Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Μειώνονται 25% οι τιμές 6.500 φαρμάκων!

(ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

Μεγαλύτερες μειώσεις τουλάχιστον 25% μεσοσταθμικά στις τιμές των 6.500 φαρμάκων έρχονται με νέα τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στο νομοσχέδιο για το ΕΣΠΑ που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Με την αλλαγή της τιμολόγησης και την επαναφορά της λίστας εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν δαπάνες της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα με το άρθρο 14 του νομοσχεδίου που κατέθεσε χθες η υπουργός Λ. Κατσέλη αλλάζει η μέθοδος υπολογισμού των τιμών των φαρμάκων σε σχέση με την προηγούμενη τροπολογία που είχε προωθήσει και αυτή συνάντησε την αντίδραση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Έτσι για την τιμολόγηση των φαρμάκων θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι της Ευρωζώνης των 16. Το αποτέλεσμα θα είναι με την ανατιμολόγηση όλων των φαρμάκων (6.500) που θα κάνει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας η μεσοσταθμική μείωση να είναι τουλάχιστον 25% αντί για 20% που υπολογιζόταν με βάση τις τρεις φθηνότερες της Ευρωζώνης.

Επίσης, στις διατάξεις του άρθρου προβλέπεται για πρώτη φορά ότι τις τιμές θα τις αναζητά η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου από επίσημα στοιχεία όσων χωρών της Ε.Ε. διαθέτουν βάση δεδομένων. Μέχρι τώρα τις τιμές τις έδιναν οι ίδιες οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να μην είναι αληθινές και πάντα «φουσκωμένες». Επίσης, η νέα αλλαγή που έρχεται με την τροπολογία είναι η ανατιμολόγηση των φαρμάκων να γίνεται τρεις φορές το χρόνο, ενώ πρώτα η πρακτική ήταν μία φορά στο χρόνο, ή και πολλές φορές δεν γινόταν ποτέ ανατιμολόγηση.

Επιπλέον, νέα δεδομένα έρχονται και με τα αντίγραφα φαρμάκων. Έτσι, όταν λήγει η πατέντα του πρωτότυπου φαρμάκου, η τιμή του θα πέφτει κατά 20%. Το αντίγραφό του θα παίρνει το 90% της τιμής αυτής και όχι κάτω από 72%.

Η Ελλάδα, σημειώνεται ότι μέχρι τώρα ήταν στις τρεις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης στα φάρμακα και η τρίτη παγκοσμίως στα αντίγραφα. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι με το δεδομένο της μη ανατιμολόγησης των φαρμάκων από την προηγούμενη κυβέρνηση η φαρμακευτική δαπάνη σε συνδυασμό με την αλόγιστη συνταγογράφηση είχε εκτιναχθεί στα 6 δισ. ευρώ.