Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Εξώδικο για τις αμοιβές των απογευματινών ιατρείων.


Με εξώδικο που απέστειλαν 10 γιατροί ΕΣΥ προς την Υπουργό Υγείας διαμαρτύρονται για την επιπλέον παρακράτηση κατά 20% που επιβάλλεται από τον Απρίλιο στις αποδοχές που λαμβάνουν από τα απογευματινά ιατρεία.

Τι συνέβη;

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με έγγραφό του, αποφαίνεται πως οι αποδοχές από τα απογευματινά ιατρεία υφίστανται τις περικοπές της εισοδηματικής πολιτικής που ισχύουν για όλα τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα το έγγραφο αναφέρει ότι «τόσο η ειδική αμοιβή που λαμβάνουν οι Πανεπιστημιακοί ιατροί, όσο και το εισόδημα που αποκτούν οι ιατροί λόγω της απασχόλησής τους στα απογευματινά ιατρεία θα πρέπει από 1-1-2010 να μειωθούν κατά 12% και από 1-6-2010 να μειωθούν κατά 8%, καθόσον οι εν λόγω αμοιβές δεν περιλαμβάνονται στις ρητές εξαιρέσεις των σχετικών νόμων».

Με αφορμή το συγκεκριμένου έγγραφο, η Πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Νομό Θεσσαλονίκης επέστρεψε αθεώρητα τα χρηματικά εντάλματα, που αφορούσαν αμοιβές ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού για τα απογευματινά ιατρεία των μηνών Απριλίου και Μαΐου 2010, με την αιτιολογία ότι πρέπει να γίνει η μείωση των αμοιβών.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους των γιατρών, το παραπάνω σκεπτικό είναι λανθασμένο και η περικοπή αβάσιμη.

Οι γιατροί προειδοποιούν, μάλιστα, πως αν μειωθούν οι αμοιβές των απογευματινών ιατρείων, δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στην ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων.