Σάββατο 17 Μαΐου 2014

eHealthForum: Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση μοχλός για την ανάπτυξη της κλινικής έρευνας

Το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μπορεί να δώσει μεγάλη προστιθέμενη αξία στον ίδιο τον ασθενή, τον θεράποντα ιατρό και το σύστημα υγείας (βιωσιμότητά του) εν γένει, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της Amgen Matyas Lakatos μιλώντας στην ειδική ημερίδα για το θέμα στο συνέδριο eHealthForum.
Ο κ. Lakatos υπογράμμισε ότι «το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης λειτουργεί υποστηρικτικά προς τον ιατρό για τον άρτιο συντονισμό και την αξιολόγηση της παρεχόμενης θεραπείας. Συνεπικουρεί τις ρυθμιστικές αρχές στον προσδιορισμό, την αξιολόγηση και την ιεράρχηση των παρεχόμενων (και αποζημιούμενων) θεραπειών (υπό το πρίσμα των υγειονομικών αναγκών, των περιορισμών και των δυνατοτήτων του συστήματος υγείας), συμβάλλοντας τα μέγιστα στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων.»

Σημειώνεται ότι η Amgen επικεντρώνεται στην διεξαγωγή σημαντικού αριθμού κλινικών μελετών στην Ελλάδα, διασφαλίζοντας την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες υπό ανάπτυξη θεραπείες. Από το 2008 μέχρι το τέλος του 2013 το συνολικό κόστος επένδυσης του προγράμματος διεθνών παρεμβατικών κλινικών μελετών της Amgen Hellas στη χώρα ξεπερνά τα €8 εκατομμύρια. Ο συνολικός αριθμός των διεθνών παρεμβατικών μελετών που διεξάγονται στην Ελλάδα ανέρχεται σε περισσότερες από 20 ενώ ο συνολικός αριθμός των ασθενών που έχουν συμμετάσχει σε παρεμβατικές μελέτες Φάσης ΙΙ και Φάσης ΙΙΙ μέχρι το τέλος του 2013 προσεγγίζει τους 700. Με στόχο να καταστεί η Ελλάδα πόλος κλινικής έρευνας στην Ευρώπη, η στρατηγική της εταιρείας προσανατολίζεται στην σταθερή αύξηση της εν λόγω επένδυσης. 
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος της φαρμακευτικής βιομηχανίας «η εφαρμογή ενός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι ένα απολύτως χρήσιμο εργαλείο, το οποίο προσφέρει στοιχεία άμεσα, εύκολα προσβάσιμα σε πραγματικό χρόνο και με ελάχιστο κόστος στους ιατρούς, τα νοσηλευτικά ιδρύματα και του θεσμούς, προωθώντας την έρευνα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και προσφέροντας απαντήσεις σε ερωτήματα, τα οποία έως τώρα (πριν την εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης) έμεναν αναπάντητα. Η πληροφορία πλέον θα είναι διαθέσιμη και τα ερωτήματα που θα τίθενται δεν θα αφορούν πλέον στο πού θα βρεθούν απαντήσεις, αλλά στο ποια είναι τα κατάλληλα ερωτήματα που πρέπει να τεθούν για να βρεθούν οι απαντήσεις από τα διαθέσιμα, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, στοιχεία.»

«Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα προσφέρει ενδελεχή πληροφόρηση για τη μέγιστη δυνατή κατανόηση της παρούσας κατάστασης, των υφιστάμενων δυσχερειών λόγω των ξεπερασμένων κλινικών πρακτικών που ακολουθούνται και των προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Θα δείξει δηλαδή το δρόμο προς ένα αποτελεσματικότερο και βιώσιμο σύστημα υγείας. Η συνεισφορά του στη σύγχρονη ελληνική οικονομική και υγειονομική πραγματικότητα θα είναι πραγματικά πολύτιμη.» κατέληξε.