Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Iδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου-Σύμμαχοι γιατρός και ασθενής

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων ζητούν οι ασθενείς με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ), σύμφωνα με την έρευνα του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας, Διατροφής και συλλόγων ασθενών.
Ενα πολύ σημαντικό ποσοστό (περίπου 70%) των ασθενών ζητούν επιπλέον διαιτολογική και ψυχολογική υποστήριξη προκειμένου να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις δυσκολίες, καθώς αντιμετωπίζουν έντονο αίσθημα ψυχικής έντασης ως αποτέλεσμα της νόσου! Παράλληλα, 4 στους 10 ασθενείς αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην εκπλήρωση των επαγγελματικών υποχρεώσεών τους, ενώ πάνω από 50% αναγκάζονται να απουσιάσουν για κάποιο χρονικό διάστημα από την εργασία τους.
Τα σημαντικά ευρήματα, που προκύπτουν από την έρευνα «Εχεις νόσο Crohn ή Ελκώδη Κολίτιδα;
Λάβε και εσύ μέρος στην έρευνα!», την οποία πραγματοποίησε το Ελληνικό Ιδρυμα Γαστρεντερολογίας & Διατροφής σε συνεργασία με το Σύλλογο Ατόμων με νόσο Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Αττικής και τον αντίστοιχο Βορείου Ελλάδος και με την υποστήριξη της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης των ΙΦΝΕ (ΕΟΜΙΦΝΕ), ανακοινώθηκαν πρόσφατα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΙΦΝΕ όπως έχει οριστεί η 19η Μαΐου. Στόχος της έρευνας ήταν ο εντοπισμός αναγκών προκειμένου να γίνουν στοχευμένες ενέργειες που θα βοηθήσουν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Οκτώβριο του 2010 έως και τον Απρίλιο του 2011 και σημείωσε μεγάλη επιτυχία αφού έλαβαν μέρος 1.181 ασθενείς.
Η παρουσίαση έγινε από τον επιμελητή Α' της Β' Γαστρεντερολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού», Νίκο Βιάζη, τον Ιωάννη Καραγιάννη, γαστρεντερολόγο, δ/ντή της Γαστρεντερολογικής Κλινικής στο «Αγία Ολγα» και πρόεδρο της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης των ΙΦΝΕ (ΕΟΜΙΦΝΕ), καθώς και τον Γεράσιμο Μάντζαρη, γαστρεντερολόγο και διευθυντή της Α' Γαστρεντερολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού».
«Πλέον έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις πραγματικές ελλείψεις που πρέπει να καλυφθούν για να προσφερθεί στους ασθενείς αρτιότερη υποστήριξη και καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου.
»Ο γιατρός και ο ασθενής είναι σύμμαχοι στον αγώνα κατά των χρόνιων αυτών ασθενειών. Θα πρέπει να υπάρξει η υποστήριξη από όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για να χρησιμοποιηθεί η πολύτιμη γνώση που μας δίνει αυτή η έρευνα στο σχεδιασμό πρωτοποριακών ενεργειών που θα αφορούν την πληρέστερη ενημέρωση των ασθενών, αλλά και την αρτιότερη υποστήριξή τους με περισσότερους γαστρεντερολόγους εξειδικευμένους στα ΙΦΝΕ αλλά και άλλους ειδικούς στα ΙΦΝΕ επιστήμονες υγείας, όπως νοσηλευτές, διαιτολόγους και ψυχολόγους. Οι ενέργειες αυτές θα συμβάλουν καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με ΙΦΝΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάντζαρης.
Τέλος, ο διακεκριμένος αθλητής ιστιοπλοΐας στην ολυμπιακή κατηγορία LASER, Ευάγγελος Χειμώνας, που είναι και πάσχων από τη νόσο, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για όλους τους ασθενείς είναι μια πραγματική ανακούφιση να γνωρίζουμε ότι στον καθημερινό μας αγώνα υπάρχουν άνθρωποι και φορείς που μας υποστηρίζουν να "κερδίσουμε" μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Ενθαρρύνω όλους τους ασθενείς να υιοθετήσουν μια ενεργητική στάση ζωής. Είναι σημαντικό να μην εγκαταλείπεις ποτέ την προσπάθεια, άλλο τόσο σημαντικό όμως είναι να γνωρίζεις ότι μπορείς να στραφείς τόσο στους δικούς σου ανθρώπους όσο και στην ιατρική κοινότητα και την Πολιτεία για ουσιαστική συμπαράσταση».
* Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το www.crohnhellas.gr (Σύλλογος Αττικής) και το ibd-gr.blogspot.com (Σύλλογος Βορείου Ελλάδος).