Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ: Αλλαγή φρουράς στις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Μικρές αλλαγές σε πρόσωπα και διατήρηση της πλειονότητας των διοικητών που κρατούσαν μέχρι τώρα τα ηνία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων περιλαμβάνουν οι ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου για τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.
Ειδικότερα, ο αριθμός των διοικητών μειώνεται από 32 σε 21, ενώ ορίζονται και 15 αναπληρωτές διοικητές. Μεταξύ των αλλαγών που ξεχωρίζουν είναι η θέση-κλειδί που αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος διοικητής του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» Κώστας Τσιτουρίδης, ο οποίος αναβαθμίζεται σε διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, στη θέση του παραιτηθέντος Αριστείδη Μπουσουλέγκα. Το μέχρι τώρα έργο του κ. Τσιτουρίδη στο νοσοκομείο κρίνεται θετικό από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κυρίως σε ό,τι αφορά το νοικοκύρεμα που πέτυχε στα οικονομικά του «Γ. Γεννηματάς», γεγονός που φαίνεται ότι μέτρησε σημαντικά στην επιλογή του για τη διοίκηση της 4ης ΥΠΕ.
«Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα η ανάθεση της συγκεκριμένης θέσης από τον υπουργό Υγείας. Είναι ώρα ευθύνης και χρέους προς την πατρίδα μας, από όποια θέση κι αν βρίσκεται καθένας μας. Η γόνιμη συνεργασία με τους διοικητές των νοσοκομείων μπορεί να οδηγήσει σε νέα πρότυπα λειτουργίας που τόσο έχουμε ανάγκη σ’ αυτές τις περιστάσεις. Έχει ειδική σημασία να κάνουμε αυτό που λέμε και να λέμε αυτό που κάνουμε», δηλώνει στη «Μ» ο κ. Τσιτουρίδης.
Αλλαγή φρουράς έχουμε στο νοσοκομείο Γρεβενών, όπου καθήκοντα διοικητή αναλαμβάνει ο κ. Κυριάκος Σημαδόπουλος, διευθυντής σε λύκειο της Κοζάνης, πρώην γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής Κοζάνης και μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ της Δυτικής Μακεδονίας. Εκτός μένει ο μέχρι πρότινος διοικητής του νοσοκομείου Μιχάλης Γαβρίδης, παρά το γεγονός ότι είχε δείξει καλό πρόσωπο κατά τη διάρκεια της θητείας του, ενώ ήταν και προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Βέροιας, άρα είχε άμεση σχέση με το χώρο της Υγείας.
Νέο διοικητή αποκτά και το νοσοκομείο Καβάλας, όπου στη θέση του μέχρι πρότινος διοικητή Σάββα Κοσμίδη τοποθετείται ο κ. Δημήτριος Παπαδόπουλος με αναπληρώτρια την κ. Αγγελική Δημητρακάκη, η οποία παραμένει στη θέση της.
Την ίδια στιγμή, παραμένουν στη θέση τους ο διοικητής του νοσοκομείου Φλώρινας Χρήστος Γκόγκος, Καστοριάς Σταύρος Κατσίλης, του Θεαγενείου Θρασύβουλος Βεντούρης, της Χαλκιδικής Γιώργος Ρέμελης, των Σερρών Ξενοφών Εμμανουηλίδης με αναπληρώτρια διοικήτρια την κ. Αθανασία Γκιμπερίτη που παραμένει στη θέση της, της Δράμας Μιχαήλ Χρυσομάλλης, της Ξάνθης Θανάσης Μπαμπαλίδης και της Κομοτηνής Ηρακλής Χατζηνέστωρος.

Διευρυμένες αρμοδιότητες
Διευρυμένα καθήκοντα αποκτούν οι διοικητές των νοσοκομείων, τα οποία πλέον θα συνδιοικούνται, με απόφαση του υπουργού Υγείας. Ειδικότερα, διοικητής στα νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς» και «Άγιος Δημήτριος» ορίζεται ο κ. Παύλος Παπαδόπουλος, ο οποίος αφήνει τη διοίκηση του νοσοκομείου Μυτιλήνης και αναλαμβάνει δράση στη Θεσσαλονίκη. Γεννηθείς στα Αμπελάκια της Δράμας, ο κ. Παπαδόπουλος είχε εκλεγεί το 1994 υπερνομάρχης Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης, ενώ υπήρξε γενικός γραμματέας στην περιφέρεια Ηπείρου και γενικός γραμματέας στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Όπως λεει στη «Μ», οι καιροί είναι ιδιαίτερα δύσκολοι, καθώς τα νοσοκομεία χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, ενώ ο ίδιος θα βασιστεί στην εμπειρία που έχει αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια.
Αναπληρωτής διοικητής στα δύο νοσοκομεία θα είναι ο κ. Σταύρος Μπαρούτης, καθηγητής Ιατρικού Δικαίου, μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Νοσοκομείων και πρώην διευθυντής σε μικρά και μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας.
Κοινή διοίκηση θα έχουν και τα νοσοκομεία «Παπανικολάου» και ΨΝΘ με διοικητή τον κ. Γιώργο Καλτσίδη (νυν διοικητή του «Παπανικολάου») και αναπληρωτές διοικητές τούς κ.κ. Τριαντάφυλλο Τζιούμη και Θωμά Αναγνώστου (μέχρι πρότινος διοικητή του ΨΝΘ).
Διοικητής στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» και το νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων ορίζεται ο κ. Γιώργος Βέργουλας (νυν διοικητής του ΑΧΕΠΑ) και αναπληρώτρια διοικήτρια η κ. Μαρία Κουρή Καρατάσου (νυν αναπληρώτρια διοικήτρια του ΑΧΕΠΑ).
Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο παραμένει διοικητής ο κ. Γιώργος Χριστιανόπουλος, ο οποίος αναλαμβάνει και χρέη διοικητή για το νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων, ενώ αναπληρωτής διοικητής και για τα δύο νοσοκομεία ορίζεται ο Πέτρος Σερίδης (μέχρι πρότινος διοικητής του «Λοιμωδών»).
Κοινό διοικητή έχουν και τα νοσοκομεία «Άγιος Παύλος» και 2ο νοσοκομείο ΙΚΑ και συγκεκριμένα τον κ. Δημήτριο Γούναρη (νυν διοικητή του «Αγίου Παύλου»), ενώ αναπληρωτής διοικητής αναλαμβάνει ο κ. Δημήτριος Γκουρνέλης (μέχρι πρότινος διοικητής του νοσοκομείου δερματικών και αφροδίσιων νόσων).
Διοικητής στο νοσοκομείο Κιλκίς και το νοσοκομείο-κέντρο υγείας Γουμένισσας αναλαμβάνει ο πρώην δήμαρχος Νεάπολης κ. Γρηγόρης Χατζησάββας και αναπληρωτής διοικητής ο κ. Μιχαήλ Αρκούδας, μέχρι πρότινος διοικητής κέντρου υγείας Γουμένισσας.
«Τα δύο νοσοκομεία έχουν πολλά προβλήματα κι ελλείψεις και απαιτούν μεγάλη προσοχή. Με τη συνεργασία όλων θα τα ξεπεράσουμε, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους. Θα προσπαθήσω να μη διαψεύσω την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον ίδιο τον Ανδρέα Λοβέρδο για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου», δηλώνει στη «Μ» ο κ. Χατζησάββας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, κοινό διοικητή έχουν τα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου και συγκεκριμένα τον κ. Νικόλαο Ραπτόπουλο και αναπληρωτές διοικητές τους κ.κ. Ιορδάνη Ντόλα και Δημήτριο Λαζόπουλο.
Διευρυμένες αρμοδιότητες αποκτά και μία Κοζανίτισσα, η κ. Αναστασία Μπούρτσου, η οποία εκτός από διοικήτρια του νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, αναλαμβάνει και τη διοίκηση του νοσοκομείου Κοζάνης (απομακρύνεται ο μέχρι πρότινος διοικητής κ. Νικόλαος Κίτσιου) με αναπληρωτή διοικητή τον κ. Δημήτριο Αμπάζη.
Στο νοσοκομείο Βέροιας διοικητής παραμένει ο κ. Νίκος Χατζηδημητρίου, ο οποίος αναλαμβάνει χρέη διοικητή και στο νοσοκομείο Νάουσας με αναπληρωτή διοικητή τον κ. Παναγιώτη Τσακπουνίδη.
Κοινή διοίκηση αποκτούν και τα νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών με διοικητή τον κ. Παύλο Μάρκου (μέχρι πρότινος διοικητή του νοσοκομείου Γιαννιτσών) και αναπληρωτή διοικητή τον κ. Βασίλειο Δαβόρα (μέχρι πρότινος διοικητή νοσοκομείου Έδεσσας).
Τέλος, διοικητής στα νοσοκομεία Κατερίνης και Ψυχιατρικό Πέτρας Ολύμπου ορίζεται ο κ. Αστέριος Φαρμάκης (μέχρι πρότινος διοικητής του νοσοκομείου Κατερίνης) και αναπληρωτής διοικητής ο κ. Εμμανουήλ Κοσμαδάκης (μέχρι πρότινος διοικητής Ψυχιατρικού Πέτρας Ολύμπου).