Η λειτουργία ιδιωτικών μονάδων ημερήσιας νοσηλείας για σύντομη νοσηλεία ασθενών αλλά και για χειρουργικές και επεμβατικές πράξεις που δεν απαιτούν γενική, ραχιαία ή επισκληρίδιο αναισθησία, προβλέπεται σε τροπολογία που έχει καταθέσει το υπουργείο Υγείας στο νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις.
Η τροπολογία αναφέρει τα εξής:«Ιδιωτική μονάδα ημερήσιας νοσηλείας είναι χώρος κατάλληλα διαρρυθμισμένος και εξοπλισμένος, που διαθέτει ιατρικό, νοσηλευτικό
και άλλο προσωπικό σύμφωνα με προδιαγραφές που καθορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπου εκτελούνται χειρουργικές και επεμβατικές πράξεις για τις οποίες δεν απαιτείται, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, γενική, ραχιαία ή επισκληρίδιος αναισθησία και νοσηλεία. Η Ιδιωτική μονάδα ημερήσιας νοσηλείας μπορεί να διαθέτει κλίνες νοσηλείας. Οι μονάδες αυτές μπορούν να λειτουργούν είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ιατροί μέτοχοι ή εταίροι της μονάδας ή τρίτοι, ανεξάρτητα από το αν διατηρούν ατομικό ιατρείο ή είναι μέτοχοι ή εταίροι ιατρικών εταιριών, που ασκούν την αντίστοιχη ιατρική ειδικότητα μπορούν να συνεργάζονται ή να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας».
Το Ελληνο-Αμερικανικό Ιατρικό Κολλέγιο αναφέρει ότι η λειτουργία αυτών των νέων μονάδων θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες υγείας και θα βοηθήσει στην ανάδειξη της αξίας στελεχών του δημόσιου τομέα.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ελληνοαμερικανικού Ιατρικού Κολλεγίου, «το ελληνικό στοιχείο που διαπρέπει διεθνώς και διαχρονικά έχει ύστατη ανάγκη αυτής της ρύθμισης για να ανελίξει το δυναμικό του στο πιο σπουδαίο αγαθό: Υγεία από καταξιωμένους Έλληνες προς τους συμπατριώτες μας».
Μάλιστα, σύμφωνα με το Ελληνοαμερικανικό Ιατρικό Κολλέγιο, στις ΗΠΑ λειτουργούν τέτοιου είδους μονάδες από το 1983.