Η προκήρυξη-κοροϊδία του ΙΚΑ και οι όροι του ΕΟΠΥΥ έχουν αφήσει τα Κέντρα Πιστοποίησης με επιτροπή που υπολειτουργούν και δεν προλαβαίνουν τον φόρτο εργασίας, και χιλιάδες ανθρώπους χωρίς σύνταξη και επιδόματα
Κινδυνεύουν με απόλυση!
Μάλιστα, υπήρξε περίπτωση αναπήρου που έκανε αγωγή σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ για το γεγονός ότι του έβαλαν χαμηλό ποσοστό αναπηρίας και τώρα οι γιατροί αυτοί, ένας παθολόγος, ένας οφθαλμίατρος και ένας ορθοπεδικός, κινδυνεύουν να απολυθούν. Πρόκειται για περίπτωση ενός κωφαλάλου, ο οποίος διαφώνησε για το ποσοστό αναπηρίας που του επιβλήθηκε και αποφάσισε να διεκδικήσει το δίκιο του. To θέμα έχει φτάσει στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή και οι τρεις γιατροί αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της απόλυσης.
Με μισθούς πείνας
Tns τάξης των 500 και των 600 ευρώ προσπαθούσε το προηγούμενο διάστημα το IΚA να πείσει ιδιώτες γιατρούς να στελεχώσουν τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) που υπολειτουργούν..
To αποτέλεσμα ήταν από τις 400 θέσεις, που προκηρύχθηκαν από το Ιδρυμα, να καλυφθούν μόνο οι 200, δηλαδή οι μισές.
Αρα το πρόβλημα της υποστελέχωσης και υπολειτουργίας των ΚΕΠΑ παραμένει, με τους χιλιάδες αναπήρους να περιμένουν για μήνες στην ουρά για μια απλή πιστοποίηση, από την οποία κρίνονται n σύνταξη, το επίδομα και πολλές φορές ακόμη και n ίδια n επιβίωσή τους. Συνολικά υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε περίπου 56.000 οι αιτήσεις για έλεγχο αναπηρίας, με τον χρόνο αναμονής να φτάνει έως και το ένα έτος σε κάποιες περιπτώσεις.
15000 μηνιαΐως
Μάλιστα, κάθε μήνα προστίθενται άλλες τουλάχιστον 15.000 αιτήσεις, με τις μισές από αυτές να αφορούν έλεγχο αναπηρίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι n συγκεκριμένη προκήρυξη θέσεων, που έληγε κανονικά στα τέλη Απριλίου, πήρε παράταση έως τις 15 Μαΐου και εντούτοις n ανταπόκριση ήταν ελάχιστη. Οι θέσεις αφορούσαν ιδιώτες καρδιολόγους, νευρολόγους και ψυχιάτρους, ειδικότητες απαραίτητες για να στελεχωθούν οι επιτροπές ΚΕΠΑ, που όμως δεν καλύφθηκαν. Αυτός ήταν και ο λόγος που το ΙΚΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας στράφηκε στη λύση της επιλογής ιδιωτών γιατρών για τα ΚΕΠΑ. Ομως n προκήρυξη δημιουργούσε γιατρούς των 600 ευρώ με δωδεκάμηνες συμβάσεις, κάτι που ακόμη και στα χρόνια της κρίσης δεν θα μπορούσε να έχει ανταπόκριση. Μάλιστα, σχετική ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά ανέφερε ότι n «εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και αμοιβής των γιατρών που πλαισιώνουν τα ΚΕΠΑ είναι σημαντική προϋπόθεση, κάτι που δεν απορρέει από -την προκήρυξη του ΙΚΑ».
Από την προκήρυξη προέκυπτε ότι οι γιατροί που θα προσληφθούν θα αμείβονται με 7 ευρώ για κάθε οριστικά γνωμοδοτημένο περιστατικό, με ανώτατο πλαφόν τα 1.000 τον μήνα, μεικτές αποδοχές.
Αυτό σημαίνει ότι, από τα 7 ευρώ -μετά την αφαίρεση 1,25 ευρώ του φόρου- θα μένουν 5,75 ευρώ στον κάθε γιατρό για κάθε περιστατικό.
Αρα όσοι φτάνουν στο ανώτατο ποσό των 1.000 ευρώ τον μήνα θα υποχρεώνονται να καταβάλλουν 250 ευρώ για φορολόγηση και άλλα 130 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές.
Συνεπώς, ανεξαρτήτως από τον αριθμό των περιστατικών και τον όγκο της δουλειάς, κάθε γιατρός που θα προσληφθεί βάσει της συγκεκριμένης προκήρυξης του ΙΚΑ δεν θα μπορεί να παίρνει καθαρά περισσότερα από 620 ευρώ τον μήνα, στην καλύτερη περίπτωση.
To πρόβλημα των ΚΕΠΑ γίνεται ακόμη μεγαλύτερο και από το γεγονός ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αποφεύγουν όσο τίποτε άλλο να συμμετάσχουν στις εν λόγω επιτροπές.
Επικαλούμενοι φόρτο εργασίας ή προβλήματα απόστασης, δεν συμμετέχουν στις επιτροπές, γιατί πολύ απλά δεν έχουν καμία αμοιβή γι' αυτό. Αντίθετα, θεωρείται ότι είναι κάτι σαν συμβατική υποχρέωση τους, την οποία αποφεύγουν.
To παράδειγμα επιτροπής σε πόλη της κεντρικής Ελλάδας, από την οποία απουσιάζει νευρολόγος παρότι υπάρχει στην ίδια πόλη δημόσιο νοσοκομείο, είναι μόνο ένα από τα πάρα πολλά που συνθέτουν το σκηνικό του απόλυτου χάους με τα ΚΕΠΑ.
Δικαιολογούν μόνο διαμονή και εισιτήριο ΚΤΕΛ
ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ότι n μοναδική δαπάνη, που δικαιολογεί ο ΕΟΠΥΥ στους γιατρούς που συμμετέχουν στις συγκεκριμένες επιτροπές, είναι αυτή για τα μεταφορικά και τη διαμονή εάν χρειάζεται να απομακρυνθούν από την εστία τους. Μόνο που ακόμη και αυτή n δαπάνη δίνεται με καθυστέρηση 7-8 μηνών, με αποτέλεσμα, αντί να πληρώνονται, να έχουν επωμιστεί και επιπλέον κόστος.
Επίσης, τα μεταφορικά που τους δικαιολογούνται δεν αντιστοιχούν σε αεροπορικά εισιτήρια, αλλά σε απλό εισιτήριο ΚΤΕΛ. Συνεπώς, για να πάει κάποιος καρδιολόγος του ΕΟΠΥΥ στα Γιάννενα, για παράδειγμα, και να εισπράξει
το κόστος για τα μεταφορικά του, καλύπτεται μόνο το εισιτήριο με το λεωφορείο και όχι αυτό με το αεροπλάνο.
Ούτε λόγος βέβαια για το κόστος που επωμίζονται οι γιατροί από τις ημέρες που πρέπει να έχουν κλειστά τα ιατρεία τους, για να συμμετάσχουν σε επιτροπή των
ΚΕΠΑ που βρίσκεται μακριά από την κατοικία τους.
Μορτύριο
Ομως το αποτέλεσμα είναι άτομα με σοβαρές νευρολογικές παθήσεις (εγκεφαλικά, παραπληγίες) να μην μπορούν να περάσουν τον απαραίτητο έλεγχο και να κινδυνεύουν έτσι να χάσουν το επίδομά τους. Ολα τα παραπάνω εξηγούν γιατί υπολειτουργούν τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας σε ολπ την Ελλάδα.
Ομως σι ανάπηροι και οι οικογένειές τους, που υφίστανται διαρκώς το ίδιο μαρτύριο της αναμονής, καλούνται ταυτόχρονα να ξεπεράσουν τον κίνδυνο να χάσουν τη σύνταξη ή το επίδομά τους, επειδή n Πολιτεία δεν μπορεί να βρει έναν αξιόπιστο, γρήγορο και ευέλικτο τρόπο πιστοποίησης. Ομως το χειρότερο είναι on n ίδια n Πολιτεία ανημετωπίζει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίες τόσο τους αναπήρους όσο και τους γιατρούς που θέλει να τους εξετάσουν...
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ