Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Στο κενό η συνάντηση OENΓΕ με την υπουργό μετά τις επισχέσεις!

(Πηγη Ελευθεροτυπία)

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΚΡΑΧ:

«Οταν ο πέλεκυς των περικοπών της κυβέρνησης χτυπά τις εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τότε τίθεται σε κίνδυνο η ασφαλής αντιμετώπιση των ασθενών», υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων ιατρικών οργανώσεων της χώρας. Οπως επισημαίνουν, «τα ελάχιστα όρια εφημεριών των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας συρρικνώνονται κατά 20%, οι αποδοχές των γιατρών μειώνονται κατά 7-8.000 ευρώ ετησίως, οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων κατά 1,4 δισ. ευρώ, ούτε συζήτηση για προσλήψεις».

Η απάντηση των γιατρών, οι οποίοι έχουν να πληρωθούν εφημερίες από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, είναι η επίσχεση εργασίας. Η κινητοποίηση των γιατρών του ΕΣΥ συνίσταται στη φυσική παρουσία τους στους χώρους της εργασίας τους για την αντιμετώπιση μόνο των επειγόντων περιστατικών, αλλά στην αποχή από όλες τις τακτικές ιατρικές πράξεις. Ηδη από χθες οι γιατροί στο 60% των νοσοκομείων της χώρας προχώρησαν σε επ'' αόριστον επίσχεση εργασίας και από σήμερα το μεσημέρι ακολούθησε το σύνολο του ιατρικού προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της χώρας.

«Θα δημιουργηθεί ένα απερίγραπτο σκηνικό το οποίο θα παραμείνει μέχρι να δεσμευτεί η κυβέρνηση για ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης», λέει στην «Ε» ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Η χθεσινή συνάντηση της ομοσπονδίας με την υπουργό Υγείας έπεσε στο κενό. Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, «κάλεσε τους νοσοκομειακούς γιατρούς να προσαρμοστούν στο οικονομικά "σφιχτό" πρόγραμμα εφημεριών» και τόνισε ότι «υπάρχει "ανάγκη εξορθολογισμού του προγράμματος εφημεριών στις ανάγκες κάθε νοσοκομείου» (;) Υπεθυμίζουμε ότι πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Νίκος Πολύζος απέστειλε εγκύκλιο στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας με την οποία ζητά το πρόγραμμα των εφημεριών να βγαίνει έτσι, ώστε το μηνιαίο κόστος να μην υπερβαίνει το ένα δωδέκατο του συνολικά εγκριθέντος.

«Απογοητευτική» χαρακτηρίζει τη συνάντηση με την υπουργό ο Δ. Βαρνάβας (πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ): «Δεν μπόρεσε να δεσμευτεί για τίποτα πέραν του ότι θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα του Δεκεμβρίου. Καμία δέσμευση για ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης, καμία για έγκαιρη πληρωμή των εφημεριών του 2010, για τήρηση της συλλογικής συμφωνίας εργασίας που υπογράψαμε πέρυσι με την προηγούμενη κυβέρνηση. Από την πλευρά μας, δηλώθηκε ότι όλα αυτά συνιστούν σκηνικό σύγκρουσης με την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας. Σήμερα στο γενικό συμβούλιο της ομοσπονδίας θα εισηγηθούμε τη γενίκευση της επ'' αόριστον επίσχεσης εργασίας για τους εργαζομένους σε όλα τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας».

«Το μειωμένο κατά 20%, σε σύγκριση με το 2009, κονδύλι εφημεριών, οδηγεί σε ανασφαλή προγράμματα εφημεριών σενάριο που δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχτούμε. Δεν θα συναινέσουμε ποτέ στην προσπάθεια να μην καταρτίζονται ασφαλή προγράμματα εφημεριών. Ως πότε θα εφημερεύουμε εν ονόματι του φιλότιμού μας; Για τον λόγο αυτό καταθέσαμε υπόμνημα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προειδοποιώντας για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν σε νοσηλευόμενους και όσους καταφύγουν στην δημόσια υγεία», είπε στην «Ε» ο Στάθης Τσούκαλος, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Από 460 εκατομμύρια ευρώ το 2009, το κονδύλι για τις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων πέφτει στα 395 εκατομμύρια ευρώ φέτος.

«Οι εφημερίες είναι η καρδιά του ΕΣΥ -η δυνατότητα να αντιμετωπίζεται το έκτακτο, το επείγον περιστατικό όλο το 24ωρο, πράγμα που δεν μπορεί να καλύψει ο ιδιωτικός τομέας. Εάν επιμείνει, η κυβέρνηση θα υποστεί μια σημαντική πολιτική ήττα», τονίζει ο Στ. Τσούκαλος.

Την ίδια ώρα που γίνεται οικονομία στις εφημερίες του δημόσιου τομέα κανείς δεν σκέφτεται να μειώσει τα έξοδα των ασφαλιστικών Ταμείων στον ιδιωτικό τομέα της υγείας στη χώρα μας.

«Οι 300 ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας στη χώρα μας κέρδισαν 2 δισ. ευρώ το 2008. Το 70% του ποσού αυτού πλήρωσαν τα ασφαλιστικά Ταμεία. Κατά τα άλλα, χρήματα δεν υπάρχουν. Θα εξοικονομηθούν από το κονδύλι εφημεριών των δημόσιων νοσοκομείων», λέει στην «Ε» ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ηλίας Σιώρας.

Από τα νέα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης με την περικοπή επιδομάτων εφημεριών και βιβλιοθήκης και την αύξηση της φορολόγησης οι γιατροί θα χάσουν περίπου 2 μισθούς που μεταφράζονται σε 7-8.000 ευρώ ετησίως. Το πάγωμα των προσλήψεων σημαίνει ακόμα δυσκολότερες συνθήκες εργασίας. Οπως αναφέρει ο Ηλ. Σιώρας, προσελήφθησαν 70 νοσηλευτές -με μπλοκάκι, οκτάμηνες συμβάσεις, επικουρικοί και ελάχιστοι μόνιμοι- στον Ευαγγελισμό, τη στιγμή που συνταξιοδοτήθηκαν 70 και οι κενές θέσεις είναι 500! Η κατά 1,4 δισ. περικοπή των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων, προσθέτει, σημαίνει ότι θα ψάχνουν οι γιατροί να βρουν οινόπνευμα, γάντια, σύριγγες και γάζες και θα αγοράζουν από την τσέπη τους όπως συνέβη πέρυσι που οι προμηθευτές έμειναν απλήρωτοι.

Και οι νοσηλευτές

Συνάντηση με την υπουργό Υγείας έχουν και οι νοσηλευτές σήμερα, οι οποίοι αναμένεται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μετά το Πάσχα.

«Είναι σαφές ότι έχουμε τα ίδια προβλήματα με τους γιατρούς. Κι εμείς έχουμε να πληρωθούμε εφημερίες από τον Δεκέμβριο του ''09, αντιμετωπίζουμε μείωση των μισθών, περικοπή των συντάξεων κ.ο.κ.», λέει στην «Ε» ο Σταύρος Κουτσιουμπέλης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ):

«Ενας κλάδος που η κοινή λογική απαιτεί να περιληφθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά και στον οποίο το 80% είναι γυναίκες δεν μπορεί να καλείται να εργαστεί επιπλέον 5-15 χρόνια». *