Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Παρωχημένες αντιλήψεις και σκοπιμότητες στην πρωτοβουλία για τις Ιατρικές Εταιρείες

Αθήνα 20.11.2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κατά την Έκτακτη Συνεδρίαση της 19ηςΝοεμβρίου 2014, συζήτησε το σχέδιο νόμου το οποίο παρουσίασε την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου σε Συνέντευξη Τύπου ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, με θέμα: «Σύσταση Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών και λοιπές Διατάξεις».
Στη Συνεδρίαση αυτή συμμετείχαν ο κ. Δημήτρης Βαρνάβας Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΙΣ και η κα Σταμάτα Παγώνη, Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και Πρόεδρος του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΠΙΣ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο έχοντας διευρυμένη συμμετοχή, εκφράζει την ομόφωνη αντίθεσή του στη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, η οποία και ως προς την διαδικασία εισαγωγής της, αλλά και ως προς την ουσία του περιεχομένου της, ακυρώνει θεσμούς και λειτουργίες, καταστρατηγεί τη δημοκρατική αντίληψη περί διαλόγου και προσπαθεί να επανεισαγάγει παλαιές παρωχημένες αντιλήψεις όσον αφορά την οργάνωση των Ιατρικών Εταιρειών.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, μετά την απόσυρση του εν λόγω σχεδίου νόμου, ζητεί να ξεκινήσει ο σχετικός διάλογος με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Πολιτείας, (Κ.Ε.Σ.Υ., Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Ιατρικές Σχολές, θεσμικοί εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου), αλλά και την Ιατρική κοινότητα.
Ο ΠΙΣ θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για την οργάνωση των Ιατρικών Εταιρειών σε σύγχρονη βάση και όχι στην βάση αντιλήψεων του παρελθόντος, ενώ εκτιμά επίσης ότι η ουσία του περιεχομένου της πρωτοβουλίας του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας βρίσκεται στη βάση της εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων και της συνεχιζόμενης λειτουργίας ενός καταδικασμένου στη συνείδηση της ιατρικής κοινότητας και της κοινωνίας πελατειακού και ρουσφετολογικού συστήματος.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αγνοεί απολύτως τις καταστατικές διατάξεις των επισήμων ευρωπαϊκών ιατρικών οργανώσεων στις οποίες συμμετέχει ο ΠΙΣ ως Εθνικός Ιατρικός Σύλλογος της Ελλάδας και ιατρικός φορέας αρμόδιος για την εκπαίδευση και λειτουργία της ιατρικής κοινότητας στην Union Europeenne Des MedecinsSpecialistes (UEMS) και στην Comite Permanent Des Medicins Europeens (CPME) - οργανώσεις στις οποίες εκπροσωπούνται περίπου 1.500.000 Ευρωπαίοι ιατροί.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας οφείλει να γνωρίζει ότι οι συγκεκριμένοι διεθνείς ιατρικοί οργανισμοί αποδέχονται στα διαρκή Ευρωπαϊκά Ιατρικά Φόρα τη συμμετοχή, ως μέλους από τη χώρα μας, μιας ιατρικής επαγγελματικής ένωσης ή επί ελλείψει αυτής, μιας επιστημονικής ιατρικής ένωσης, ανά ειδικότητα η οποία διαπιστεύεται από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Το ίδιο, αντιστοίχως, ισχύει και για τις άλλες χώρες οι οποίες εκπροσωπούνται από τους Εθνικούς Ιατρικούς Συλλόγους τους.

Είναι γνωστό σε όλους ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα που αφορούν τον τομέα της υγείας στη χώρα μας και πιστεύουμε ότι οι προτεραιότητες των πρωτοβουλιών της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας πρέπει να κατευθύνονται:
-       Στην ενδυνάμωση της λειτουργίας των Νοσοκομείων, με στελέχωση που να ανταποκρίνεται στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της κοινωνίας και στην εύρυθμη λειτουργία τους.
-       Στη στελέχωση της διαλυμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την ενίσχυση της παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες μέσω του ΕΟΠΥΥ, τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ μέσα από τις συμβατικές του υποχρεώσεις αλλά και σύμφωνα με τον σκοπό της λειτουργίας του.
-       Στην αντιμετώπιση συνολικά της περίθαλψης του λαού, η οποία δοκιμάζεται και βρίσκεται στο στόχαστρο περικοπών δαπανών με οριζόντιο τρόπο, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχουν ενδείξεις για έναν σύγχρονο εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών υγείας.
Η σαφής επιδίωξη εξυπηρέτησης συγκεκριμένων ομάδων, όπως είναι εμφανής α) στις ρυθμίσεις για το όριο ηλικίας των νοσοκομειακών ιατρών, β) στην ένταξη στο ΕΣΥ χωρίς κρίση ιατρών του εξωτερικού και γ) στις «ρυθμίσεις» για τους ιατρούς των νοσοκομείων του πρώην ΙΚΑ, δεν αποτελούν προτεραιότητα για την ενίσχυση του ΕΣΥ αλλά αντίθετα υπονομεύουν τον θεσμό της Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης και γίνονται προπομποί για την καταστρατήγηση της αξιοκρατικής κρίσης και των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των ιατρών.
Άμεση, επίσης, προτεραιότητα, πρέπει να είναι η προώθηση προς ψήφιση στη Βουλή, του θεσμικού πλαισίου περί Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και Ιατρικών Συλλόγων, το οποίο εδώ και μήνες έχει κατατεθεί στην Πολιτική Ηγεσία και βρίσκεται «σε διαβούλευση» στις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.
Οι λοιπές διατάξεις του Νομοσχεδίου πέραν των Ιατρικών Εταιρειών, που αναφέρονται σε μία σειρά ζητημάτων Νοσοκομειακής περίθαλψης και όχι μόνο, αποδοκιμάζονται από τις θεσμικές οργανώσεις των Νοσοκομειακών Ιατρών και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στηρίζει τις αποφάσεις των επίσημων θεσμικών οργάνων της Νοσοκομειακής Κοινότητας (ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, κ.λπ.).
Επαναλαμβάνουμε πως η ανοιχτή συζήτηση και ο διάλογος, οδηγούν σε βιώσιμες λύσεις που αντέχουν σε παρόν και μέλλον και δίνουν προοπτική, ενώ περαιτέρω, είναι σύμφωνες με τη λειτουργία των Διεθνών Ιατρικών Οργανώσεων στις οποίες συμμετέχουμε.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΙΣ