Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Νέο πειραματικό τεστ για τους όγκους των ωοθηκών

blood test

Όπως υποστηρίζει Βελγική εταιρεία, ένα πειραματικό τεστ που χρησιμοποιεί τα μονοκλωνικά αντισώματα για να εντοπίσει τους όγκους στις ωοθήκες από το αίμα, εντόπισε σωστά 16 από 17 γυναίκες που είχαν καρκίνο.

Η MabCure Inc αναφέρει ότι τα monoclonal αντισώματα δεν έδωσαν κανένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα, που σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν φάνηκε αίμα υγιούς γυναίκας να έχει όγκους.

Ο Amnon Gonenne, διευθύνων στέλεχος της MabCure αναφέρει σε δήλωσή του: «Η ύπαρξη ενός απλού τεστ αίματος το οποίο θα είναι σε θέση να κάνει διάγνωση καρκίνου των ωοθηκών έγκαιρα και να διαφοροποιεί από τους καλοήθεις όγκους, μπορεί να σώσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και να γλιτώσει περιττές επεμβάσεις».

«Τα ευρήματά μας είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ επίσης θα φέρει μεγάλες αλλαγές στη μελλοντική ανάπτυξη θεραπειών για τον καρκίνο».

Εάν διαγνωστεί νωρίς, ο καρκίνος των ωοθηκών είναι θεραπεύσιμος, όμως περισσότερες από το 70% των γυναικών φτάνουν να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο όταν γίνεται η διάγνωση. Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι η αιτία θανάτου για 15.000 γυναίκες στις ΗΠΑ ετησίως και 140.000 γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών είναι ασαφή και συχνά παραβλέπονται. Μια πρωτεΐνη που ονομάζεται CA-125 εμφανίζει ανεβασμένες τιμές στον καρκίνο των ωοθηκών αλλά δεν αποτελεί καλό τεστ για την έγκαιρη διάγνωση.

Η MabCure έχει σχεδιάσει εργαστηριακά μονοκλωνικά αντισώματα (MAbs), τα οποία είναι πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος, και τα οποία έχουν σχεδιαστεί να κατευθύνονται στους όγκους των ωοθηκών.

Έλεγξαν διάφορες διαφορετικές περιπτώσεις χρησιμοποιώντας αίμα από 17 ασθενείς με καρκίνο των ωοθηκών, 5 ασθενείς με καλοήθεις όγκους στις ωοθήκες, 24 υγιείς νέες γυναίκες, και 8 άνδρες στο Νοσοκομείο UZ Hospital in Leuven, στο Βέλγιο.

Κάθε διαφορετική έκδοση του τεστ εντόπισε ορθά 16 από τις 17 περιπτώσεις με καρκίνο των ωοθηκών, κάτι που του δίνει διαγνωστική ευαισθησία της τάξης του 94%, αναφέρει η εταιρεία.

«Η MabCure αξιολογεί αυτή την περίοδο τη διαγνωστική ικανότητα των MAb για τον εντοπισμό καρκίνου των ωοθηκών σε ασθενείς υψηλού κινδύνου σε μια κλινική μελέτη που πραγματοποιείται στην Ταϋλάνδη», αναφέρει η εταιρεία σε δήλωσή της.