Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Οι "κόκκινες γραμμές" του ΙΣΑ για τα φάρμακα!

Επιστολή 7 σημείων τα οποία αποτελούν τις «κόκκινες γραμμές» του Ι.Σ.Α. σε σχέση με τις αλλαγές που προωθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, απέδωσε ο Πρόεδρος το Ι.Σ.Α. κ. Γιώργος Πατούλης στη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον Υπουργό Υγείας Α. Γεωργιάδη.
Συγκεκριμένα ο Ι.Σ.Α εν όψει της επικείμενης συνάντησής του υπουργού με την Τρόικα, ώστε ο εθνικός στόχος της κυβέρνησης περί αύξησης των γενοσήμων στο 60%, να μπορέσει να επιτευχθεί με Ασφάλεια προς όφελος του Ασθενή Πολίτη, κατέθεσε τις εξής προτάσεις:

1. Μόνο με τη συμμετοχή των ίδιων των Λειτουργών Υγείας μπορεί να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό φάρμακο με τη χαμηλότερη τιμή και να διασφαλιστεί μια φαρμακευτική Πολιτική Φαρμάκου αύξησης ποιοτικών και ασφαλών γενοσήμων με στόχευση, όχι τα νούμερα, αλλά τον ίδιο τον ασθενή.

2. Προκειμένου να συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή, οι γιατροί πρέπει να πειστούν με πραγματικά στοιχεία ελέγχων του ΕΟΦ και με τη δική τους κλινική εμπειρία στον κάθε ασθενή τους.

3. Ο Νόμος Λοβέρδου που οδήγησε στη θεραπεία του ασθενή «ΕΡΗΜΗΝ του θεράποντα γιατρού» πρέπει να καταργηθεί. Ο γιατρός έχει την ιατρική ευθύνη της θεραπείας και οφείλει να ορίζει την αγωγή που λαμβάνει ο ασθενής του. Γι αυτό οφείλει να έχει το δικαίωμα να συταγογραφεί το εμπορικό σκεύασμα που εξατομικευμένα θεωρεί καλύτερο και καταλληλότερο για τον ασθενή του.

4. Οι Λειτουργοί Υγείας αγωνίζονται και θα συνεχίσουν να το πράττουν για την Ποιοτική κι Ασφαλή Θεραπεία των Αρρώστων τους με το χαμηλότερο κόστος. Έτσι λοιπόν θα στηρίξουν το γενοσημο φάρμακο που πιστοποιημένα είναι ηλεγμένο, ποιοτικό, ασφαλές και αποτελεσματικό.

5. Όλα τα γενόσημα δεν είναι ίδια. Υπάρχουν πολλά και καλά γενόσημα που χρόνια τώρα οι γιατροί εμπιστεύονται και επιλέγουν, συνταγογραφώντας τα με την εμπορική τους ονομασία. Ούτε η αύξηση της κατανάλωσης των γενοσήμων ούτε και η κλινική φαρμακολογία του κάθε γενοσήμου αποτελούν πεδία αποφάσεων για την υγείας και της Τρόικα, που δε γνωρίζουν

6. Πρέπει να εφαρμοστούν ελεγκτικοί μηχανισμοί μέσω της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και των θεραπευτικών πρωτοκόλλων

7. Πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει ο Νόμος "Κανένα συνταγογραφούμενο Φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή