Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

‘Ψάχνουμε στο Facebook φάρμακα για καρκινοπαθείς’

«Κάνουμε αγωνιώδη έκκληση για 63χρονo ανασφάλιστo καρκινοπαθή ασθενή που έχει διαγνωστεί με αδενοκαρκίνωμα προστάτη και περινευρική διήθηση. Είναι ανασφάλιστος εδώ και δύο χρόνια, λόγω οφειλών στο ΤΕΒΕ, και η σύζυγός του είναι και εκείνη άνεργη και ανασφάλιστη. Με συνταγή από δημόσιο νοσοκομείο χρήζει επείγουσας θεραπείας με Encalor 50 mg και 1 ένεση Leuprol 11,25 mg το τρίμηνο... Παρακαλούμε όποιον μπορεί να μας βοηθήσει, να έρθει σε επαφή μαζί μας».
Είναι μια από τις πολλές αναρτήσεις στα social media, τις οποίες κάνουν εθελοντές γιατροί του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού (ΜΚΙΕ) προκειμένου να βρουν φάρμακα, απαραίτητα για τη θεραπεία δεκάδων ασθενών που δεν διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη. Οι γιατροί περιγράφουν στο «Εθνος της Κυριακής» συγκλονιστικά περιστατικά και σημειώνουν πως το πρόβλημα παρουσιάζεται πιο έντονο σε καρκινοπαθείς οι οποίοι έμειναν χωρίς χημειοθεραπεία, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί ραγδαία η υγεία τους.


Κινητοποίηση

Ανάμεσα στις περιπτώσεις που έχουν χειριστεί είναι ακόμη και σκελετωμένα παιδιά που υποσιτίζονται ή δεν μπορούν να εμβολιαστούν, καθώς οι οικογένειές τους αδυνατούν να πληρώσουν... Τα προβλήματα αυτά κινητοποίησαν τους γιατρούς, οι οποίοι, κάνοντας έκκληση για βοήθεια, καταφέρνουν να εξασφαλίζουν φάρμακα, αλλά και παιδικές τροφές.

Την ίδια στιγμή, είναι πολλές οι περιπτώσεις ασθενών που χρειάζονται χειρουργείο, όμως αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα. Με τη μεσολάβηση του Κοινωνικού Ιατρείου, που βρίσκεται στην πρώην αμερικανική βάση στο Ελληνικό, τα πιο κρίσιμα περιστατικά εξυπηρετούνται εμβόλιμα από εθελοντές νοσοκομειακούς γιατρούς και με τη βοήθεια ελάχιστων διοικήσεων νοσοκομείων.

Η «ψυχή» του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού είναι ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχας. «Μέλημά μας είναι να μην αφήσουμε κανέναν άνθρωπο χωρίς ιατρική περίθαλψη, χωρίς τα φάρμακά του», επισημαίνει στο «Εθνος της Κυριακής». «Υπάρχει μια σκληρή πραγματικότητα που εμείς τη ζούμε καθημερινά. Είναι πάρα πολλοί αυτοί που χρειάζονται βοήθεια, αλλιώς θα πεθαίνουν. Σ' ένα από τα πολλά περιστατικά που αντιμετωπίσαμε, μια 36χρονη μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, δυστυχώς όταν ήρθε στο ΜΚΙΕ ήταν πολύ αργά, αφού ο καρκίνος είχε ήδη εξαπλωθεί σχεδόν σε όλο της το σώμα! Καθυστέρησε γιατί, όπως εκατομμύρια άλλοι ανασφάλιστοι, έχει αποκλειστεί από τη δωρεάν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, υπομένοντας τη μοίρα της...

Δώσαμε μάχη, χρειάστηκε να υψώσουμε τη φωνή, να καταγγείλουμε, να επικαλεστούμε τον εισαγγελέα, να πιέσουμε να κάνουν το αυτονόητο, να βοηθήσουν τη γυναίκα, καθώς, ακόμα και τις τελευταίες ώρες της, αντιμετωπίστηκε με αναλγησία και αδιαφορία σε συγκεκριμένο νοσοκομείο, το οποίο της ζήτησε να πληρώσει τα νοσήλια προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση».
Εγγραφο του Τζάνειου, που καλεί τον ασθενή να πληρώσει τα νοσήλιά του, αλλιώς ο λογαριασμός θα σταλεί στην Εφορία. Ωστόσο, το νοσοκομείο επισημαίνει ότι οι οφειλές του κ. Δαβαρία δεν έχουν σταλεί στην αρμόδια ΔΟΥ

Οπως εξηγεί ο κ. Βήχας, σε άλλη περίπτωση, απλήρωτος λογαριασμός νοσοκομείου για επέμβαση ανευρύσματος που αφορούσε άνεργο και ανασφάλιστο, στάλθηκε στην Εφορία! Ακόμη χειρότερα, σε καρκινοπαθή που χρωστά στο ΤΕΒΕ και έμεινε άνεργος, το Ταμείο δεν του σφραγίζει το βιβλιάριο, με αποτέλεσμα να μην έχει να πληρώσει τη χημειοθεραπεία του.

«Από τους 100 ανασφάλιστους καρκινοπαθείς που έρχονται σ'εμάς, οι 12 "δεν τα καταφέρνουν" επειδή για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορούσαν να βρουν τα κατάλληλα φάρμακα με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάστασή τους. Χάνονται ζωές, όχι σε πολύ σοβαρά περιστατικά που είναι σχεδόν προδιαγραμμένη η κατάληξη, αλλά ασθενών που θα μπορούσαν να σωθούν, αλλά ως ανασφάλιστοι δεν έχουν πρόσβαση σε θεραπείες. Απ' αυτήν την κατηγορία ασθενών, ένας στους δέκα ανασφάλιστους, έρχεται σ' εμάς όταν είναι πλέον αργά», εξηγεί ο κ. Βήχας.


Εχουμε κάνει αμέτρητες παρεμβάσεις σε νοσοκομεία για να μη χρεώσουν νοσήλια σε πολίτες που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Συγχρόνως ενημερώνουμε τους ανασφάλιστους πως μπορούν να έχουν πρόσβαση σε άλλες παροχές, π.χ. επιδόματα πρόνοιας, δηλώσεις στον ΟΑΕΔ, καθώς και πως μπορούν να εκδώσουν βιβλιάριο εφόσον το δικαιούνται», καταλήγει.

Πάνω από 13.000 επισκέψεις

Από τον Δεκέμβριο του 2011 μέχρι σήμερα, το Κοινωνικό Ιατρείο έχει δεχτεί πάνω από 13.000 επισκέψεις. Λειτουργεί εξ ολοκλήρου με τη βοήθεια που προσφέρει ο κόσμος και την ενεργή συμμετοχή 200 εθελοντών (γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, γραμματειακή υποστήριξη, βοηθητικοί κ.λπ.). Το ιατρείο δεν λαμβάνει καμία χρηματοδότηση, πέραν των λειτουργικών εξόδων που καλύπτει ο Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης.

Οι ασθενείς αυτοί αποτελούν, ωστόσο, μόλις ένα μικρό μέρος από το σύνολο των ανασφάλιστων, ανέργων, απόρων, που δεν λαμβάνουν τα φάρμακα που χρειάζονται.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντός αποκάλυψε σε πρόσφατο συνέδριο υγείας ότι 3.068.000 ασφαλισμένοι (και οι οικογένειές τους) έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους κάλυψη, ενώ άλλοι 3.300.000 ασφαλισμένοι, μεταξύ των οποίων έμποροι, οικοδόμοι κ.ά., δεν έχουν κανένα ασφαλιστικό δικαίωμα.

«Μακάρι να μπορούσε η πολιτεία να καλύψει αυτήν την τρομακτική ανάγκη για άμεση ιατρική και φαρμακευτική βοήθεια σε ανέργους, απόρους και ανασφάλιστους, ώστε εμείς να "αυτοκαταργηθούμε"», τονίζει στο «Εθνος της Κυριακής» η εθελόντρια γιατρός Κατερίνα Παπαγκίκα.

Ακόμα και οι πρόσφατες εξαγγελίες για ρύθμιση του θέματος σχετικά με τα φάρμακα των απόρων, το περίφημο «κουπόνι υγείας», αναφέρεται σε μία μικρή μερίδα 230.000 ανασφάλιστων πολιτών, έχει διάρκεια μόλις δύο έτη και πολύ περιορισμένο εύρος προσφερόμενων πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας.

Συγκινητική ανταπόκριση

Κάποιοι ασθενείς έδωσαν μέρος από τα φάρμακά τους

Συγκινητική είναι η ανταπόκριση του κόσμου στις εκκλήσεις των γιατρών του Κοινωνικού Ιατρείου. Πολλοί συμπολίτες μας σπεύδουν να παραδώσουν συγκε-κριμένα φάρμακα που ζητούνται.

«Επειδή δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση χρηματικές δωρεές, παρά μόνο σε είδος και υπηρεσίες, τις οποίες με τη σειρά μας προσφέρουμε στους ασθενείς που έχουν ανάγκη, πολλοί είναι αυτοί που πηγαίνουν και αγοράζουν φάρμακα τα οποία ζητάμε και μας τα φέρνουν», εξηγεί η γιατρός Κ. Παπαγκίκα.

«Υπάρχουν περιπτώσεις που ανταποκρίθηκαν σε έκκλησή μας άλλοι ασθενείς οι οποίοι έδωσαν μέρος από τα δικά τους φάρμακα! Πολλές φορές έρχονται συγγενείς ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή και μας παραδίδουν τα φάρμακα που δεν έχουν λήξει.

Οι εθελοντές
Τα βασικά τμήματα του Κοινωνικού Ιατρείου είναι η γραμματειακή υποστήριξη που υποδέχεται τόσο τους ασθενείς όσο και τη βοήθεια σε φάρμακα και υλικά που καταφθάνουν, τα ιατρεία βασικών ειδικοτήτων που λειτουργούν με βάρδιες, οι γιατροί και το τμήμα με τα φάρμακα, όπου εθελοντές επαγγελματίες υγείας αξιολογούν κάθε κουτί ξεχωριστά, ελέγχουν αν έχουν λήξει και τα ταξινομούν στα ράφια, κατά κατηγορίες θεραπειών, όπου πλέον είναι έτοιμα για χρήση».

Η κραυγή αγωνίας του 67χρονου Δημήτρη Δαβαρία
Δεν θα ζούσα σήμερα εάν δεν υπήρχε το κοινωνικό ιατρείο

«Εδώ και τρία χρόνια δεν έχω κανένα εισόδημα και είμαι ανασφάλιστος. Ημουν νοικοκύρης, επικεφαλής συνεργείου μονώσεων και έκανα δουλειές μέχρι και στις αραβικές χώρες. Ωστόσο, οι υποχρεώσεις και οι οικονομικές δυσκολίες συνεχώς αυξάνονταν, προέκυψε ξαφνικά και σοβαρό πρόβλημα με την υγεία μου, ήρθε και η κρίση και με... διέλυσε». Είναι τα λόγια του 67χρονου Δημήτρη Δαβαρία, που ζει μόνος του στην Καλλιθέα. Ενας από τους χιλιάδες ανασφάλιστους που βρίσκουν κλειστές τις... πόρτες του ΕΣΥ για ιατρικές εξετάσεις, δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στο Κοινωνικό Ιατρείο για να βρουν γιατρούς και φάρμακα.

«Να 'ναι καλά αυτοί οι άνθρωποι. Αν δεν ήταν το κοινωνικό ιατρείο να μου εξασφαλίζει τις ιατρικές εξετάσεις και τα φάρμακα, εγώ σήμερα δεν θα ζούσα! Δεν έχω συμπληρώσει τα απαραίτητα ένσημα για να βγω στη σύνταξη, δεν πληρώ κάποιες προϋποθέσεις για να μου εκδώσουν προσωρινό βιβλιάριο και φυσικά δεν σκοπεύω να πουλήσω το διαμέρισμα που μένω και να βγω στον δρόμο. Για φαγητό πάω στη λαχαναγορά και μαζεύω ό,τι περισσεύει. Μάλιστα παίρνω μαζί μου και δίνω και σε άλλους στη γειτονιά που ξέρω ότι έχουν ανάγκη. Εναν φίλο με οικονομικά προβλήματα, που του έκαναν έξωση γιατί δεν είχε να πληρώσει το νοίκι, θα τον φιλοξενήσω εδώ, όσο χρειαστεί. Συγγενείς και φίλοι συνεισφέρουν όσο μπορούν κι αυτοί, όμως κανένας σήμερα δεν μπορεί να σου δώσει χρήματα, αφού δεν έχει», συμπληρώνει.

Περιγράφοντας τον «Γολγοθά» που έζησε σε δημόσιο νοσοκομείο, αναφέρει: «Νοσηλεύτηκα πριν από δυο χρόνια στο Τζάνειο και συγκεκριμένα από τις 23 μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου 2011. Οταν πήρα εξιτήριο τους εξήγησα ότι αδυνατώ να πληρώσω τα νοσήλια. Αρχισαν να έρχονται έγγραφα - τελεσίγραφα από το λογιστήριο και τη νομική υπηρεσία του νοσοκομείου, που ανέφεραν πως πρέπει να πάω με το βιβλιάριο ασφάλισης να τακτοποιήσω την οφειλή και, αν δεν έχω βιβλιάριο, να τα πληρώσω! Δεν λένε, δηλαδή, τι να κάνω αν δεν έχω να πληρώσω... Μάλιστα, με απειλούν πως θα στείλουν τον λογαριασμό στην Εφορία, η οποία θα τον εισπράξει αναγκαστικά!

Το χειρότερο το έπαθα στις 22 Απριλίου 2012. Πάω με δύσπνοια στο ίδιο νοσοκομείο. Με βλέπει ο γιατρός και με στέλνει στο λογιστήριο να πληρώσω τις εξετάσεις που πρέπει να κάνει. Εκεί ανακαλύπτουν ότι χρωστάω και τις προηγούμενες! Μου λένε "πρέπει να πληρώσεις". Τους εξηγώ ότι δεν έχω τη δυνατότητα. "Δεν γίνονται εξετάσεις αν δεν πληρώσετε", μου απαντά η υπάλληλος. Επιστρέφω άπραγος στον γιατρό, καβγαδίζω μαζί του και φεύγω...», λέει αποοητευμένος.

«Τελικά με δύσπνοια επιστρέφω στο σπίτι και καλώ το ΕΚΑΒ. Μάλιστα όταν με ρωτούν "τι ασφάλιση έχετε", τους απαντώ ΙΚΑ, χωρίς όμως να εξηγήσω ότι εδώ και χρόνια το βιβλιάριο δεν είναι θεωρημένο.Με μεταφέρουν στο Ιπποκράτειο, όπου η ομάδα του καθηγητή Χριστόδουλου Στεφανάδη διέγνωσε ότι έχω οξύ πνευμονικό οίδημα, σε έδαφος ισχαιμικής καρδιακής ανεπάρκειας, λοίμωξη αναπνευστικού, υπέρταση και διαβήτη! Οι γιατροί στο Τζάνειο ούτε που μπήκαν στον κόπο να με εξετάσουν και αυτοί στο Ιπποκράτειο με περιθάλπουν για τέσσερις ημέρες. Φαίνεται πως βρήκαν τη λύση στο πρόβλημα με την ασφαλιστική κάλυψη, καθώς δεν με έχουν ενοχλήσει, έως τώρα, γι' αυτό το ζήτημα», καταλήγει ο Δ. Δαβαρίας.

Οι οφειλές στην Εφορία

«Οι οφειλές ασθενών, που μετά τις προειδοποιήσεις μας δεν έχουν τακτοποιηθεί, πράγματι στέλνονται στην αρμόδια ΔΟΥ», μας εξηγεί το λογιστήριο του Τζάνειου νοσοκομείου. Ειδικότερα, όμως, για την περίπτωση του κ. Δαβαρία δεν έχει ακόμη σταλεί. Επίσης αναφέρουν πως δεν θυμούνται να τον έχουν διώξει από το νοσοκομείο, γιατί δεν μπορούσε να πληρώσει τις εξετάσεις. «Αλλωστε είναι πολλοί που, ενώ έχουν οφειλές, ξανάρχονται για νοσηλεία και μας λένε πως αδυνατούν να πληρώσουν. Τους προτείνουμε να κάνουν μία ρύθμιση και να τα αποπληρώνουν λίγα λίγα. Αυτό μπορεί να κάνει και ο κ. Δαβαρίας».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ