Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

6.000 γιατροί και 22.000 νοσηλευτές λείπουν από τη χώρα!



Απόφοιτοι ιατρικών σχολών που αναζητούν θέση εξειδίκευσης αλλά και νέοι ειδικευμένοι γιατροί αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της εξόδου από τη χώρα, την ώρα που τα νοσοκομεία του ΕΣΥ στενάζουν από ελλείψεις και κάποιοι ασθενείς επιλέγουν για ποια ασθένειά τους θα λάβουν θεραπεία και για ποια… όχι! Ο περιορισμός του 1 προς 10 στις προσλήψεις στο Δημόσιο άγγιξε και τα νοσοκομεία στα οποία -όπως κατήγγειλε χθες το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών)- λείπουν παραπάνω από 6.000 γιατροί και 22.000 προσωπικό, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι νοσηλευτές. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πάντως ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γ. Πατούλης, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αποφασίσει να αναζητήσουν την τύχη τους εκτός Ελλάδος μόνο από τον ΙΣΑ 4.000 νέοι γιατροί εκ των οποίων το 62% είναι ειδικευμένοι. «Οι γιατροί στην Ελλάδα σήμερα ουσιαστικά έχουν δύο επιλογές, την ανεργία ή τη μετανάστευση. Η έλλειψη προγραμματισμού σε ό,τι αφορά την παραγωγή ιατρικού δυναμικού αλλά και η οικονομική κρίση έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο…», τόνισε ο κ. Πατούλης.
Στο μέτωπο των νοσοκομείων, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δ. Βαρνάβας αποκάλυψε προσωπική του ιστορία στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής όπου υπηρετεί ως οφθαλμίατρος, όταν 57χρονη ασθενής με γλαύκωμα του δήλωσε ότι τα χρήματά της φτάνουν να αγοράζει μόνο τα φάρμακα για τη ρύθμιση της πιέσεως και όχι για τον έλεγχο του γλαυκώματος, καθώς «προτιμά να τυφλωθεί παρά να πάθει εγκεφαλικό!». Ο κ. Βαρνάβας κατήγγειλε επίσης
συρρίκνωση των κλινικών με «πλασματική μείωση στις πληρότητες κάποιων νοσοκομείων» και έδωσε το παράδειγμα του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης όπου στο νέο οργανόγραμμα δεν υπάρχει η ογκολογική κλινική, η οποία νοσηλεύει ετησίως 1.000 ασθενείς. Αλλά και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», Η. Σιώρας, κατήγγειλε ότι «μειώθηκε το προσωπικό μέσα σε δύο μήνες κατά 120 συναδέλφους, 65 απολύθηκαν από τη δουλεμπορική ΜΚΟ “Αθηνά”, 20 απολύθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ και 35 συνταξιοδοτήθηκαν ενώ από προσλήψεις σημειώσατε μηδέν». Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν πέντε κλειστές κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ και σύντομα θα προστεθούν άλλες 5 με 10 ακόμα, κατά τον κ. Σιώρα. Αύριο, κατά την 24ωρη πανελλαδική απεργία των νοσοκομειακών γιατρών, των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και την Πρόνοια αλλά και όλων των εργαζομένων στο ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ, τα αιτήματα αφορούν κυρίως την πληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών, τη συγχώνευση κλινικών και τις απολύσεις στο Δημόσιο.
Χθες, πάντως, εξώδικο προς τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ απέστειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) με το οποίο καλεί τον Οργανισμό να προβεί στην άμεση αποπληρωμή των εκτελεσμένων συνταγών Οκτωβρίου. Ενώ, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έκθεση EDMA, η αγορά των in vitro διαγνωστικών ιατροτεχνολογικών προϊόντων παρουσίασε μείωση κατά 9% των πωλήσεων στην Ελλάδα, τη μεγαλύτερη πτώση στον ευρωπαϊκό νότο.
Στο μεταξύτην ίδρυση Κοινωνικού Φαρμακείου δρομολογεί η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) σε συνεργασία με το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η υγειονομική κάλυψη αστέγων και ανασφάλιστων του Δήμου Χαλανδρίου, η κλινική εξέταση των οποίων θα γίνεται από δίκτυο συνεργαζόμενων με την Αρχιεπισκοπή εθελοντών γιατρών, ενώ τη φαρμακευτική τους κάλυψη θα εξασφαλίζει δωρεάν η ΠΕΦ.
Μαρία Τσιλιμιγάκη, στον “Ελεύθερο Τύπο”