγω μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, η οποία επιβάλλει πλαφόν στον αριθμό των πρόσθετων εφημεριών, αφήνοντας χωρίς εφημερεύοντες την πλειοψηφία των Τμημάτων των Νοσοκομείων της Περιφέρειας για το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και απλήρωτους τους γιατρούς για τις επιπλέον εφημερίες που πραγματοποίησαν από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα.
Ετσι, η Γενική Συνέλευση του γιατρών του Νοσοκομείου Χανίων, χθες, αποφάσισε να εφαρμόσει τη νομοθεσία (από τη νέα χρονιά), που συνεπάγεται, όμως, πρακτικά  την υπολειτουργία του Ιδρύματος, το οποίο από τις αρχές του νέου έτους επρόκειτο να δουλεύει ως Νοσοκομείο ολοήμερης λειτουργίας!
Οπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, κ. Αντώνης Κρασουδάκης, ''το  καλοκαίρι ψηφίστηκε ο νόμος 3868, με τον οποίο αποφάσιζε το κράτος
να πληρώνει συγκεκριμένο αριθμό εφημεριών για τους γιατρούς κάθε μήνα, δηλαδή επτά εφημερίες σε κάθε γιατρό τον μήνα.
Επίσης, έδινε το δικαίωμα,  εάν κάποια Τμήματα ήταν υποστελεχωμένα -όπως στα περισσότερα περιφερειακά Νοσοκομεία- να πραγματοποιούνται πρόσθετες εφημερίες, τις οποίες θα τις εγκρίνει η Διοίκηση κι αυτά θα πληρώνονται από τα έσοδα της ολοήμερης λειτουργίας του Νοσοκομείου ή από άλλα χρήματα που θα είχε ήδη το Νοσοκομείο''.
''Στο Νοσοκομείο Χανίων ξεκινήσαμε από την 1η Σεπτεμβρίου να εφημερεύουμε με αυτό το σκεπτικό ότι μας πληρώνουν για επτά εφημερίες. Κάποιοι γιατροί έκαναν δέκα ή έντεκα εφημερίες. Στις 30 Νοεμβρίου λάβαμε μια Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία αυτές οι πρόσθετες εφημερίες απαγορεύεται να υπερβαίνουν το 9% των τακτικών χρημάτων που πληρώνει το κράτος. Το Υπουργείο μας έδωσε 443.418 χιλιάδες ευρώ μηνιαία.
Οι γιατροί στο Νοσοκομείο Χανίων πραγματοποιήσαμε τον Σεπτέμβρη εφημερίες επιπλέον 97.500 ευρώ. Με βάση τον τελευταίο νόμο θα πληρωθούμε από αυτές τις 39.900 χιλιάδες ευρώ. Η διαφορά που είναι 57.500 χιλιάδες ευρώ δεν υπάρχει περίπτωση να πληρωθεί ποτέ με τον συγκεκριμένο νόμο. Αυτό αφορά τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο'', επεσήμανε ο κ. Κρασουδάκης.
Και πρόσθεσε: ''Τώρα, όμως, καλούμαστε να βγάλουμε εφημερίες για τον μήνα Ιανουάριο. Ετσι αποφασίσαμε στη Συνέλευσή μας ότι θα εφαρμόσουμε τον νόμο και θα πραγματοποιήσουμε όσες εφημερίες προβλέπει η νομοθεσία, δηλαδή τις επτά συν 9%.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κανένα Τμήμα του Νοσοκομείου δεν θα μπορεί να εφημερεύει μετά τις 20 Ιανουαρίου. Ενημερώνουμε τον κόσμο, ώστε τα επείγοντα περιστατικά να μεταφέρονται στο Ηράκλειο''.
Η ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ
Στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ν. Χανίων αναφέρεται μεταξύ άλλων: ''Εν τω μέσω του θέρους η κυβερνητική πλειοψηφία, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις όλων των επιστημονικών φορέων (Ιατρικών Συλλόγων, Συλλόγων Νοσηλευτών κ.λπ.), με τη γνωστή δι’ ανατάσεως της χειρός ελαφρότητα με την οποία συνηθίζει να επικυρώνει νομοθετήματα που ούτε καν μπαίνει στον κόπο να διαβάσει (βλέπε μνημόνιο), εψήφισε τον νόμο 3868/2010, ο οποίος προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό εφημεριών για κάθε γιατρό του Ε.Σ.Υ. μηνιαίως ανάλογα με τον βαθμό του, με επιπρόσθετα την πρόβλεψη ότι εφόσον κάποιο Νοσοκομείο έχει αυξημένες ανάγκες εφημεριακής κάλυψης, δικαιούνται οι γιατροί να πραγματοποιούν πρόσθετες εφημερίες, οι οποίες θα αποζημιώνονται από τα υπερχρεωμένα Νοσοκομεία· αυτά που αδυνατούν να αποπληρώσουν την καθημερινή λειτουργία τους… (πετρέλαιο, γραφική ύλη, συντήρηση μηχανημάτων κ.λπ.).
Και σαν να μην έφτανε αυτό μέσα στον Δεκέμβριο η φωτισμένη ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών επέβαλε πλαφόν στον αριθμό αυτών των πρόσθετων εφημεριών (9%) αφήνοντας πρακτικά χωρίς εφημερεύοντες την πλειοψηφία των Τμημάτων των Νοσοκομείων της Περιφέρειας για το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και απλήρωτους τους γιατρούς για τις επιπλέον εφημερίες που πραγματοποίησαν από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα''.
''Οι νοσοκομειακοί γιατροί των Χανίων, αφού υπέστησαν κι αυτοί τη μνημονιακή λαίλαπα, όπως και όλοι οι μη μετέχοντες στο φαγοπότι της εξουσίας πολίτες, αφού συκοφαντήθηκαν ομαδικά σαν φοροφυγάδες, διαπλεκόμενοι, φακελάκηδες και τεμπελχανάδες, παρεμποδίζονται τώρα με νόμο να κάνουν τη δουλειά τους, να είναι δηλαδή στη διάθεση των ασθενών πολιτών σε 24ωρη βάση.
Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να πληροφορήσουμε τους πολίτες των Χανίων ότι για λόγους αξιοπρέπειας αδυνατούμε να παρέχουμε σε εθελοντική βάση υψηλού επιπέδου εφημερία - έργο και ενημερώνουμε ότι στην ουσία το Νοσοκομείο Χανίων μετά την 20η Ιανουαρίου δεν εφημερεύει και τα επείγοντα περιστατικά θα παραπέμπονται στα Νοσοκομεία της Α’ Ζώνης (για την Κρήτη το Βενιζέλειο και το Π.Ν. Ηρακλείου). Ως υπευθύνους γι’ αυτό μπορούν να αναζητήσουν τους εκλεγμένους των αντιπροσώπους, δηλαδή τους βουλευτές και τους υπουργούς της κυβέρνησης, οι οποίοι νομοθετούν και οι οποίοι προκαλούνται δημοσίως να εξηγήσουν στους πολίτες τα αποτελέσματα των επιλογών τους'', καταλήγει η ανακοίνωση της Ενωσης Γιατρών, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος της Ενωσης, κ. Αντ. Κρασουδάκης και ο γραμματέας,  κ. Χ. Δολαψάκης.