Η περίοδος διακυβέρνησης από τον Κώστα Καραμανλή ήταν προφανώς η πλέον απεχθής για τους υπερατλαντικούς «συμμάχους» μας και μάλιστα όταν ο πρώην πρωθυπουργός τους χάλασε το… «πάρτι» στο Βουκουρέστι με το βέτο το οποίο έθεσε στην υπόθεση των Σκοπίων άρχισαν να μετράνε αντίστροφα την παραμονή του στον πρωθυπουργικό θώκο.
«Η υπόθεση στο Βουκουρέστι είναι μια δύσκολη ιστορία. Θα κάνω το χρέος μου αλλά δεν μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι θα συνεχίσουμε για πολύ να είμαστε Κυβέρνηση» είχε εκμυστηρευτεί ο πρώην πρωθυπουργός σε στενούς του φίλους οι οποίοι βρισκόντουσαν στο γραφείο του στην Βουλή λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την Ρουμανική Πρωτεύουσα.
Μάλιστα πριν από λίγες μέρες είχε πει σε στενό του συνεργάτη, όταν με αφορμή το έγγραφο σχετικά με το σχέδιο δολοφονία του όπως αποκάλυψαν τα «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» και απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο έχουν διαδραματίσει αρνητικό ρόλο οι αμερικανοί : «Το ότι έχει παίξει σημαντικό ρόλο ο αμερικανικός παράγοντας είναι απολύτως βέβαιο. Αυτό που ειλικρινά ακόμα δεν έχω αποσαφηνίσει είναι πόσο μεγάλο ρόλο έπαιξαν αλλά και σε ποιες υποθέσεις αναμείχθηκαν».
Την ίδια ώρα η «Καθημερινή» φέρνει στο φως της δημοσιότητας το πόρισμα του αρμόδιου εισαγγελέα με βάσει το οποίο η αμερικανική πρεσβεία παρακολουθούσε το τηλέφωνο του κ. Καραμανλή αλλά και άλλων πρόσωπων τα οποία εκείνη την περίοδο διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή.
Συγκεκριμένα η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Αθηνά βρίσκεται πίσω από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις του τέως πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων την περίοδο 2004 - 2005, καταδεικνύει η εισαγγελική ερευνά.
H σύνδεση των τεσσάρων από τα 14 κινητά που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτροπή των συνομιλιών στα κομπιούτερ καταγραφής, είχε αγοραστεί στο όνομα της αμερικανικής πρεσβείας.
Εκτός από τον κ. Καραμανλή, παρακολουθούνταν ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, ο αρχηγός της αστυνομίας, υπουργοί και δεκάδες πολίτες.