(ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
Τον «εξορθολογισμό» του κοινωνικού κράτους συνέστησε μεταξύ άλλων ο διακεκριμένος επιστήμονας, καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, κ. Ηλίας Μόσιαλος στο συνέδριο του ΣΚΛΕ (Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος) που ξεκίνησε χθες στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» με τον τίτλο «Κοινωνικό Κράτος: Κοινωνική Εργασία στο Περιφερειακό και Τοπικό Δίκτυο Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας» και θα συνεχιστεί μέχρι και αύριο. «Στην Ελλάδα το κοινωνικό κράτος διαμορφώθηκε με στρεβλό τρόπο, κυρίως με επιδόματα, που δεν ευνόησε την ανάπτυξη δομών», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Μόσιαλος. Υπάρχουν τροποποιήσεις, σύμφωνα με τον βουλευτή, που μπορούν ταυτόχρονα «να βοηθήσουν στην εξυγίανση του δημοσιονομικού ελλείμματος και να βελτιώσουν ουσιαστικά τις παροχές υπηρεσιών στον τομέα της Υγείας». Η Ελλάδα κατατάσσεται έκτη στον τομέα της Υγείας από τον ΟΟΣΑ (Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) διαθέτοντας το 10% του ΑΕΠ της. Ποιος Ελληνας πολίτης, όμως, λαμβάνει μια τόσο υψηλού επιπέδου περίθαλψη;
«Τα ασφαλιστικά Ταμεία δίνουν πάνω από 1,5 δισ. ευρώ ετησίως σε ιατρικές διαγνωστικές εξετάσεις και νοσήλια που πραγματοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα. Μέρος αυτού του ποσού θα μπορούσε να το μετακυλίσει στον δημόσιο τομέα με την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και τον εμπλουτισμό του εξοπλισμού τους. Ετσι, θα αυξηθεί η παραγωγικότητα των νοσοκομείων και αυτό θα μας επιτρέψει να κάνουμε προσλήψεις νέων γιατρών. Η απορρόφηση των γιατρών στη χώρα μας είναι πλέον μια πονεμένη ιστορία, καθώς διαθέτουμε 70.000 γιατρούς - έναν για κάθε 100 κατοίκους. Για να προλαμβάνεται εγκαίρως το «έμφραγμα» του συστήματος, επιβάλλεται ο περιορισμός και η σταδιακή εξάλειψη των μεταγραφών στις Ιατρικές Σχολές της χώρας» επισημαίνει ο καθηγητής. «Επειτα, η επιλογή των γιατρών που θα ξεκινήσουν ειδικότητα πρέπει να γίνεται βάσει εξετάσεων και όχι βάσει «παλαιότητας»», προτείνει ο κ. Μόσιαλος «διαφορετικά έχουμε διαρροή των άριστων στο εξωτερικό, όπου τελικά παραμένουν. Η Ελλάδα στερείται των καλύτερων μυαλών της». Αντιστοίχως, ο κ. Μόσιαλος κρίνει ότι τα ποιοτικά και αντικειμενικά κριτήρια θα πρέπει να είναι ο μοχλός στην εξέλιξη της καριέρας των γιατρών. «Οι συμβάσεις των γιατρών με τα Ταμεία γίνονται μέχρι σήμερα με κομματικά κριτήρια - αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».
Διαρθρωτικές αλλαγές κρίνονται επιτακτικές και σε άλλα επίπεδα. «Να προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ νοσοκομείων και κοινωνικών υπηρεσιών» συνιστά ο κ. Μόσιαλος, «να καθιερώσουμε μια ολιστική αντιμετώπιση της ασθένειας». «Για τους «ασθενείς υψηλού κόστους», που αντιπροσωπεύουν το 10% των ασθενών και στους οποίους επενδύεται το 60-70% των κονδυλίων, θα πρέπει να αναπτύξουμε περαιτέρω το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας (π.χ. πολυϊατρεία ΙΚΑ, Κέντρα Υγείας), όπου θα συνεργάζονται παθολόγοι και γιατροί όλων των ειδικοτήτων», καταλήγει.
Παρασκευή 28 Μαΐου 2010
Επιτακτικές οι διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της υγείας
Ετικέτες
ΕΣΥ,
ΝΟΣΟΚ. ΓΙΑΤΡΟΙ,
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ,
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ