Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Τα γενόσημα, η βιοϊσοδυναμία και οι συνεργασίες ...του Παναγιωτη Μαχαίρα



  Aφορμή για το κείμενο αποτέλεσε η συνέντευξη του κ. Τάσου Καφαντάρη στο «Βήμα της Κυριακής» της 1ης Ιουλίου 2012 και οι απόψεις του προέδρου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) κ. Α. Ευστρατιάδη και του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος κ. Δ. Θάνου σχετικά με τις δραστηριότητες που οραματίζονται στο πεδίο των μελετών βιοϊσοδυναμίας.
Ως καθηγητής της Βιοφαρμακευτικής -Φαρμακοκινητικής του ΕΚΠΑ θα ήθελα να τονίσω ότι απαιτείται έμπειρο προσωπικό όχι μόνο στο πεδίο της ανάλυσης των φαρμάκων στα βιολογικά δείγματα αλλά ιδιαίτερα στη: α) συγγραφή του πρωτοκόλλου, που αποτελεί την καρδιά του σχεδιασμού της μελέτης (π.χ., αριθμός εθελοντών, δειγματοληπτικό σχήμα, εκτίμηση της μεταβλητότητας των αποτελεσμάτων και των παραμέτρων σε συνδυασμό με την ισχύ της μελέτης και των συναφών κλασικών ή διευρυνόμενων κριτηρίων που βασίζονται σε Monte Carlo προσομοιώσεις κτλ.). 
 
Οι πρακτικές αυτές απαιτούν βαθιά γνώση βιοφαρμακευτικής - φαρμακοκινητικής και υπολογιστικής φαρμακοκινητικής και κατανόηση τόσο των πηγών όσο και του μεγέθους της μεταβλητότητας των μελετών. Και β) την ορθή ανάλυση - συγγραφή της βιοστατιστικής έκθεσης που πολλές φορές αποκλίνει από την απλή εφαρμογή συγκεκριμένων λογισμικών. Από την ερευνητική δραστηριότητα του ΙΙΒΕΑΑ δεν γνωρίζω ερευνητές του Ιδρύματος που δημοσιεύουν στο αντικείμενο της βιοϊσοδυναμίας.
Είναι λοιπόν απορίας άξιο το γεγονός ότι το ΙΙΒΕΑΑ δεν έχει ζητήσει συνεργασία με το Εργαστήριο Βιοφαρμακευτικής -Φαρμακοκινητικής του ΕΚΠΑ το οποίο δραστηριοποιείται στο αντικείμενο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι στις διάφορες προσπάθειές μας για την ίδρυση εθνικού κέντρου εφαρμογής μεθόδων εξατομικευμένης φαρμακευτικής αγωγής και την εκπόνηση μελετών βιοϊσοδυναμίας υποβάλαμε αίτημα (14.9.2011) για υποστήριξη στο κοινωφελές Ιδρυμα Μποδοσάκη, το οποίο συνεργάζεται στενότατα με τους προϊσταμένους του ΙΙΒΕΑΑ, και το αίτημα απερρίφθη.
Δικαιούμαστε έτσι να εικάσουμε ότι πυροδοτήσαμε το όψιμο ενδιαφέρον των προϊσταμένων του ΙΙΒΕΑΑ να ασχοληθεί με το καυτό αυτό πεδίο. Κλείνοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το θέμα των γενοσήμων φαρμάκων και των συναφών μελετών βιοϊσοδυναμίας, που αποτελούν τη βάση για την in vivo αξιολόγησή τους, είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο από θεραπευτική όσο και από οικονομική άποψη για την πατρίδα μας. Με το άρθρο μου αυτό κάνω έκκληση προς το αρμόδιο υπουργείο Υγείας να αναλάβει την πρωτοβουλία της οργάνωσης κέντρου με την καθοδήγηση του Εργαστηρίου Βιοφαρμακευτικής - Φαρμακοκινητικής του ΕΚΠΑ για την εκπόνηση μελετών βιοϊσοδυναμίας στη χώρα μας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την ενδυνάμωση της αξιοπιστίας των ελληνικών γενοσήμων και τη μείωση της εκροής κεφαλαίων των ελληνικών φαρμακευτικών βιομηχανιών αλλά και την εισροή κεφαλαίων στα δημόσια ιδρύματα (πανεπιστήμιο, νοσοκομεία) από φαρμακευτικές βιομηχανίες του εξωτερικού.

Ο κ. Παναγιώτης Μαχαίρας είναι καθηγητής Βιοφαρμακευτικής -Φαρμακοκινητικής στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ.
πηγη Το Βημα