Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Ολοήμερη λειτουργία νοσοκομείων προβλέπεται στο νομοσχέδιο της Ξενογιαννακοπούλου.

Βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη στην επαφή του με τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, επιχειρεί το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με το σχέδιο νόμου «Αναβάθμιση του ΕΣΥ», τους βασικούς άξονες του οποίου παρουσίασε χθες η υπουργός κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου -που θα είναι έτοιμο σε δύο εβδομάδες αφού προηγηθεί διάλογος με κοινωνικούς φορείς- «εισάγει» την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, δηλαδή την επέκταση και το απόγευμα της λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων και της διενέργειας διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων για εξωτερικούς ασθενείς. Στο νέο σύστημα ενσωματώνονται τα «απογευματινά ιατρεία» (θεσμός που εισήχθη στα νοσοκομεία το 2001), ενώ από 1ης Ιανουαρίου οι πανεπιστημιακοί γιατροί θα πρέπει να έχουν «κλείσει» τα ιδιωτικά τους ιατρεία και να παρακολουθούν τους ασθενείς εντός του νοσοκομείου ή σε χώρο που τους εξασφαλίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα.

Η δαπάνη για τις εξετάσεις και τις ιατρικές πράξεις θα βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς με βάση τις προγραμματικές συμβάσεις που θα υπογράψουν τα νοσοκομεία με τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
Παράλληλα, δίνονται κίνητρα για τον διορισμό γιατρών σε απομακρυσμένες περιοχές (προκήρυξη θέσεων σε ανώτερη βαθμίδα ύστερα από δύο άγονες προκηρύξεις, προσαύξηση μισθού 10%, μοριοδότηση), ενώ προβλέπεται ειδική διαδικασία του ΑΣΕΠ με ετήσιους κυλιόμενους πίνακες για την άμεση κάλυψη θέσεων μονίμουμ νοσηλευτικού προσωπικού. Συνίσταται γραφείο υποστήριξης Πολίτη σε κάθε νοσοκομείο, αρμόδιο για την υποδοχή, ενημέρωση, παρακολούθηση της διακίνησης των ασθενών και τη συλλογή και διεκπεραίωση καταγγελιών και παραπόνων.
Επίσης, προβλέπεται μείωση των μελών των Δ.Σ. των νοσοκομείων κατά δύο και κατάργηση της θέσης του αντιπροέδρου στα νοσοκομεία άνω των 400 κλινών, από τις αρχές του 2011.

(πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)