Τετάρτη 26 Μαΐου 2010
Πανεπιστήμιο Αθηνών: Αναβλήθηκαν οι εκλογές για τον πρύτανη
Σοβαρό πλήγμα δέχθηκε χθες το κύρος του αρχαιότερου εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρας, του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παραμονή των πρυτανικών εκλογών, που έχουν προκηρυχθεί για σήμερα εδώ κι ένα μήνα, αποφασίστηκε η αναβολή τους μέχρι να γίνει εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων. Κανονικά διεξάγονται σήμερα οι πρυτανικές εκλογές σε άλλα δύο μεγαθήρια της ανώτατης εκπαίδευσης, το Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, ενώ ακολουθούν αύριο το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τέλος του μήνα -καλώς εχόντων των πραγμάτων- το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Με οριακή πλειοψηφία (3-2), η εφορευτική επιτροπή του Πανεπιστημίου Αθηνών έκανε δεκτή ένσταση του προέδρου της Νομικής και υποψήφιου πρύτανη Θ. Φορτσάκη και αποφάσισε να προτείνει στο Πρυτανικό Συμβούλιο την αναβολή των εκλογών για 15 ημέρες. Τη δραματική συνεδρίαση του Πρυτανικού Συμβουλίου που ακολούθησε διέκοψαν, προπηλακίζοντας τον απερχόμενο πρύτανη Δημ. Ασημακόπουλο, περίπου 100 μεταπτυχιακοί φοιτητές, οι οποίοι έκαναν συμβολική κατάληψη στην Πρυτανεία με αίτημα να στηθούν σήμερα κανονικά οι κάλπες. Αυτά στο προσκήνιο. Στο παρασκήνιο οι χθεσινές εξελίξεις ήταν το αποτέλεσμα του συνασπισμού των τριών ψηφοδελτίων των κ.κ. Φορτσάκη (Νομική), Φραγκούλη (Φυσικομαθηματική) και Πελεγρίνη (Φιλοσοφική) εναντίον της πρωτοκαθεδρίας της Ιατρικής, η οποία με επικεφαλής τον καρδιολόγο Χρ. Στεφανάδη διεκδικεί για δεύτερη συνεχή θητεία την πρυτανεία του ιστορικού ιδρύματος.
Η Φιλοσοφική έβγαλε για δύο θητείες τον Γ. Μπαμπινιώτη, ο οποίος παρέλαβε το στέμμα από το γιατρό Κ. Δημόπουλο και το παρέδωσε στον επίσης γιατρό Χρ. Κίττα. Ο «οίκος» της Νομικής δεν έχει ξαναβγάλει πρύτανη από την εποχή του Π. Γέμτου αρχές της δεκαετίας του ’90. Στην ένστασή του ο πρόεδρος της Νομικής Θ. Φορτσάκης επικαλέστηκε μεταξύ άλλων την «υπερφόρτωση» των εκλογικών καταλόγων του πανεπιστημίου με περίπου 10.000 υποψήφιους διδάκτορες της Ιατρικής, κρίνοντας ότι θα λειτουργήσουν στις κάλπες ως στρατός υπέρ του ανθυποψηφίου του, Χρ. Στεφανάδη. Η πλευρά του προέδρου της Ιατρικής επικαλείται ότι ο μεγάλος αριθμός των υποψηφίων διδακτόρων της Σχολής αντιστοιχεί στο μέγεθος του διδακτικού της προσωπικού (η Ιατρική της Αθήνας διαθέτει περί τα 700 μέλη ΔΕΠ). Αντιτείνει, δε, ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη αναλογία για τους περίπου 1.500 υποψηφίους διδάκτορες της Νομικής, ορισμένοι εκ των οποίων ξεκίνησαν το διδακτορικό τους τη δεκαετία του… ’40. Την ώρα που η εφορευτική επιτροπή της Αθήνας συζητούσε την ένσταση του προέδρου της Νομικής, στο υπουργείο Παιδείας περίμεναν από στιγμή σε στιγμή να τους επιδοθεί η γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο κατά πλειοψηφία αποφάσισε αντίθετα από τα 3 μέλη της εφορευτικής, κάνοντας δεκτή τη συμμετοχή στους εκλογικούς καταλόγους όλων των υποψήφιων διδακτόρων του Ιδρύματος.
Το πρόβλημα με τα διδακτορικά είναι ότι δεν προβλέπεται μέγιστος χρόνος ολοκλήρωσής τους, με συνέπεια να λιμνάζουν στα πανεπιστήμια. Βεβαίως, στην πορεία των δεκαετιών αρκετοί παραδίδουν το… πνεύμα τους χωρίς ποτέ να παραδώσουν τη διατριβή τους. Ανωμαλία αποτελεί επίσης η αδυναμία των μεγάλων πανεπιστημίων να εκκαθαρίσουν τα φοιτητικά τους μητρώα, εμφανίζοντας εκλογικούς καταλόγους εξωφρενικού μεγέθους. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών π.χ. έχει στα μητρώα του συνολικά 183.000 εγγραφές φοιτητών. Από αυτούς οι ενεργοί δεν είναι περισσότεροι από 40.000. Θεωρητικά ψηφίζουν όλοι με το νόμο Γιαννάκου, που κατήργησε τους εκλέκτορες των φοιτητικών παρατάξεων. Η βαρύτητα της φοιτητικής ψήφου είναι 40% είτε ψηφίσουν όλοι οι εγγεγραμμένοι είτε ψηφίσει ένας… Αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα που μπορεί να λυθεί εντός δύο-τριών εβδομάδων μέχρι να στηθούν οι πρυτανικές κάλπες. Υπενθυμίζεται ότι στις πρώτες εκλογές που διεξήχθησαν με το σύστημα της καθολικής ψηφοφορίας των φοιτητών προ τριετίας είχαν σημειωθεί πρωτοφανή έκτροπα με πρωταγωνιστές μέλη φοιτητικών παρατάξεων, που εκτόξευαν τις πρυτανικές κάλπες από τα παράθυρα των πανεπιστημίων.
Στο Αριστοτέλειο, που κάνει σήμερα εκλογές, έχει σημειωθεί έκρηξη υποψηφιοτήτων. Συνολικά επτά σχήματα διεκδικούν την ψήφο των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας με επικεφαλής τους Σ. Δεληβογιατζή, Β. Δεληγιάννη-Κουιμτζή, Ν. Καλογήρου, Στ. Λογοθετίδη, Γ. Μαργαρίτη, Γ. Μυλόπουλο και Αν. Φιλιππίδη. Τρία είναι τα υποψήφια σχήματα στην Πάτρα με επικεφαλής τους Γ. Παναγιωτάκη, Χρ. Μπούρα και Α. Δημητρακόπουλο.
Τέλος, στις εκλογές του ΕΜΠ συμμετέχουν τέσσερα σχήματα με επικεφαλής τους Δ. Τσαμπούλα, Σ. Σιμόπουλο, Μ. Μιμίκου και Δ. Τσαμάκη.
(ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘ.ΤΥΠΟΣ)