Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Νόμιμη η “τιμητική αμοιβή” γιατρού ΕΣΥ από φαρμακευτική εταιρεία

Νομιμοποιείται η αμοιβή φαρμακευτικής εταιρείας προς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δημόσιων νοσοκομείων.
Η “τιμητική αμοιβή” αφορά συμμετοχή σε συνέδρια και προϋποθέτει την ύπαρξη σχετικής άδειας από τον φορέα όπου απασχολείται το προσωπικό. Ισχύει, δε, ήδη για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς.
Τα παραπάνω προβλέπει άρθρο του νομοσχεδίου - “σκούπα”, το οποίο κατέθεσε ο υπουργός Υγείας στη Βουλή, με θέμα τις μεταμοσχεύσεις, την Ψυχική Υγεία, την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και λοιπές διατάξεις.
Με το άρθρο 37 του νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα τιμητικής αμοιβής σε γιατρούς του ΕΣΥ, προκειμένου να μετάσχουν σε επιστημονικές εκδηλώσεις, καθώς και σε ομάδες
εργασίας με αυστηρά επιστημονικό ενδιαφέρον.
Η σχετική παράγραφος αναφέρει ότι “...επιτρέπεται η συμμετοχή των ιατρών ΕΣΥ σε επιστημονικές εκδηλώσεις τύπου Α στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και Β στην Ελλάδα και η καταβολή σε αυτούς της ανάλογης εύλογης τιμητικής αμοιβής μέσω Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕΑ)...”.
Προσωπικό
Σε άλλη παράγραφο επισημαίνεται ότι “...επιτρέπεται στους ιατρούς, στο λοιπό επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ, καθώς και σε πανεπιστημιακούς ιατρούς, που εργάζονται σε κλινικές εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή των ΑΕΙ, να συμμετέχουν σε ομάδες εργασίας, όπως 'Συμβουλευτικές Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων' για φάρμακα και θεραπείες, με αυστηρά επιστημονικό περιεχόμενο, που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και οργανώνονται από φαρμακευτικές εταιρείες, με ή χωρίς αμοιβή, εφόσον έχουν λάβει σχετική άδεια από τον φορέα που τούς εποπτεύει...”.