Ριζικές αλλαγές στο ΕΣΥ προωθεί το υπουργείο Υγείας. Σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή προβλέπει ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, πανεπιστημιακούς γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και κίνητρα για το διορισμό γιατρών σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.
Το υπουργείο σχεδιάζει ακόμη τη δημιουργία «Γραφείου Υποστήριξης Πολίτη» σε κάθε νοσοκομείο και σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ θα δημιουργήσει ετήσιους κυλιόμενους πίνακες για την άμεση κάλυψη θέσεων νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, που μένουν κενές λόγω συνταξιοδότησης ή παραίτησης.
Σύμφωνα με τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, τα οποία παρουσίασε χτες η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε συνέντευξη Τύπου και νωρίτερα στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, τα νοσοκομεία θα λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Δηλαδή, διαγνωστικές, θεραπευτικές και επεμβατικές πράξεις θα γίνονται και μετά το τακτικό ωράριο των νοσοκομείων. Τις υπηρεσίες τους στην ολοήμερη λειτουργία θα προσφέρουν οι μόνιμοι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό, οι οποίοι θα αμείβονται με υπερωρίες και με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να αυξήσουν και το εισόδημά τους, ανέφερε η υπουργός.
Απουσιολόγιο
Μάλιστα, για να μη σημειωθούν φαινόμενα κατά τα οποία οι γιατροί θα εργάζονται μόνο το απόγευμα, οπότε θα πληρώνονται επιπλέον, θα υπάρχει «απουσιολόγιο» για το πρωινό ωράριο. Θα υπάρχουν αυστηροί ελεγκτικοί μηχανισμοί για τα ωράρια εργασίας, ενώ, όπως είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, όποιος έχει εφημερία δεν μπορεί να συμμετέχει και στην ολοήμερη λειτουργία.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων θα μειώσει σημαντικά τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας και θα αυξήσει τα έσοδα των νοσοκομείων. Οσοι εργάζονται τα πρωινά και οδηγούνται σε ιδιωτικά κέντρα υγείας τα απογεύματα, πληρώνοντας υπέρογκα ποσά από την τσέπη τους, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να απευθύνονται τις απογευματινές ώρες στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Οι δαπάνες θα καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, που θα υπογράψουν συμβάσεις με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, και από τους ασφαλισμένους, όπου προβλέπεται συμμετοχή τους στη σχετική δαπάνη.
Στο πρόγραμμα ολοήμερης λειτουργίας δε θα ενταχθούν άμεσα όλα τα νοσοκομεία, καθώς υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Θα ξεκινήσουν τα μεγάλα νοσοκομεία και τα υπόλοιπα θα ενταχθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.
Τα έσοδα
Οσο για τα έσοδα από την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων θα διατίθενται για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου και για την αμοιβή επικουρικού προσωπικού και υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων. Σύμφωνα με την κ. Ξενογιαννακοπούλου, ένα ποσοστό από τα έσοδα θα λαμβάνει και η Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία ανήκει το νοσοκομείο, προκειμένου να βοηθηθούν και τα μικρότερα νοσοκομεία. Για παράδειγμα, μέρος των εσόδων του «Παπανικολάου» θα βοηθήσει το νοσοκομείο της Φλώρινας ή των Γρεβενών να προχωρήσει σε προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και να ξεκινήσει ολοήμερη λειτουργία.
Παράλληλα, δίνεται 8μηνη διορία στους πανεπιστημιακούς γιατρούς που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Από 1η Ιανουαρίου 2011 οι πανεπιστημιακοί γιατροί θα συμμετέχουν αποκλειστικά εντός του νοσηλευτικού ιδρύματος, ενώ για να καλυφθούν οι ανάγκες των νοσοκομείων διευρύνεται η δυνατότητα πρόσληψης επιπλέον κλάδων επικουρικού προσωπικού (φαρμακοποιοί, διαιτολόγοι, ακτινοφυσικοί, πληροφορικοί).
Επίσης, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει ειδική διαδικασία του ΑΣΕΠ με ετήσιους κυλιόμενους πίνακες για την άμεση κάλυψη θέσεων νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού. Το υπουργείο Υγείας θέτει από σήμερα το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση και θα συζητήσει με τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ η κατάρτιση του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 15 μέρες.
Κίνητρα για περιφέρεια
Το υπουργείο Υγείας θα δώσει κίνητρα για το διορισμό γιατρών σε απομακρυσμένες περιοχές (προσαύξηση μισθού κατά 10%, μοριοδότηση για κατάληψη νέας θέσης μετά από 5ετή παραμονή). Επίσης, θα αλλάξει το σύστημα επικουρικών γιατρών. Προϋπόθεση για το διορισμό επικουρικών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα είναι η προηγούμενη θητεία ενός έτους στην περιφέρεια, ενώ θεσπίζεται μηνιαία αμοιβή για κάθε γιατρό για ένα σταθερό αριθμό υποχρεωτικών εφημεριών ανά μήνα.
Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη μείωση των μελών των διοικητικών συμβουλίων των νοσοκομείων και καταργεί τη θέση του αντιπροέδρου στα νοσοκομεία άνω των 400 κλινών. Επίσης, προβλέπει συγχωνεύσεις φορέων πρόνοιας, εισάγει το θεσμό του εθελοντισμού σε φορείς υγείας και πρόνοιας, καθώς και τη δημιουργία «Γραφείου Υποστήριξης Πολίτη» σε κάθε νοσοκομείο, στο οποίο θα καταγράφονται παράπονα και καταγγελίες πολιτών που δεν έχουν μείνει ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ.
(πηγη ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ)