Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

ΕΟΜ- «Συνεχίζουμε τις μεταμοσχεύσεις παρά τις Ιερές διαφωνίες»!

Την αντίθεσή της για την εικαζόμενη συναίνεση, που περιλαμβάνει ο νέος νόμος για τις μεταμοσχεύσεις, δήλωσε προχθές η Ιερά Σύνοδος, αποφασίζοντας μάλιστα να ανακαλέσει τον εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.
Ανακοίνωσε, μάλιστα, πως θα αποσταλεί εγκύκλιος προς τον λαό για να ενημερωθεί σχετικά με τις θέσεις της Εκκλησίας για το θέμα αυτό, η οποία «υποστηρίζει την αξία της
φιλαλληλίας και της προσφοράς ζωής, αλλά αρνείται την εικαζομένη συναίνεση και την ιδιωτικοποίηση των Μεταμοσχεύσεων».
Απάντηση στους Ιεράρχες
Απαντώντας, το Δ.Σ. του ΕΟΜ επισήμανε πως «η έναρξη της ισχύος της "εικαζόμενης συναίνεσης", σύμφωνα με το νόμο, έχει οριστεί για την 01/07/2013, παρ'' όλα αυτά, κατόπιν της διάγνωσης του θανάτου, θα εξακολουθήσει να ζητείται η συναίνεση των συγγενών του εκλιπόντος για την αφαίρεση των οργάνων του, όπως γίνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη με την αντίστοιχη νομοθεσία.
Σύμφωνα και με την παγκόσμια εμπειρία, η εικαζόμενη συναίνεση, με τον τρόπο που εφαρμόζεται, έχει αποδειχθεί ως ένα αποτελεσματικό μέσο αλλαγής της νοοτροπίας των πολιτών υπέρ της Δωρεάς Οργάνων.
Αλλωστε ο νόμος 3984/11 παρέχει ρητά σε κάθε πολίτη το δικαίωμα της έκφρασης και πιστοποίησης της αντίθεσής του».
Επίσης, προσθέτει πως «η αναφερόμενη στα ΜΜΕ "ανησυχία" και "αντίθετη γνώμη" του ΕΟΜ σχετικά με το νέο νόμο, χαρακτηρίζει τις θέσεις του απελθόντος Διοικητικού Συμβουλίου και όχι τις θέσεις της νέας σύνθεσής του», από 16/06/2011.