Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Τι κάνουν στη Γερμανία οι Έλληνες γιατροί με "σπόνσορα" τη Μέρκελ;

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια το επάγγελμα του γιατρού πρόσφερε εκτός από κοινωνικό κύρος και χρήματα. Σήμερα εν μέσω κρίσης και μνημονίου το άλλοτε ισχυρό για τη χώρα μας επάγγελμα, έχει μετατραπεί σε βάσανο για χιλιάδες νέους. 
Δεν είναι μόνο οι ανειδίκευτοι εργάτες που μετακομίζουν πλέον σε άλλες χώρες για να βρούνε εργασία αλλά και οι γιατροί. 
Νέοι γιατροί κάτω των 40 ετών που ξεκίνησαν με όνειρα για το επάγγελμά τους μεταναστεύουν πια στη Γερμανία αλλά και σε άλλες χώρες για να φτιάξουν το μέλλον τους. Άλλωστε στην Ελλάδα της κρίσης και το ιατρικό επάγγελμα έχει μπει στο περιθώριο. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι την τελευταία 5ετία πενταπλασιάστηκε ο αριθμός των γιατρών που φεύγει για το εξωτερικό ενώ η Γερμανία είναι από τις χώρες που δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να προσλάβει Έλληνες γιατρούς τους οποίους μάλιστα χρηματοδοτεί κιόλας για το σκοπό αυτό. 

Είναι χαρακτηριστικό με βάση τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) ότι το πρώτο τρίμηνο του 2013 η τάση ιατρικής μετανάστευσης ήταν 2,5 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2012. 
Η θλιβερή αυτή διαπίστωση έγινε για ακόμη μία φορά με τα πρώτα πορίσματα του Γραφείου Πληροφόρησης και Απασχόλησης του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Μάλιστα ο ΙΣΑ διοργάνωσε και ενημερωτικό τριήμερο για τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τις δυνατότητες εργασίας των νέων γιατρών στη Γερμανία. 

‘Άνεργοι γιατροί συμμετείχαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΜοbiPro-EU «Προώθηση της επαγγελματικής κινητικότητας νέων σε αναζήτηση επαγγελματικής κατάρτισης και ανέργων ειδικευμένων στελεχών της Ευρώπης», ενώ ακολούθησαν συνεδρίες για ατομική συμβουλευτική ενημέρωση των γιατρών από στελέχη της Κεντρικής Υπηρεσίας Προσωπικού (ZAV) του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (BMAS) της Γερμανίας. 

Το ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα απευθύνεται σε άνεργους γιατρούς κάτω των 40 ετών ειδικευμένους και ειδικευόμενους, που επιθυμούν να εξασφαλίσουν και να κατοχυρώσουν συγκεκριμένη θέση εργασίας στη Γερμανία. Και το απίστευτο είναι ότι το Γερμανικό κράτος δεν «εκπαιδεύει» απλά τους Έλληνες γιατρούς για να γνωρίζουν τις συνθήκες εργασίας στη Γερμανία, αλλά τους χρηματοδοτεί κιόλας για να μάθουν τη γλώσσα! 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% των γιατρών που ενδιαφέρθηκαν να ενημερωθούν για εργασία στη Γερμανία ήταν άνεργοι ειδικευμένοι ή γιατροί που τελειώνουν την ειδικότητα και αναζητούν στο επόμενο βήμα λύσεις στο αδιέξοδο της ανεργίας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΣΑ το 2012 εξέδωσαν πιστοποιητικό αποχώρησης προς το εξωτερικό 642 ανειδίκευτοι και 1166 ειδικευμένοι γιατροί, ενώ το 2007 τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 243 οι ανειδίκευτοι και 292 οι ειδικευμένοι, στο σύνολο 535, γεγονός που δείχνει ότι το ποσοστό του υψηλότατου εξειδικευμένου ιατρικού δυναμικού που φεύγει στο εξωτερικό πενταπλασιάστηκε μέσα στην τελευταία πενταετία.