Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Νυστέρι στους κλάδους υγείας.


Τα πάνω-κάτω στον χώρο της περίθαλψης θα έρθουν από το ερχόμενο φθινόπωρο, αφού κατ’ εφαρμογήν του Μνημονίου προβλέπεται η απόσχιση των κλάδων υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία και η υπαγωγή τους στο υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τεχνοκράτες αλλά και με συνδικαλιστές από τον χώρο των Ταμείων μια τέτοια κίνηση θα είναι ευεργετική για το συνταξιοδοτικό σύστημα αλλά καταστροφική για το σύστημα περίθαλψης το οποίο θα βρεθεί υποχρηματοδοτούμενο, με προβληματική οργάνωση και ελλιπείς υποδομές.

Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει υπό το νέο καθεστώς το σύστημα περίθαλψης, να απαιτηθεί ακόμα και αύξηση των εισφορών για το κομμάτι της ασθένειας. Επισημαίνουν δε ότι αν δεν προηγηθεί η συγκράτηση των δαπανών υγείας και η λειτουργία ενός σύγχρονου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας οποιοδήποτε εγχείρημα θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας για τους πολίτες.

Οι δαπάνες. Σήμερα οι κλάδοι υγείας των ασφαλιστικών ταμείων λειτουργούν ως αυτόνομοι λογαριασμοί και εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας.

Η τόσο στενή οργανική σχέση με τους κλάδους σύνταξης των Ταμείων έχει ως αποτέλεσμα οι κλάδοι υγείας να λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό παρασιτικά και να επιβαρύνουν συνολικά το ασφαλιστικό σύστημα.

Αυτό μπορεί να γίνει καλύτερα κατανοητό αν αναφερθούν ορισμένα νούμερα. Υπολογίζεται ότι τα τελευταία χρόνια οι δαπάνες των Ταμείων για υγειονομική περίθαλψη αυξάνονταν με ρυθμό 15-20% κάθε χρόνο, ενώ η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε τα 3 τελευταία χρόνια με ετήσιο ρυθμό κοντά στο 30%.

Παρά τη δραματική αύξηση των δαπανών, οι εισφορές για ασθένεια τόσο των εργαζομένων όσο των εργοδοτών αλλά και των συνταξιούχων παρέμειναν σταθερές. Η εισφορά των συνταξιούχων είναι 4% επί της σύνταξης, η εισφορά των εργαζομένων κινείται μεταξύ του 1% και του 4% με πιο συνηθισμένο το 2,5% και η εργοδοτική εισφορά είναι υψηλότερη της τάξης του 5,1% ? 6,25%.

Το κόστος

Η ανατροπή της σχέσης δαπανών εισφορών έχει καταστήσει τα τελευταία χρόνια ελλειμματικούς τους περισσότερους κλάδους υγείας των ασφαλιστικών ταμείων. Το επιπλέον κόστος της χρηματοδότησης των δαπανών καλύπτεται με τον ελληνικό τρόπο, δηλαδή με επιβάρυνση των κλάδων σύνταξης. Εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, το ΙΚΑ, θα μπορούσε να είναι πλεονασματικό αν δεν επιβαρυνόταν από τον κλάδο ασθένειας.

Από το 1993 μέχρι το 2006, οπότε και έγινε η προηγούμενη επίσημη καταγραφή, ο κλάδος ασθένειας χρωστούσε στον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ 5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΠΟΚΠ, Θανάση Τσακανίκα, μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι το χρέος έχει φτάσει τα 11 δισ. ευρώ. Αν το ΙΚΑ είχε στη διάθεσή του αυτό το ποσό και το εκμεταλλευόταν συντηρητικά θα μπορούσε να έχει πρόσθετα έσοδα 500 εκ. ευρώ τον χρόνο.

Το τρέχον έτος ο κλάδος υγείας του ΙΚΑ υπολογίζεται ότι θα εμφανίσει έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ ενώ ο κλάδος σύνταξης πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ. Ακόμα η φαρμακευτική δαπάνη του ΙΚΑ υπολογίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ ενώ δεν θα έπρεπε να ξεπερνάει το 1,5 δισ. Το 2005 η φαρμακευτική δαπάνη του ΙΚΑ ήταν 1,38 δισ. χαμηλότερη, δηλαδή κατά 81,2%. Αντίστοιχα η φαρμακευτική δαπάνη στον ΟΓΑ το 2005 ήταν 690 εκατ. ευρώ, σήμερα ξεπερνάει το 1,3 δισ. ευρώ, έχει παρουσιάσει δηλαδή σε τέσσερα χρόνια αύξηση 88,4 %.

Ελλειμματικοί όμως είναι οι κλάδοι υγείας και των άλλων μεγάλων ταμείων όπως για παράδειγμα του ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών). Οι απώλειες σε πόρους για τα Ταμεία από τη σπατάλη των Κλάδων Υγείας υπολογίζονται σε περίπου 3 περίπου δισ. ευρώ τον χρόνο.

Αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν η κυβέρνηση αν αποτύχει στον περιορισμό της σπατάλης στους κλάδους υγείας να προχωρήσει σε αύξηση των εισφορών ασθενείας των συνταξιούχων, ίσως και των εργαζομένων σε όσες περιπτώσεις αυτές κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Επόμενη μέρα

Ανοίγουν δύο μαύρες τρύπες

Η υποχρεωτική απόσχιση των κλάδων υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία που θα προωθήσει το φθινόπωρο με νόμο το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας θα δημιουργήσει δύο μεγάλες μαύρες τρύπες που η μία θα αφορά την τρέχουσα χρηματοδότηση για δαπάνες περίθαλψης και η άλλη την κάλυψη των συσσωρευμένων χρεών των κλάδων υγείας προς τους κλάδους ασφάλισης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΠΟΚΠ Θανάση Τσακανίκα, μια τέτοια προσπάθεια είναι καταδικασμένη αν δεν έχει προηγηθεί δραστική περικοπή της σπατάλης κυρίως στον τομέα του φαρμάκου και λειτουργία ενός σύγχρονου και καλά οργανωμένου και στελεχωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας που θα καλύπτει τις βασικές ανάγκες περίθαλψης όλων των ασφαλισμένων.

  • 1,5 δισ. υπολογίζεται το έλλειμμα στον Κλάδο υγείας του ΙΚΑ το τρέχον έτος
  • 1,1 δισ. υπολογίζεται το πλεόνασμα στον Κλάδο σύνταξης του Ταμείου
(πηγη ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)