Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Kαταπέλτης για την παιδοχειρουργική του ΠΑΓΝΗ η ΕΔΕ για το θάνατο του 11μηνου βρέφους!

Στη μη έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της σήψης αποδίδει η ΕΔΕ το θάνατο του 11μηνου βρέφους Αλέξανδρου Κοσμαδάκη μετά από τέσσερις χειρουργικές επεμβάσεις στο ΠΑΓΝΗ. Η ΕΔΕ που διενήργησε ο Καθηγητής Ουρολογίας του ΠαΓΝΗ, κ. Φραγκίσκος Σοφράς , ωστόσο είναι καταπέλτης για το ίδιο το Νοσοκομείο και τη λειτουργία της παιδοχειρουργικής του κλινικής.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης : «Ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί και παραδόθηκε από τον Διοικητή του ΠΑΓΝΗ κ. Νίκο Κοκκίνη στον Διοικητή της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης κ. Αντώνη Γρηγοράκη το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για το θάνατο του 11μηνου βρέφους της οικογένειας Κοσμαδάκη.
Την ΕΔΕ διενήργησε ο Καθηγητής Ουρολογίας του ΠαΓΝΗ, κ. Φραγκίσκος Σοφράς.
Σύμφωνα με την ΕΔΕ και με όσα δήλωσαν ο κ. Αντώνης Γρηγοράκης και ο κ. Νίκος Κοκκίνης σε
κοινή συνέντευξη τύπου που παρεχώρησαν το μεσημέρι, ο θάνατος του11μηνου οφείλεται στην μη έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της σήψης, ενώ καταγράφονται αναλυτικά τα γεγονότα από την ημέρα εισαγωγής του 11μηνου μωρού της οικογένειας Κοσμαδάκη στο νοσοκομείο ως και το θάνατο του. Σύμφωνα με το πόρισμα ο θάνατος του μωρού οφείλεται σε σήψη και σηπτική καταπληξία.
Ο Διοικητής της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης διαβίβασε αντίγραφα του πορίσματος και όλων των σχετικών συνοδευτικών καταθέσεων της ΕΔΕ, στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, ως προς το ποινικό μέρος, στον Υπουργό Υγείας, στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στην πληρεξούσιο δικηγόρο της οικογένειας Κοσμαδάκη.
Επίσης σύμφωνα με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα η ΕΔΕ θα διαβιβασθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης, καθώς και στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου Υγείας για την περαιτέρω διερεύνηση και απόδοση ευθυνών.
«Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν που φέρει ευθύνη. Στόχος και επιθυμία μας είναι η γρήγορη και διαφανής διαλεύκανση της υπόθεσης», τόνισαν οι Διοικητές της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης και του ΠΑΓΝΗ, ενώ ο κ. Κοκκίνης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Δεν είναι φυσιολογικό να μπαίνει κάποιος στο νοσοκομείο, να υποβάλλεται σε τέσσερα χειρουργεία και μετά να πεθαίνει».
Δυσλειτουργία της παιδοχειρουργικής
Το πόρισμα για τη δυσλειτουργία της παιδοχειρουργικής  αναφέρει: «Υπάρχει σαφής δυσλειτουργία στη κλινική χειρουργικής παίδων. Η κλινική αυτή που εφημερεύει καθημερινά για όλη την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα δέχεται εξαιρετικά μεγάλο αριθμό ασθενών. Οι ειδικευόμενοι γιατροί που συνήθως καλούνται να διεκπεραιώσουν τη ρουτίνα της κλινικής (εισαγωγή, κλινική εξέταση, έλεγχος εξετάσεων, παρακολούθηση ασθενούς) είναι ΕΝΑΣ και μοναδικός. Αυτός συνεπικουρείται από συναδέλφους που έχουν αποσπαστεί από κέντρα υγείας, δεν είναι ειδικευόμενοι παιδοχειρουργικής αλλά γενικής ιατρικής, και σε κάθε περίπτωση καλύπτουν την κλινική μετά το μεσημέρι μέχρι το επόμενο πρωί και φεύγουν για να επανέλθουν όχι την επόμενη μέρα αλλά όταν θα ξαναεφημεύσουν. Στο πρόγραμμα εφημεριών αναφέρονται 13 ιατροί. Εκτός αυτοί οι γνώσεις και η εκπαίδευση αυτών των συναδέλφων σε θέματα παιδοχειρουργικής είναι πλημμελής».