Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Ξεκινούν έλεγχοι αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου


Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι έλεγχοι του αίματος που έχει ληφθεί από τις περιοχές με κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού από μεταγγίσεις.

Πρόκειται για 2000 μονάδες αίματος οι οποίες έχουν δεσμευθεί από τις περιοχές υψηλού κινδύνου. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, ύστερα από ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, «δεν υπάρχουν ελλείψεις σε μονάδες αίματος» Σύμφωνα με το υπουργείο, «τα Κέντρα Αίματος και οι εποπτευόμενες από αυτά υπηρεσίες βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία για την κάλυψη των αναγκών σε αίμα που προκύπτουν. Όπου δηλώνεται έλλειψη αίματος, αντιμετωπίζεται με τη μεταφορά μονάδων αίματος από άλλες περιοχές».

Οι κάτοικοι και επισκέπτες των περιοχών όπου καταγράφονται τα κρούσματα απαγορεύεται να δίνουν αίμα για διάστημα 28 ημερών ενώ όσοι προσβάλλονται από τον ιό θα πρέπει να απέχουν από την αιμοδοσία για 120 μέρες.

5 - 10 κρούσματα τη μέρα

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου αναμένεται να διαρκέσει ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Ως τότε προβλέπεται να υπάρχουν 5 εως 10 κρούσματα ημερησίως.

Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 4 νέα περιστατικά, με το σύνολο των ασθενών να φτάνουν πλέον τους 64. Τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.