Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Σε εσωτερικό δανεισμό προχωρά το ΙΚΑ!

Σε εσωτερικό δανεισμό προχωρά το ΙΚΑΣτη λύση του εσωτερικού δανεισμού λόγω της έλλειψης ρευστότητας προχωρά το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατόπιν συμφωνίας της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου να καταβάλουν τις συντάξεις Δεκεμβρίου και τα δώρα Χριστουγέννων. Σύμφωνα με αποφάσεις του Ιδρύματος, το ΙΚΑ θα δανειστεί 230 εκατ. ευρώ από το επικουρικό του Ιδρύματος, ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ και το επικουρικό της ΔΕΗ.

Άλλωστε η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είχε ανακοινώσει ότι
αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας κατά την πληρωμή ανελαστικών υποχρεώσεων, χρησιμοποιώντας για άλλη μια φορά τα διαθέσιμά των παραπάνω ταμείων που είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Η απόφαση προβλέπει:

1. Τον έντοκο δανεισμό από το ΤΑΠ-ΔΕΗ ποσού έως 100 εκατ. ευρώ με επιτόκιο αντίστοιχο του ποσοστού απόδοσης του «Κοινού Κεφαλαίου ΝΠΔΔ και Ασφαλιστικών Φορέων» (Κοινό Κεφάλαιο) για χρονικό διάστημα 14 ημερών, από 18/11/2011 έως 2/12/2011.
2. Τον έντοκο δανεισμό από το ΕΤΕΑΜ ποσού 130 εκατ. ευρώ με τους ίδιους όρους και για την ίδια χρονική περίοδο.
Υπενθυμίζεται ότι το Ίδρυμα είχε δανειστεί και τον προηγούμενο μήνα από τα ίδια ταμεία προκειμένου να καταβάλει συντάξεις.
Ακόμη, η διοίκηση του ΙΚΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε αναχρηματοδότηση με ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου τις λήξεις 2 repos που είχε συνάψει με τράπεζες. Οι νέες συναλλαγές θα γίνουν στις 16 Νοεμβρίου για repos 350 εκατ. ευρώ στις τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, ΑΤΕ και EFG Eurobank και στις 23 Νοεμβρίου για repos 300 εκατ. ευρώ στις τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και EFG Eurobank.