Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Μη αναγκαία η νηστεία πριν από την εξέταση αίματος?

Η νηστεία πριν την εξέταση αίματος για τη μέτρηση της χοληστερόλης και άλλων λιπιδίων του αίματος, δεν είναι τελικά αναγκαία αφού δεν επηρεάζει τα αποτελέσματα, αποφαίνονται Καναδοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Αν όντως επιβεβαιωθεί ο ισχυρός των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι στην Αλμπέρτα του Καναδά, τότε αναμένεται στο μέλλον να καταστεί φιλικότερη η διαδικασία της αιμοληψίας για χιλιάδες ανθρώπους.
Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Δρ Νταβίντερ Σίντου υποστηρίζουν ότι «παρόλο που οι τρέχουσες οδηγίες συνιστούν τον έλεγχο των επιπέδων των λιπιδίων σε κατάσταση νηστείας, οι πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι, ακόμα και χωρίς νηστεία, ελάχιστα αλλάζουν τα επίπεδα των λιπιδίων λόγω του φαγητού. Μάλιστα μπορεί να έχουν καλύτερη
προγνωστική αξία, σε σχέση με τα αποτελέσματα σε κατάσταση νηστείας, όσον αφορά τον μελλοντικό καρδιαγγειακό κίνδυνο».
Οι ερευνητές μελέτησαν τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων από περίπου 210.000 άτομα με μέση ηλικία 53 ετών επί τουλάχιστον έξι μήνες και συσχέτισαν τα επίπεδα της χοληστερόλης και των άλλων λιπιδίων που έδειξαν τα τεστ, με τις ώρες νηστείας που είχαν προηγηθεί (από λιγότερο της 1 ώρας έως 16 ώρες).
Όπως διαπίστωσαν, ο μέσος όρος της ολικής χοληστερόλης και της HDL («καλής») χοληστερόλης διέφεραν ελάχιστα (λιγότερο από 2%) μεταξύ των ανθρώπων, άσχετα με το πόσες ώρες είχαν φάει πριν την εξέταση. Κάπως μεγαλύτερη (κοντά στο 10%) ήταν η διαφορά μεταξύ φαγωμένων – νηστικών ανθρώπων όσον αφορά την LDL («κακή») χοληστερόλη, ενώ γύρω στο 20% ήταν η διαφορά όσον αφορά τα τριγλυκερίδια.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «ο χρόνος νηστείας εμφανίζει μικρή συσχέτιση με τα επίπεδα των λιπιδίων. Αυτή η διαπίστωση δείχνει ότι η νηστεία για τις εξετάσεις ρουτίνας είναι σε μεγάλο βαθμό περιττή».
Με αυτό το συμπέρασμα συμφωνεί και ο Δρ Μάικλ Γκατσιάνο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αν και οι Δρ Αμίτ Κέρα και Σάμια Μόρα, επίσης της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αναφέρουν ότι χρειάζονται και άλλες μελέτες πάνω στο ζήτημα προτού υιοθετηθεί καθολικά μια νέα στρατηγική διενέργειας εξετάσεων από ανθρώπους που δεν θα είναι ανάγκη να έχουν μείνει νηστικοί για τουλάχιστον οκτώ ώρες.
Πάντως όσοι έχουν υψηλά τριγλυκερίδια ή πάσχουν από διαβήτη, θεωρείται ότι πάντα θα πρέπει να ελέγχουν τα λιπίδια τους σε κατάσταση νηστείας. Για την πλειονότητα όμως όσων κάνουν εξετάσεις χοληστερόλης, η προηγούμενη νηστεία είναι πιθανό σταδιακά να θεωρηθεί μη αναγκαία.