Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί την ένταξη των νοσοκομειακών γιατρών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα, 22 Αυγούστου 2011
Προς
την ΕΕ της ΑΔΕΔΥ
Θέμα: Απάντηση εγγράφου που μας απευθύνατε σχετικά με αίτημα ένταξης των νοσοκομειακών γιατρών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Η ένταξη του κλάδου μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα αποτελεί πάγιο αίτημα των συνεδρίων και των αποφάσεων του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ. Θεωρούμε αυτονόητο ότι μια αντικειμενική αποτίμηση των επίπονων συνθηκών εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ στο ανθυγιεινό περιβάλλον των Δημόσιων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, που εκτός από την πρωινή
εργασία περιλαμβάνει και τα καθήκοντα των εφημεριών, θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο κλάδος πρέπει να καταταγεί στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι εκτεθειμένοι σε ποικίλους επαγγελματικούς κινδύνους που απειλούν την υγεία τους. Οι κίνδυνοι αυτοί περιλαμβάνουν ιογενείς και μικροβιακές λοιμώξεις, συστηματική έκθεση σε διάφορους βιολογικούς, τοξικούς και χημικούς παράγοντες, ακτινοβολία, έντονη μυοσκελετική καταπόνηση, και κυρίως την αθροιστική σωματική , πνευματική και ψυχική επιβάρυνση που συνεπάγεται η συμμετοχή μας στην εφημερία των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί, ως επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους κυρίως στην ποιότητα της περίθαλψης των ασθενών, εις βάρος, μερικές φορές, της ίδιας τους της υγείας. Τέλος, η έλλειψη χρόνου, προληπτικών μέτρων, προσωπικού και οικονομικών πόρων συχνά εμποδίζουν την εφαρμογή μέτρων για την υγιεινή και την ασφάλειά τους.
Όπως καταδεικνύει η διεθνής βιβλιογραφία, στα νοσοκομεία ελλοχεύουν φυσικοί κίνδυνοι, όπως τα λέιζερ, οι ιονίζουσες και υπεριώδεις ακτινοβολίες, οι ραδιοσυχνότητες και οι ακτινοβολίες μικροκυμάτων, χημικοί κίνδυνοι, όπως τα ισχυρά οξέα και οι άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται για φάρμακα, απορρυπαντικά, ραδιοϊσότοπα και βιολογικοί κίνδυνοι, όπως οι ιοί της ηπατίτιδας και του ΑΙDS.
Σε δεκάδες ειδικά συνέδρια και ιδιαίτερα στο Διεθνές συνέδριο που οργανώθηκε στη χώρα μας από την ΕΛΙΝΥΑΕ στις 4-6 Ιουνίου 2007 με τίτλο «Επαγγελματικοί κίνδυνοι για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας» διαπιστώθηκε πως θύμα εργατικού ατυχήματος έχει πέσει το 9,6% των γιατρών.
Τα συχνότερα ατυχήματα είναι τα τρυπήματα από χρησιμοποιημένες βελόνες και τα κοψίματα από νυστέρια. Τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσιάστηκε στο εν λόγω συνέδριο δείχνουν ότι η Ελλάδα διαθέτει «άρρωστα νοσοκομεία» που εκθέτουν τους εργαζόμενους σε φυσικούς, χημικούς, βιολογικούς κινδύνους. Σε όλα τα εργαστήρια νοσοκομείων βρέθηκαν υψηλά επίπεδα της καρκινογόνου φορμαλδεΰδης και στα περισσότερα υπερέβαιναν τις οριακές τιμές. Επίσης τα κυτταροστατικά φάρμακα με τα οποία έρχεται σε επαφή μεγάλος αριθμός γιατρών έχει αποδειχτεί ότι περιέχουν χημικές ουσίες με μεταλλαξιογόνες, καρκινογόνες και τερατογόνες ιδιότητες.
Η ακτινοβολία στα απεικονιστικά εργαστήρια λόγω της ελλιπούς μόνωσης των χώρων έχει προκαλέσει εκατοντάδες λεμφώματα κυρίως σε ακτινολόγους και η κατάργηση της ειδικής άδειας θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (burn out) συναντάται σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά στους νοσοκομειακούς γιατρούς, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στους ίδιους και στον επαγγελματικό τους περίγυρο.
Σύμφωνα με τον νόμο, κάθε νοσοκομείο θα έπρεπε να έχει τον δικό του γιατρό εργασίας, αλλά ο πληθυσμός της ειδικότητας αυτής -μόλις 80 σε όλη τη χώρα- καθώς και η αδιαφορία της πολιτείας σε ανάλογα ζητήματα, καθιστά τη στελέχωση ανέφικτη.
Με βάση τα παραπάνω συνοπτικά στοιχεία που εκθέσαμε θεωρούμε επιβεβλημένη την ένταξη των γιατρών ΕΣΥ στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα και είμαστε στη διάθεσή σας να σας παράσχουμε κάθε πρόσθετη πληροφορία καθώς και εκτενή βιβλιογραφία.
Με εκτίμηση
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΕΝΓΕ